Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολυήμερη ποιμαντική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Ιωάννη Ι’ στις επαρχίες της νότιας Τουρκίας που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Την Τετάρτη της Διακαινησίμου 19 Απριλίου 2023 ο Μακαριώτατος, πλαισιούμενος από τη συνοδεία του, μετέβη στην Αντιόχεια όπου επισκέφθηκε την ιστορική εκκλησία του Αποστόλου Πέτρου, μια από τις παλαιότερες Χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο.
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η εκκλησία βρίσκεται στο μέρος όπου ο Απόστολος Πέτρος κήρυξε για πρώτη φορά το Ευαγγέλιο και σημείο συνάντησης όπου οι Χριστιανοί της περιοχής προσευχόντουσαν κρυφά.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Πέτρος θεωρείται ο πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίας της Αντιοχείας. Η ίδια η εκκλησία είναι μια σπηλιά λαξευμένη στους δυτικούς πρόποδες του Όρους Χατζ (Hac) ή Στάριος.
Με έκδηλη συγκίνηση ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιοχείας επισκέφθηκε κάθε γωνιά της εκκλησίας, στοχαζόμενος τις ιστορίες των Αγίων, των Αποστόλων και των Χριστιανών που είχαν ζήσει και προσευχηθεί σε αυτή.
Μιλώντας στην ΕΡΤ από αυτό τον ιερό τόπο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Ιωάννης Ι’ έστειλε μήνυμα ελπίδας τονίζοντας ότι «η εκκλησία εδώ δεν είναι μουσείο, είναι ζωντανή».
Επίσης μίλησε για τις επισκέψεις στους κατεστραμμένους ναούς από το σεισμό στην Τουρκία, αλλά και για το ιστορικό, όπως το χαρακτήρισε, γεγονός της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στα συντρίμμια της πόλης σε κατανυκτικό κλίμα.
«Γυρίσαμε όλη την περιοχή, από την Αντιόχεια μέχρι την Αλεξανδρέττα, τα χωριά και τις ενορίες που έχουμε. Αυτή είναι η παρακαταθήκη που είναι στα χέρια μας και πρέπει να την έχουμε στην καρδιά μας. Η Εκκλησία εδώ δεν είναι μουσείο, είναι ζωντανή. Έχουμε 11.000 με 12.000 Ορθοδόξους χριστιανούς, 7 ενορίες, 13 ιερείς», ανέφερε ο Μακαριώτατος και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε:
«Η Αντιόχεια είναι η ελπίδα, η Ανάσταση, ο Χριστός. Είναι σύμβολο και καθήκον όλων μας να βοηθήσουμε σε αυτή την κατάσταση, να ξαναχτίσουμε τις εκκλησίες και τα σπίτια και να γυρίσουν οι δικοί μας άνθρωποι στα σπίτια και στα χωριά τους και περιμένουμε ίσως και την Ελλάδα να βοηθήσει. Εύχομαι ειρήνη και αγάπη για όλον τον κόσμο.»
Ιστορικά στοιχεία για τη εκκλησία του Αποστόλου Πέτρου στην Αντιόχεια
Μεταξύ του 2ου και 4ου αιώνα η Αντιόχεια είχε μεγαλώσει τόσο που η εκκλησία αυτή κατέληξε να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στην αρχική της μορφή ήταν ένας θολωτός χώρος σκαλισμένος σε πελώριο βράχο, με πρωιμότερη πιθανή χρονολόγηση το 38-39, γεγονός που, αν αληθεύει την καθιστά πιθανώς τον πρώτο καθεδρικό Χριστιανικό Ναό στην ιστορία.
Αργότερα προστέθηκαν πέτρινοι τοίχοι και δύο κίονες, μεγαλώνοντας το οικοδόμημα και χωρίζοντάς το σε τρία κλίτη. Σε νεότερες εποχές έχουμε και άλλες προσθήκες.
Έχει επίσης μια πρόσοψη που χτίστηκε αργότερα το 1100 μ.Χ. από τους Σταυροφόρους, ενώ ανακατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα.
Το 2005, το Τουρκικό κράτος ανακήρυξε την εκκλησία προστατευόμενη πολιτισμική κληρονομιά και το 2011 μπήκε στη λίστα των υποψήφιων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.