Πατριαρχείο Αντιοχείας
01 Ιανουαρίου, 2021

“Καθιερώστε ειρήνη στη γη μας, αυτό είναι το μόνο που ζητάμε”

Διαδώστε:

Για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τη Συρία, την κρίση που μαστίζει το Λίβανο, την πανδημία αλλά τους απαχθέντες από το 2013 Μητροπολίτες Χαλεπίου αναφέρθηκε στο πρωτοχρονιάτικο του κήρυγμα από τον Καθεδρικό Ναό της Δαμασκού, όπου και ιερούργησε, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του:  Mπαίνουμε στο νέο έτος ζητώντας τη βοήθεια και το έλεος του Θεού. Με μάτια που αγγίζουν το φως του προσώπου του Ιησού προσευχόμαστε ο Θεός να μας οδηγήσει σε κάθε χαρά και άνεση και να μας βάλει στις καρδιές μας την ηρεμία ενός λιμένα. Ξεκινάμε το Νέο Έτος με προσευχή για να υπενθυμίσουμε πρώτα στους εαυτούς μας ότι είμαστε με τον Άγιο που δημιούργησε τον κόσμο με τον Λόγο του και δημιούργησε τον άνθρωπο με το φύσημα της ψυχής του.

Η ελπίδα έρχεται πρώτη και τελευταία μέσα από την ψυχή μας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Εμείς σαν Χριστιανοί της Αντιόχειας έχουμε καρφωθεί στην ελπίδα και έχουμε καρφωθεί σε αυτήν από την αυγή της ιστορίας και έχουμε καρφωθεί σε αυτήν παρά τις κακουχίες και τις επιδημίες του κόσμου, και παρά τις αγωνίες και τους πολέμους του γιατί είμαστε από το ζύμωμα αυτών που ήταν, και χιλιάδες χρόνια πριν, πιστοί στο όνομα του Ιησού στην Αντιόχεια.

Ξεκινάμε το Νέο Έτος και οι επιδημίες χτυπούν την γη. Μπροστά στην πανδημία, η ανθρωπότητα γονατίζει μπορστά στον Κύριο της ζωής και του Θανάτου. Η ανθρωπότητα επιβεβαιώνει από την παρούσα επιδημία που περνάμε ότι οι άνθρωποι είναι ίσοι παρα τις διαφορές πολιτισμού, εθνικότητας, γλώσσας, γεωγραφίας,φύλου, εθνότητας και χρώματος, είμαστε όλοι επιβάτες μιας βάρκας που ο Θεός έβαλε στη μέση της υδρογείου.

Η πανδημία υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι καλούνται να αγωνιστούν με αλληλεγγύη ενάντια σε κάθε κίνδυνο και όχι να οπλίσουν για να πολεμήσουν όπως έχει κάνει παλαιότερα με κάθε είδους όπλο. Προσευχόμαστε η παρούσα επιδημία να απομακρυνθεί από τον Θεό γρήγορα, προσευχόμαστε να είναι μια ακόμα περίπτωση που η ανθρωπότητα θα αφυπνιστεί από τη λογική της έχθρας και θα οδηγηθεί προς τη λογική της ενωμοσύνης, θα αφυπνιστεί από τη λογική της αντιπαράθεσης και θα οδηγηθεί προς της λογική της συνέργειας, από την λογική του οπλισμού στην λογική της ειρήνης.

Προσευχόμαστε για ειρήνη στη Συρία. Προσευχόμαστε για τη Συρία, η οποία έχει υποστεί την πικρία του πολέμου, την πικρία του εκτοπισμού, την τρομοκρατία και τη βία. Προσευχόμαστε για αυτή τη χώρα που βρίσκεται υπό το βάρος των συμφερόντων και οδηγεί τη ζωή των παιδιών σε φτώχεια, δυστυχία και οικονομικό αποκλεισμό. Προσευχόμαστε για την μητέρα, τον αδελφό και τον πατέρα να μην χάσουν αγαπημένα πρόσωπα. Προσευχόμαστε και εργαζόμαστε για να ανακουφίσουμε την καταστροφή που προέκυψε. Η Συρία λαχταρά τις μέρες ειρήνης της. Είναι δικαίωμά της και η ανθρώπινη ύπαρξη της έχει δικαίωμα να ζει με ασφάλεια στην προγονική γη. Προσευχόμαστε να επιστρέψει η Συρία, με την άδειά Του, στην προηγούμενη ειρήνη της. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να άρει άμεσα τις οικονομικές κυρώσεις και τον  οικονομικό αποκλεισμό που στοχεύει μόνο σε έναν λαό που ήθελε να ζει με αξιοπρέπεια.

Προσευχόμαστε για τον Λίβανο και τη σταθερότητα στον Λίβανο. Προσευχόμαστε για τους ανθρώπους μας στο Λίβανο που βρίσκονται υπό οικονομική δυσχέρεια και υπό την έκρηξη του λιμανιού της Βηρυτού. Προσευχόμαστε για τον σχηματισμό της λιβανικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό, και όπως το σύνταγμα αναφέρει, μακριά από τη λογική της ποσόστωσης και της μοιρασιάς με συμπόνοια για το ανθρώπινο ον και μακρυά από την πραγματικότητα της κατάρρευσης του εθνικού νομίσματος.

Ως Χριστιανοί σε αυτή την ανατολική γη, δεν ήμασταν ποτέ μετανάστες και έχουμε τον ιστορικό και βασικό ρόλο μας στην Ανατολή. Το λέμε αυτό με το βλέμμα στραμμένο στα παιδιά μας που μετανάστευσαν παντού, με τα μάτια μας και τις προσπάθειες μας στα παιδιά μας, που μένουν σε αυτή την Ανατολή. Το λέμε και καλούμε όλο τον κόσμο και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις και πρεσβείες: “Καθιερώστε ειρήνη στη γη μας, αυτό είναι το μόνο που ζητάμε”.

Προσευχόμαστε για σωτηρία όλων των απαχθέντων, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών μας,  απαχθέντες από τον Απρίλιο του 2013, εν μέσω διεθνούς σιωπής. Προσευχόμαστε όλοι για την αποκάλυψη των συνθηκών αυτού του φακέλου και ενώνουμε τις καρδιές μας με την καρδιά της αγαπημένης ενορίας στο Χαλέπι που περιμένει μια λέξη  σχετικά με τους Ποιμένες του που δεν ήταν παρά ένα λάβαρο ειρήνης και συμφιλίωσης μέσα από το βουητό των μνησίκακων και των πολέμων.

Οι προσευχές μας για τους ακλόνητους ανθρώπους μας σε κάθε κατεχόμενη χώρα. Οι προσευχές μας για την Παλαιστίνη και τον λαό της Παλαιστίνης. Η προσευχή μας για τη Βηθλεέμ που έλαβε τον Ιησού με τη σάρκα. Η προσευχή μας για την Ιερουσαλήμ, η οποία τον γνώριζε από τον πόνο και στέκεται από τους νεκρούς, ήταν και θα παραμείνει η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Οι προσευχές μας για το τραυματισμένο Ιράκ και για κάθε σημείο αυτής της ανατολής και τις προσευχές μας για ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Στην αρχή του νέου έτους, καλούμε τον Ιησού Χριστό, Κύριο της ζωής και του θανάτου, την άνοιξη της ελπίδας και της αγάπης και του ζητούμε να ευλογήσει τον κόσμο του. Του ζητάμε το θείο έλεος και την ουράνια βασιλεία για όλους όσους μας άφησαν  για να συναντήσουν το Άγιο πρόσωπό Του πέρυσι. Του ζητάμε να σηκώσει τον παρόντα κόσμο της επιδημίας και να τον εξαφανίσει στην παρηγοριά του και να θεραπεύσει τους άρρωστους και τους μολυσμένους. Του ζητάμε να βοηθήσει τους άγνωστους στρατιώτες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό” κατέληξε ο Μακαριώτατος.

 

Διαδώστε: