Πρόταση για την αναγνώριση από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας της 9ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, αναμένεται να καταθέσει προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι οποίες ξεκινούν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024.
Η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας δίνει στη δημοσιότητα την πρόταση του Μητροπολίτη κ. Ιωάννη στην οποία ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Η 9η Φεβρουαρίου αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης με ειδικό βάρος, δεδομένου ότι σηματοδοτεί την επέτειο εκδημίας του Εθνικού Ποιητή της ημετέρας Πατρίδος, Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος συνέθεσε τον Εθνικό μας Ύμνο. Το ορόσημο αυτό απετέλεσε εφαλτήριο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ανακήρυξη, το 2017, αυτής της ημέρας ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» και την οργάνωση πληθώρας σχετικών Εκδηλώσεων, τόσο σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών.»
Καταλήγοντας στην πρόταση του προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, μεταξύ άλλων, προσθέτει:
«Γνωρίζοντας, λοιπόν, την ευαισθησία σας για ζητήματα που άπτονται της Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, επιθυμούμε να Σάς προτείνουμε εκάστη 9η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου να αναγνωριστεί από το Πατριαρχείο μας ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και οι κατά τόπους Μητροπόλεις να διοργανώνουν αφιερωματικές δράσεις και εκδηλώσεις προβολής της Ελληνικής Γλώσσας, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να τη διαδώσουμε στους Αφρικανικούς λαούς και στις χώρες που διακονούμε.»
Αναλυτικά η πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη:
Προς τον Μακαριώτατον Πάπα
και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και
Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον
και στην περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο
Μακαριώτατε, Πάτερ και Δέσποτα
Ευσεβάστως υποβάλλομεν εις την Υμετέραν Μακαριότητα πρόταση αφορώσα την Παγκόσμιον Ημέραν της Ελληνικής Γλώσσας και παρακαλούμεν όπως εξετάσετε αυτήν.
Η 9η Φεβρουαρίου αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης με ειδικό βάρος, δεδομένου ότι σηματοδοτεί την επέτειο εκδημίας του Εθνικού Ποιητή της ημετέρας Πατρίδος, Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος συνέθεσε τον Εθνικό μας Ύμνο. Το ορόσημο αυτό απετέλεσε εφαλτήριο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ανακήρυξη, το 2017, αυτής της ημέρας ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» και την οργάνωση πληθώρας σχετικών Εκδηλώσεων, τόσο σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών.
Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, «με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως».
Η σχέση της Αφρικής με την Ελληνική γλώσσα είναι, μάλλον, αυτονόητη αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αλεξάνδρεια «δάνεισε» το όνομά της στη μορφή εκείνη της γλώσσας που ονομάστηκε «Αλεξανδρινή Κοινή» και κυριάρχησε για πολλούς αιώνες στη λεκάνη της Μεσογείου, ως η διεθνής γλώσσα της εποχής, χάρη στον Μ. Αλέξανδρο και τους επιγόνους του. Είναι η γλώσσα στην οποία μεταφράστηκαν από τους Εβδομήκοντα τα θεία και ιερά αρχέτυπα της Παλαιάς Διαθήκης. Είναι η γλώσσα στην οποία γράφτηκαν τα ιερά κείμενα της Καινής Διαθήκης και, ασφαλώς, στην όποιάν ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος συνέγραψε το Ευαγγέλιο του. Είναι η γλώσσα στην όποιάν οι Απόστολοι διέδωσαν το ευαγγελικό μήνυμα και σαγήνευσαν την Οικουμένη. Είναι η γλώσσα στην οποίαν εθεολόγησαν οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας Αθανάσιος και Κύριλλος Αρχιεπίσκοποι Αλεξανδρείας και όλοι οι μεγάλοι Πατέρες της Ανατολής.
Τον 3ο αι. π.Χ. στην Μεγάλη Πόλη της Αλεξάνδρειας πραγματοποιήθηκε το εγχείρημα της μετάφρασης της Παλαιάς Διαθήκης στην Ελληνική Γλώσσα αλλά και η ίδρυση μιας μεγάλης Βιβλιόθήκης, η οποία φιλοδοξούσε να συγκεντρώσει την κατ’ άνθρωπο σοφία του τότε γνωστού κόσμου στην οποία κυριαρχούσαν τα έργα των Ελλήνων τα οποία είχαν κυρίαρχη θέση σε όλες τις επιστήμες.
Για τους παραπάνω λόγους, θα έλεγα ότι αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Πατριαρχείο μας η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να αναγνωρίσουμε με τη σειρά μας το μεγαλείο και την προσφορά της Ελληνικής Γλώσσας ως εργαλείο διάδοσης του ιεραποστολικού μας έργου και μαζί με όλους τους παγκοσμίους οργανισμούς να συμβάλλουμε και εμείς με τις δικές μας δυνάμεις στον εορτασμό της.
Γνωρίζοντας, λοιπόν, την ευαισθησία σας για ζητήματα που άπτονται της Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, επιθυμούμε να Σάς προτείνουμε εκάστη 9η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου να αναγνωριστεί από το Πατριαρχείο μας ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και οι κατά τόπους Μητροπόλεις να διοργανώνουν αφιερωματικές δράσεις και εκδηλώσεις προβολής της Ελληνικής Γλώσσας, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να τη διαδώσουμε στους Αφρικανικούς λαούς και στις χώρες που διακονούμε.
Μακαριώτατε, παρακαλείσθε όπως εύχεστε και προσεύχεστε υπέρ ημών.
Διατελώ μετά του προσήκοντος σεβασμού και τιμής,
Ο Ζάμπιας Ιωάννης