Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
13 Φεβρουαρίου, 2024

Συνέρχεται στο Κάιρο η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – Εκλογές Αρχιερέων και Ρωσική εισπήδηση στο επίκεντρο

Διαδώστε:

Στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 15-17 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 

Του Νικολάου Ζαΐμη

Δεκαπέντε μήνες μετά την τελευταία συνεδρίαση και τις σημαντικές αποφάσεις που είχαν παρθεί στην εν λόγω Μονή τον Νοέμβριο του 2022, η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται και πάλι με την ατζέντα να συμπεριλαμβάνει εκτός από τις εκλογές Αρχιερέων, συζητήσεις και παρουσιάσεις εκθέσεων σχετικά με την Ρωσική εισπήδηση στα εδάφη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική και τη δράση της Εξαρχίας που έχουν δημιουργήσει οι Ρώσοι.

Η Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου (Φωτο αρχείου)

Το πρόγραμμα των εργασιών

Από αύριο, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, οι Αρχιερείς του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η πρώτη ημέρα των εργασιών κατά την οποία θα παρουσιαστεί, μετά τις αρχικές προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, η Έκθεση πεπραγμένων του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου. Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με την Εκλογή Αρχιερέων και την ακολουθία του Μ. Μηνύματος από τους Αρχιερείς που θα εκλεγούν.

Την δεύτερη ημέρα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στο επίκεντρο θα βρεθεί η συνεχιζόμενη αντικανονική εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική και θα ακολουθήσει συζήτηση υπό του θέματος.

Θα ακολουθήσει εισήγηση από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ με θέμα: “Η διαφύλαξις της ενότητος των υπό του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τοπικών Εκκλησιών εν Αφρική (πρακτική – ποιμαντική προσέγγισις του θέματος)”. Θα ακολουθήσει συζήτηση επί της εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου.

Σε μήνυμά του για την προσεχή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε γράφει:

“Σας παρακαλώ να ενώσουμε όλοι μας τις προσευχές μας για τη Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ και για τους Σεβασμιώτατους και Θεοφιλέστατους Αρχιερείς, Μέλη της Ιεράς ημών Πατριαρχικής Συνόδου, ίνα το Άγιο Πνεύμα κατευθύνει και φωτίζει ημάς ίνα εργασθώμε εν ταπεινώσει και αγάπη κατά τας εργασίας της συνεδρίας της Ιεράς ημών Συνόδου, με φόβο Θεού εν Πνεύματι Αγίω να προστατεύσομεν την ενότητα της Αγίας μας Εκκλησίας και της ταπεινής μας διακονίας, αλλά και δια να προσευχηθούμε διά το τερματισμό όλων των υφιστάμενων πολέμων, ιδιαιτέρως στη Γάζα και στην Ουκρανία και υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, να προσευχηθούμε για την ενότητα της Διεθνούς Κοινότητας κι ιδιαιτέρως για την ενότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και της εσωτερικής ενότητας της κάθε Χώρας για να προστατευθεί ο κόσμος από τους πολέμους και τις καταστροφές και για τη κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας και των προβλημάτων της Κλιματικής αλλαγής. Να προσευχόμαστε να μας φωτίσει ο Θεός όλους και μάλιστα τους Ηγέτες μας να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα διαθέσιμα οικονομικά κονδύλια, στη αγορά όπλων και στρατιωτικών σκοπών να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο και να μετατρέπουμε το Πλανήτη μας σ’ ένα απέραντο νεκροταφείο με θύματα χιλιαδες ορφανα παιδιά. Τα διαθέσιμα οικονομικά κονδύλια πρέπει να τα θεωρούμε δώρο Θεού που πρέπει να τα χρησιμοποιούμε για κοινωνική δικαιοσύνη, να τελειώσουμε το πρόβλημα της φτωχειας για να σταματήσουν και τα προβλήματα των προσφυγων και των μεταναστών. Η προτεραιότητα στα οπλα να λυθούν προβλήματα είναι απομάκρυνση από το Θείο Θέλημα του Θεού, είναι ως να σκοτώνουμε τον αδελφό μας, όπως έκανε κι ο Κάϊν που σκότωσε ακόμη και τον αδελφό του δίκαιο Άβελ. Το Θέλημα του Θεού είναι να έχουμε μεταξύ μας αγάπη και να λύουμε τα προβλήματα μας με ειρηνικό διάλογο”.

Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ (Φωτο αρχείου)

Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου θα κορυφωθούν πανηγυρικά το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος και ο Παπάς και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος άγει τα ονομαστήριά του. Στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, εντός της Πατριαρχικής Επιτροπίας Καϊρου θα τελεσθεί Πατριαρχικό και Συνοδικό Συλλείτουργο. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης προτομής του Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη.

Η επόμενη ημέρα στη Νιγηρία

Ύστερα από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου, ο οποίος εκοιμήθη τον περασμένο Ιούνιο, η Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να εκλέξει νέο Ποιμενάρχη για την χώρα αυτή της Αφρικής προκειμένου να συνεχίσει το σπουδαίο έργο που είχε ο μακαριστός Μητροπολίτης Άκκρας (μετέπειτα Καρθαγένης και Πηλουσίου) κυρός Ειρηναίος Ταλαμβέκος και συνέχισε επάξια ο μακαριστός κυρός Αλέξανδρος επί σχεδόν 26 χρόνια. Οι ιδιαιτερότητες αυτής της Μητρόπολης είναι πολλές καθώς η Νιγηρία είναι μια χώρα στην οποία κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο.

Η ποιμαντική επίσκεψη του Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου πριν λίγες ημέρες στη Νιγηρία, έδωσε τη δυνατότητα να δει από κοντά το έργο που έχει γίνει και να εκτιμήσει την υπάρχουσα κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του είχε συνάντηση με τον τοπικό κλήρο από τον οποίο ζήτησε να μείνει πιστός στη μοναδική κανονική Εκκλησία εντός της Αφρικής, η οποία δεν είναι άλλη από την Ορθόδοξη Εκκλησία και το παλαίφατο ιεραποστολικό Πατριαρχείο.

Κατά την Θεία Λειτουργία που τέλεσε το Σάββατο στο ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στο Λάγκος, ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος ζήτησε από το εκκλησίασμα να προσευχηθεί έτσι ώστε ο διάδοχός του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αλεξάνδρου να είναι ισάξιος της προσωπικότητας του και να οδηγήσει την Ορθοδοξία στην Νιγηρία σε ακόμη καλύτερες μέρες, αψηφώντας τις προκλήσεις των καιρών και τις ληστρικές επιθέσεις των εκ βορά υποτιθέμενων σωτήρων της Ιεραποστολής που σκοπό και στόχο έχουν την σπορά ζιζανίων και διχασμού μόνο όπου υπάρχει παρουσία του Πατριαρχείου και πουθενά αλλού αφού τους είναι αδιάφορες οι χώρες όπου δεν υπάρχουν Έλληνες Ιεραπόστολοι ή κληρικοί χειροτονημένοι από Έλληνες Ιεραπόστολους.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος με τον Τοποτηρητής της Μητροπόλεως, Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο, και κληρικούς της Νιγηρίας (Πηγή φωτο: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)

Ρωσική εισπήδηση: Το “αδελφικό” χτύπημα στην ιεραποστολή

Από τον Δεκέμβριο του 2021 όταν και η Ρωσική Εκκλησία έλαβε την απόφαση να δημιουργήσει Εξαρχία στην Αφρική, η αφοσιωμένη ιεραποστολική διακονία την διαδόσεως του μηνύματος του Ευαγγελίου στους Αφρικανούς αδελφούς, διαταράχτηκε. Η κίνηση αυτή η οποία έχει καταγγελθεί από το Παλαίφατο Πατριαρχείο ως πράξη εκδίκησης για την αναγνώριση της Ουκρναικής αυτοκεφαλίας, έφερε διατάραξη της ενότητας στην Αφρική. Χρησιμοποιώντας μέσα τα οποία δεν αρμόζουν στην εκκλησιαστική παράδοση, όπως ο χρηματισμός, εξαγόρασαν κληρικούς της κανονικής Εκκλησίας εντάσσοντας τους στην υπηρεσία της Εξαρχίας, η οποία, παρά τις όποιες προσπάθειες ενίσχυσης που γίνονται από τον βορρά, δεν έχει έρεισμα και αποδοχή στην Αφρική. Η πλειονότητα των Ορθοδόξων κληρικών και ενοριών παραμένουν πιστές στην Εκκλησία του Αγίου Μάρκου.

Η ρωσική εισπήδηση κυριάρχησε και στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου τον Νοέμβριο του 2022 όπου μεταξύ των αποφάσεων ήταν η καταδίκη της διδασκαλίας περί “ρωσικού κόσμου”, η διακοπή της μνημόνευσης του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και η καθαίρεση από το υψηλό υπούργημα της Αρχιερωσύνης του τότε Εξάρχου, Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα.

Από την τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου τον Νοέμβριο του 2022 (Πηγή Φωτο: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)

Λίγους μήνες μετά την καθαίρεση του Μητροπολίτη Λεωνίδα, ήρθε και η απομάκρυνσή του και ο διορισμός ως νέου Εξάρχου, του Επικσόπου Ζαράισκ Κωνσταντίνου. Μάλιστα, ο Έξαρχος της Ρωσικής Εκκλησίας βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στο Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Θεόδωρο.

Ο Επίσκοπος Κωνσταντίνος με τον Κόπτη Πατριάρχη πριν λίγες ημέρες στο Κάιρο (Πηγή Φωτο: mospat.ru)

Όλες οι εξελίξεις περί του ζητήματος της Ρωσικής εισπήδησης θα εξεταστούν από το Σώμα της Ιεραρχίας για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Μάλιστα, κάθε Συνοδικός Αρχιερέας υποχρεούται κατά τη συνεδρίαση να προσκομίσει, παρουσιάσει στη Σύνοδο και καταθέσει στην Αρχιγραμματεία, σημείωμα στο οποίο θα καταγράφεται η έκταση του προβλήματος της Ρωσικής εισπήδησης στην Επαρχία του έως σήμερα. Επίσης,  στο σημείωμα να αναγράφονται τα στοιχεία κάθε κληρικού, Αφρικανού, Ρώσου ή άλλου, ο οποίος εισήλθε στην Επαρχία του, έδρασε αντικανονικά ή προσχώρησε στη λεγόμενη “Ρωσική Εξαρχία Αφρικής”. Ακόμη θα καταγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας της εκκλησιαστικής Επαρχίας που απειλήθηκε ή καταλήφθηκε αντικανονικά από όργανα της “Ρωσικής Εξαρχίας Αφρικής”. Τέλος, στο σημείωμα θα καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν όλες οι προηγούμενες ενέργειες εντός της Επαρχίας.

Για το “αδελφικό” χτύπημα από την Ρωσική Εκκλησία στο ιεραποστολικό έργο στην Αφρική είχε μιλήσει πρόσφατα σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εκπομπή “Σημεία και άνθρωποι”, στη Pemptousia TV και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο: 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας 

Διαδώστε: