10/10/2021 10/10/2021 του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Ολοκληρώθηκαν υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη Ι’ οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας οι οποίες διεξήχθησαν στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου από την Τρίτη 5 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021. Ήταν η πρώτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου μετά από δύο χρόνια καθώς οι...
10 Οκτωβρίου, 2021 - 10:43
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2021 - 12:31

Πατριαρχείο Αντιοχείας: Επίκαιρα θέματα απασχόλησαν την Ι. Σύνοδο

Διαδώστε:
Πατριαρχείο Αντιοχείας: Επίκαιρα θέματα απασχόλησαν την Ι. Σύνοδο
  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Ολοκληρώθηκαν υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη Ι’ οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας οι οποίες διεξήχθησαν στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου από την Τρίτη 5 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021.

Ήταν η πρώτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου μετά από δύο χρόνια καθώς οι συνεδριάσεις της είχαν διακοπεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πλειοψηφία των Ιεραρχών συμμετείχε στις εργασίες, ενώ συνολικά έξι μέλη της Συνόδου δεν κατέστη δυνατό να παραστούν.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, το πρώτο θέμα που απασχόλησε την Σύνοδο ήταν η απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συροϊακωβίτη Επισκόπου Ιωάννη Ιμπραήμ πριν από σχεδόν εννέα χρόνια και η καταγγελία για την διεθνή σιωπή που επικρατεί αναφορικά με την τύχη τους, ενώ παράλληλα, απευθύνθηκε κάλεσμα για την άμεση απελευθέρωση τους.

 

 

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την Σύνοδο ήταν η πανδημία. Τα μέλη της Συνόδου προσευχήθηκαν στον Κύριο για την εξάλειψη της πανδημίας, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών αυτών που απεβίωσαν, καθώς και για την ανάρρωση των ασθενών. Επίσης, προσευχήθηκαν για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στις θυσίες τους και στην αφοσίωση που επιδεικνύουν, ενώ επιπλέον, απηύθυναν γενικό κάλεσμα προς όλους για τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας.

 

 

Επίσης, όπως ανέφερε το ope.gr, o Επίσκοπος Σελευκείας κ. Εφραίμ (Μααλουλί), Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, εξελέγη νέος Μητροπολίτης Βερροίας (Χαλεπίου) και Αλεξανδρέττας. Εξαιτίας της απαγωγής του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου το 2013, η Ιερά Σύνοδος, που δεν έχει νεότερα για την τύχη του απαχθέντα Μητροπολίτη, αποφάσισε να διεξάγει εκλογές για τη θέση και να αναθέσει στον Μητροπολίτη Παύλο τον τίτλο του Επισκόπου του Ντιγιάρμπακιρ (δηλ. να τον κάνει τιτουλάριο). Eπιπλέον, όρισε στη θέση του αρχιγραμματέα τον Επίσκοπο Εμιράτων Γρηγόριο. Ακόμη, εξέλεξε δύο νέους βοηθούς Επισκόπους Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη: τον αρχιμανδρίτη Αρσένιο Ντάνταλ, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Χομέιρα, εξέλεξε Επίσκοπο Ιεραπόλεως και τον αρχιμανδρίτη Μωυσή Αλ-Κούσι εξέλεξε Επίσκοπο Λαρίσης. Τέλος, προήγαγε τον Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως Νήφωνα σε εν ενεργεία Mητροπολίτη.

 

 

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας ασχολήθηκε και ολοκλήρωσε τις εργασίες της με μια σειρά επίκαιρων και σημαντικών ζητημάτων όπως, μεταξύ άλλων: οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία στον σύγχρονο κόσμο, η σημασία της διατήρησης της ενότητας της Ορθοδοξίας, ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία, καθώς και η πολιτικοοικονομική κατάσταση στον Λίβανο, στην Συρία, στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων