Όμιλο φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Λιβάνου από το Πατριαρχείο Αντιοχείας υποδέχθηκε με πολλή χαρά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Ανταποκρινόμενοι στην ευγενική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, συμμετέχοντας σε ένα ιδιαίτερης αξίας και σπουδαιότητας πρόγραμμα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής «Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός» Μπαλαμαντ Λιβάνου του Πατριαρχείου Αντιοχείας, καταγόμενοι από πέντε διαφορετικές χώρες, συνοδευόμενοι από τον Ελλογιμώτατο Κοσμήτορα της Σχολής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Ιάκωβο Χαλίλ και από καθηγητές της Σχολής πραγματοποίησαν επίσκεψη και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη.
Συμμετοχή στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγάθωνος
Κορυφαία στιγμή της επισκέψεως τους στην Φθιώτιδα η συμμετοχή τους στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος επί τη μνήμη του Κτίτορος αυτής, του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Αγάθωνος και η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου. Κατά την άφιξη της αποστολής στο Καθολικό της Μονής ο κ. Συμεών κόμισε προς προσκύνηση και ευλογία τμήμα της Τιμίας Κάρας του Οσίου Αγάθωνος, ενώ οι πατριαρχικοί υπότροφοι είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την εφέστιο θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Αγαθωνίτισσας και φυσικά το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.
Τους ιερούς ύμνους απέδωσαν θαυμάσια τόσο στα ελληνικά όσο και στα αραβικά χορός των φοιτητών στο δεξιό αναλόγιο και χορός μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ στο αριστερό αναλόγιο.
“Υπάρχουν μόνο πρόσωπα ιερά κι είναι ιερά όλα τα πρόσωπα όλων των ανθρώπων”
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε και τα Κτιτορικά της Μονής Αγάθωνος, ενώ καλωσορίζοντας στην Μονή την ακαδημαϊκή αποστολή εκ του Λιβάνου, μεταξύ άλλων, αφού κατέθεσε τον σεβασμό και την αγάπη του προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Σήμερα χαίρεται και αγάλλεται ο Όσιος Αγάθων και οι Κτίτορες της Μονής αυτής, των οποίων σήμερα τιμούμε τη μνήμη καθώς και ο Όσιος Πατήρ ημών Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης.
Αγάλλεται ο Όσιος Αγάθων γιατί πλημμύρισε σήμερα το Καθολικό της μονής, από αγαθούς άνδρες, αγαθές ψυχές, αγαθά πρόσωπα, αγαθούς νέους, οι οποίοι ποθούν το δώρο της Θεολογίας να το εκκεντριστούν μέσα στο κέντρο της υπάρξεώς τους, μέσα δηλαδή στην καρδιά τους. Ποθούν και λαχταρούν, όχι μία εγκεφαλική θεολογία, όχι μία νοησιαρχική θεολογία, όχι μια θεολογία των στοχασμών και της αλληλουχίας διανοητικών αναβαθμών, αλλά τη θεολογία του Οσίου Αγάθωνος, τη θεολογία του Οσίου Βησσαρίωνος, τη θεολογία του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, την θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας μας, η οποία είναι λόγος έμπρακτος και πράξης έλλογος, η οποία είναι βιωμένη αλήθεια, η οποία διατυπώνεται, αφού πρώτα βιωθεί, διατυπώνεται, αφού πρώτα δοκιμαστεί, διατυπώνεται, αφού πρώτα γίνει η εμπειρία.
Στην ορθόδοξη θεολογία προηγείται η εμπειρία και ακολουθεί το δόγμα και ο όρος και ο κανόνας. Έτσι λοιπόν αυτή η χαρά σήμερα αποκαλύπτει και μία άλλη μεγάλη αλήθεια: δεν υπάρχουν ούτε ιερά έθνη, ούτε ιερές γλώσσες, ούτε ιερά κράτη, ούτε ιερές ενώσεις κρατών. Υπάρχουν μόνο πρόσωπα ιερά κι είναι ιερά όλα τα πρόσωπα όλων των ανθρώπων, γιατί ακριβώς εικονίζουν το πρόσωπο του Χριστού, όποια γλώσσα και αν ομιλούν, εφόσον ομιλούν τη γλώσσα της αγάπης διότι: «ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον». Αυτήν τη γλώσσα της αγάπης ομιλήσαμε, ψάλλαμε, προσφέραμε, υμνήσαμε σήμερα όχι γιατί οι σπουδαστές είναι απλώς καλλικέλαδοι, αλλά υπερκαλλικέλαδοι και μελίρρυτοι και μελίγευστοι, όχι απλώς γιατί γνωρίζουν την ιερά του Δαμασκηνού τέχνη αλλά, κυρίως γιατί έχουν αίσθηση και συναίσθηση ότι πάνω από όλα είναι πρόσωπα, τα οποία καλούνται να ζήσουν την εν Χριστώ αγάπη όχι μόνο μεταξύ τους αλλά με όλο τον κόσμο και με όλη την οικουμένη, με όλη την Εκκλησία την έως περάτων της γης».
Εντυπωσιασμένοι από την υποδοχή και την φιλοξενία
Ακολούθησε ξενάγηση και φιλοξενία των επισκεπτών στην Μονή Αγάθωνος αλλά και στα αξιοθέατα της Υπάτης.
Ο κ. Συμεών εν συνεχεία συνόδευσε την αποστολή με το λεωφορείο στην περιήγηση τους στις ομορφιές της Φθιώτιδας και το απόγευμα κατέληξαν στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος, όπου και συμμετείχαν και στον Αγιασμό για την έναρξη της 9ης θερινής κατασκηνωτικής περιόδου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Συμεών καλωσόρισε για μία ακόμη φορά τους σημαντικούς επισκέπτες, ενώ ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός» Μπαλαμαντ Λιβάνου του Πατριαρχείου Αντιοχείας Αρχιμ. π. Ιάκωβος Χαλίλ εκ μέρους της αποστολής δήλωσε εντυπωσιασμένος από την υποδοχή και την φιλοξενία από τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του, αλλά και από το έργο που επιτελείται στην Μητρόπολη Φθιώτιδος.
Τέλος, ο κ. Συμεών συνόδευσε τον όμιλο των επισκεπτών στο Λιμάνι της Αρκίτσας, από όπου κατευθύνθηκαν για το όμορφο γειτονικό νησί της Εύβοιας και την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος. για να συνεχίσουν το προσκύνημά τους στην πατρίδα μας.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
Φωτογραφία: Δημήτρης Ανάγνου