Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
16 Ιουλίου, 2024

Τανζανία: Η Αγία Ευφημία εορτάσθηκε εκεί που πριν 62 χρόνια ξεκίνησε η Ορθοδοξία

Διαδώστε:

Εορτάσθηκε η Αγία Μεγαλομάρτυς Ευφημία στην Κασάμουα της Γκέιτα στην Τανζανία, εκεί που ξεκίνησε η Ορθοδοξία πριν από 62 χρόνια, το 1962. Ήταν ο Έλληνας της Κύπρου ο Κώστας Χατζηπαναγιώτου που προσήλκυσε με το παράδειγμά του κάποιους εργαζόμενους στο εργοστάσιό του. Το 1962 κατέφθασε ο Αρχιμανδρίτης Θεόδωρος Νανκυάμα από την Ούγκάντα, όπου ξεκίνησε τις κατηχήσεις και επανήλθε στις 16 Μαΐου για τις βαπτίσεις.

Τον Ιούνιο του 1964 έρχεται εκεί ο τότε νεοχειροτονηθείς Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, όπου κατηχεί, βαπτίζει και τελεί γάμους. Σε ανάμνηση της έναρξης της Ιεραποστολής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερώνυμος (1999-2019) ανήγειρε τον ναό της Αγίας Ευφημίας. Δυστυχώς εξαιτίας της πολεμικής από Ρωμαιοκαθολικούς κύκλους και εξαιτίας της έλλειψης ιερέων οι χριστιανοί απομακρύνθηκαν από την Εκκλησία.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ιεραποστολή για την επιστροφή των πιστών και την προσέλκυση νέων. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η ανέγερση ιεραποστολικού κέντρου, που θα αποτελέσει κέντρο προβολής και διάδοσης της Ορθοδοξίας. Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από πιστούς της Νιγρίτας και της Αρναίας, βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. Συν Θεώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φιλοξενηθούν οι νέοι και τα παιδιά της Γκέιτας και της Μουάνζας.

Το επόμενο διάστημα θα χρειασθεί το ποσό των 5.000 Ευρώ για την επίπλωση και λειτουργία του Ιεραποστολικού έργου. Ελπίζουμε στις πρεσβείες της Αγίας Ευφημίας και στα φιλοϊεραποστολικά αισθήματα των φίλων της Ιεραποστολής, ότι, εκεί που ανέτειλε η Ορθόδοξη πίστη πριν 62 χρόνια, θα συνεχίσει να φωτίζει ψυχές μέσα στο σκοτάδι της πολυθείας, που επικρατεί σ’αυτή τη…μαύρη γη!

 

 

Διαδώστε: