Tο μείζον πρόβλημα που απασχολεί την Επισκοπή Μοζαμβίκης και τον συντονισμό των προσπαθειών που καταβάλει το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας για την επιστροφή του ιστορικού κτηρίου «Αθήναιον» στην Ελληνική κοινότητα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζάμπιας και Τοποτηρητή της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη με τον νέο Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μοζαμβίκη κ. Antonino Maggiore την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιωάννης ενημερώθηκε για την εξέλιξη του σχετικού αιτήματος που έχει καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας την αρωγή και τη μεσολάβηση της για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στον κ. Antonino Maggiore πως ενώ σε όλα τα άλλα δόγματα και θρησκευτικούς οργανισμούς έχουν επιστραφεί οι τόποι λατρείας και τα πνευματικά κτήρια που κατασχέθηκαν από την Κυβέρνηση, στην περίπτωση του «Αθήναιον» το οποίο είναι ένα κτήριο που δεσπόζει στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας Μαπούτο, ακολουθήθηκε διαφορετική αντιμετώπιση.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας στη Μοζαμβίκη δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει την υπόθεση και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την σύντομη διευθέτηση του ζητήματος.
Να σημειωθεί πως το «Αθήναιον» είναι ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, που παραπέμπει στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, απέναντι από το Επισκοπείο και στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο του Ελληνορθόδοξου Καθεδρικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Οικοδομήθηκε από τους Έλληνες τού πάλαι ποτέ Λορέντζο Μαρκές (σήμερα Μαπούτο) το 1923 και κατ’ αρχήν, πριν την ανέγερση του Ναού, χρησιμοποιήθηκε, εκτός από χώρος συνάντησης και πολιτιστικής έκφρασης της εκεί ελληνικής Παροικίας, ως λατρευτικός χώρος αλλά και ως σχολείο. Το 1976, οπότε η εξουσία στη χώρα κατελήφθη από τον στρατό, το κτήριο «εθνικοποιήθηκε» από το καθεστώς του Σαμόρα Μασέλ. Έκτοτε, το «Αθήναιον» δεν έχει επιστραφεί ακόμη στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, δηλαδή στην ελληνική κοινότητα, όπως συνέβη με άλλα κτίρια εθνικών κοινοτήτων, που βρίσκονται ανά την χώρα και είχαν τότε καταληφθεί.
Η ανάδειξη του ζητήματος, αλλά και η επιστροφή του συγκεκριμένου κτηρίου στους νόμιμους δικαιούχους του, ήτοι στην ελληνική κοινότητα της Μοζαμβίκης, αποτέλεσε μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιωάννης όταν ενθρονίστηκε στην συγκεκριμένη Επισκοπή το 2011. Σήμερα η ονομασία «Αθήναιον» η οποία επί δεκαετίες δέσποζε στην πρόσοψη του κτηρίου, έχει αντικατασταθεί από τη φράση “Palácio dos Casamentos”, δηλαδή Παλάτι των Γάμων, μιας και εκεί πραγματοποιούνται αρκετές από τις σχετικές τελετές της πόλης.
(Πηγή: ertnews.gr)