Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
14 Φεβρουαρίου, 2020

Το έργο της ιεραποστολής εξήρε ο Κώστας Βλάσης

Διαδώστε:

Με πρώτο σταθμό το Κάιρο ξεκίνησε, χθες Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, η επίσημη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για θέματα αποδήμου ελληνισμού, κ. Κώστα Βλάση, στην Αίγυπτο.

Αρχικά ο κ. Βλάσης συναντήθηκε με την υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου κ. Ναμπίλα Μάκραμ. Η κ. Μάκραμ υποδέχθηκε τον Υφυπουργό Εξωτερικών δείχνοντάς του ένας δέντρο ελιάς που έχει στο γραφείο της με τις σημαίες Ελλάδας και Αιγύπτου, τονίζοντας τις αγαστές σχέσεις των δύο χωρών. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βλάσσης στον Καναδά, είτε στο Μόντρεαλ είτε στο Τορόντο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του Νόστος στην οποία θα συμμετέχουν και μέλη της διασποράς από Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο.

Η συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού και Εκκλησιαστικών Θεμάτων επισκέφθηκε τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στην έδρα της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καϊρου. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος υποδεχόμενος τον υφυπουργό του έδωσε την ευλογία του για το έργο του. Αναφέρθηκε δε στην πολυήμερη αποστολή που ξεκινά από τα ξημερώματα της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου στα βάθη της Αφρικής.

Ο Έλληνας αξιωματούχος, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρεται με πολύ τιμητικά λόγια στον Μακαριώτατο. «Αποτελεί «φάρο» της Ορθοδοξίας στην αφρικανική ήπειρο και διακρίνεται μεταξύ άλλων για το τεράστιο ιεραποστολικό του έργο», υπογραμμίζει ο κ. Βλάσσης.

Το βράδυ, ο κ. Βλάσης παρέστη μαζί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην κοπή της Βασιλόπιτας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και των παροικιακών Σωματείων στο αμφιθέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής. Κατά την Βασιλόπιτα της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου και Σωματείων, σε φωτογραφικό στιγμιότυπο με την «Ελληνίδα» Andi.

Η Andi αριστούχος φοιτήτρια είναι ακάματη μελετητήρια της Ελληνικής Γλώσσας που ξεκινησε να μαθαίνει Ελληνικα πριν απο 8 χρόνια ακούγοντας τις εκπομπές του Ελληνικού Προγράμματος της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας. Εκεί εργάζεται σήμερα ως ραδιοφωνική παραγωγός. Στη συνέχεια συνέχισε να μαθαίνει Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας. Με τη δύναμη της ψυχής της ξεπέρασε τις δυσκολίες που τη δημιουργεί το πρόβλημα όρασής της. Και τα κατάφερε. Έδωσε εξετάσεις Γ2, δηλαδή για το ανώτερο πιστοποιητικό ελληνομάθειας και το πέρασε με άριστα. Οι εξετάσεις που έδωσε ήταν με τη μέθοδο γραφής Braille, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου το οποίο είναι το επίσημο εξεταστικό κέντρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στο Κάιρο.

Διαδώστε: