15/01/2023 16/01/2023 Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρος Β’ χοροστάτησε χθες κατά τον Μεγάλο Εσπερινό στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας, και στη συνέχεια τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος του Εψηφισμένου Επισκόπου Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Παναρέτου. Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαίας εκ Κύπρου, οι Συνοδικοί αρχιερείς του...
15 Ιανουαρίου, 2023 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2023 - 4:47

Το Μεγάλο Μήνυμα του Εψηφισμένου Επισκόπου Νιέρι στην Αλεξάνδρεια

Διαδώστε:
Το Μεγάλο Μήνυμα του Εψηφισμένου Επισκόπου Νιέρι στην Αλεξάνδρεια

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρος Β’ χοροστάτησε χθες κατά τον Μεγάλο Εσπερινό στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας, και στη συνέχεια τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος του Εψηφισμένου Επισκόπου Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Παναρέτου.

Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαίας εκ Κύπρου, οι Συνοδικοί αρχιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και Θεοφιλέστατος Επαρχιούχος Επίσκοπος Ελντορέτ κ. Νεόφυτος, ως και ο Πανιερώτατος Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της προειρημένης Ιεράς Μονής.

Προ της απολύσεως ο Μακαριώτατος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ταμασού, στο πρόσωπο του οποίου εξεδήλωσε την ευγνωμοσύνη του προς την Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και προς την Ιερά Βασιλική Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, για την επιδεικνυομένη συναντίληψη προς το ιεραποστολικό έργο στην Αφρικανική ήπειρο. Επίσης, εξέφρασε ευχαριστίες και για την επί έτη εκδηλωθείσα αγάπη και μέριμνα της περιωνύμου Θεομητορικής Μονής προς τον εψηφισμένο Επίσκοπο Νιέρι κ. Πανάρετο.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην αυριανή ημέρα, 15η Ιανουαρίου, η οποία είναι σημαντική ημέρα για το παλαίφατο Πατριαρχείο, αφού τιμάται αφενός η μνήμη του Αγίου Γερασίμου του Παλλαδά, Πατριάρχη Αλεξανδρείας (1688-1710), αφετέρου η υπό του μακαριστού Πατριάρχη κυρού Πέτρου Ζ’ Συνοδική αποκατάσταση του Αγίου Νεκταρίου (15 Ιανουαρίου 1998) για την άδικη εκδίωξή του από το κλίμα του Θρόνου.

Κατακλείων ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο αρχιερατικό εγκόλπιο μεγάλης πνευματικής αξίας, εμπεριέχον αποτμήματα ιερών λειψάνων του Αγίου Γερασίμου Παλλαδά και Ρώσων Αγίων, ευχόμενος ένδακρυς όπως οι Άγιοι διαφυλάττουν την ενότητα της Εκκλησίας από διαιρέσεις, προερχόμενες από αλλότριες προς την Ορθόδοξη διδασκαλία και το χριστιανικό ήθος σκοπιμότητες και πολιτικής φύσεως έωλες και εμπαθείς θεωρήσεις.

Της τελετής προηγήθηκε επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Ταμασού κ. Ησαΐα με όμιλο κληρικών από την Κύπρου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου είχαν συνάντηση με τον Μακαριώτατο, προς τον οποίον προσέφεραν ιερά εικόνα της Παναγίας του Κύκκου.

Σημειώνεται ότι η εις Επίσκοπον χειροτονία του Εψηφισμένου Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Παναρέτου τελείται σήμερα στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

Βιογραφικό σημείωμα του εφηφισμένου Επισκόπου Νιέρι κ. Πανάρετου

Ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Επίσκοπος Νιέρι κ. Πανάρετος Κυκκώτης (κατά κόσμο Samuel Kimani) γεννήθηκε το 1985 στο Gikuni της επαρχίας Kikuyu Kiambu στην Κένυα.

Είναι πτυχιούχος της Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’», το 2008. Μετέβηκε στην Κύπρο το 2009 και χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ιερά Μονή Μαχαιρά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο, την 1η Μαΐου 2010.

Ακολούθως, στις 2 Ιανουαρίου 2011, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο.

Στην Ιερά Μονή Κύκκου εκάρη, στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 μικρόσχημος μοναχός από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Αγαθόνικο, Πρωτοσύγκελλο καί Έφορο της Ιεράς Μονής Κύκκου. Χειροθετήθηκε, στις 11 Νοεμβρίου 2015, σε Αρχιμανδρίτη στην Αλεξάνδρεια στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το 2017. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το 2019, καθώς και κάτοχος πτυχίου Masters Business Administration (MBA) από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου εκπονεί Διδακτορική Διατριβή, με θέμα: «Η Καινή Εντολή της Αγάπης (Ιωάν. 13,34) στην Ιωάννεια Γραμματεία. Θεραπευτική και Μεταμορφωτική Δύναμη για τον Κόσμο και την Ανθρωπότητα».

Υπηρέτησε 2 χρόνια, ως Ιερέας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας και ακολούθως στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Μοσφύλι της Ιεράς Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας. Τώρα υπηρετεί ως Εφημέριος στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία. Ομιλεί και γράφει την Αγγλική, Σουαχίλι και Κικούγιου και την Ελληνική γλώσσα.

Την 24η Νοεμβρίου 2022, με πρόταση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’ και με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εξελέγη Επαρχιούχος Επίσκοπος Νιέρι και Όρους Κένυας.

Διαβάστε ακόμη: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας υποδέχθηκε τον Μητροπολίτη Ταμασού

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων