Πατριαρχείο Αντιοχείας
01 Ιανουαρίου, 2023

Μήνυμα Πατριάρχη Αντιοχείας για Νέο Έτος – Έκκληση για ενότητα στη Συρία και για αλληλεγγύη στο Λίβανο

Διαδώστε:

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης ιερούργησε, την πρώτη ημέρα του Νέου Έτους, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας στη Δαμασκό, παρουσία πλήθους κλήρου και λαού. Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος εκφώνησε το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, στο οποίο έκανε έκκληση για ενότητα στη Συρία και αλληλεγγύη στο Λίβανο.

Συγκεκριμένα, ο Μακαριώτατος ανέφερε: «Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προσευχόμαστε για τη Συρία, η οποία έχει γευτεί την πίκρα του πολέμου και έχει γευτεί την πίκρα του αμαρτωλού οικονομικού αποκλεισμού που στοχεύει τους ανθρώπους της σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Προσευχόμαστε για τη Συρία και για την ενότητα στο έδαφός της. Ήρθε η ώρα να βρει ο κόσμος το δρόμο του προς τη Δαμασκό και να συμπάσχει με αυτόν τον λαό που πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει με το αίμα των παιδιών του τον φόρο των συμφερόντων των “μεγάλων”.

Κάθε Σύριος είναι πάντα πρόθυμος να ζήσει με αξιοπρέπεια. Σήμερα προσευχόμαστε και εργαζόμαστε έτσι ώστε οι πολίτες αυτής της γης να παραμείνουν στον τόπο γέννησής τους.

Σε κανέναν εδώ δεν αρέσει η μετανάστευση. Ωστόσο, η ασφυκτική πολιορκία που επιβάλλεται σε αυτόν τον λαό οδηγεί στην ξενιτιά.

Ας ζήσουμε στη γη που αγαπήσαμε και μας αγαπούν. Έχουμε βαρεθεί τη γλώσσα της ψεύτικης συμπάθειας και τη γλώσσα των δυνατών συνθημάτων που χρησιμοποιούνται μόνο για την επίτευξη συμφερόντων».

Σημειώνεται ότι ο Συριακός εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε το 2011, και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας αναμένεται να συναντηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου για το ζήτημα της Συρίας.

Ακόμη, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και στην κρίση που βιώνει το Λίβανο:

«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι προσευχές μας είναι και για τον Λίβανο, μία χώρα η οποία υποφέρει κάτω από μια σειρά κρίσεων, όπως η οικονομική δυσπραγία, η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η κενή θέση στο Προεδρικό αξίωμα. Αυτό που συμβαίνει στον Λίβανο επηρεάζει την εν Αντιόχεια Ορθόδοξη Εκκλησία.

Προσευχόμαστε σήμερα και καλούμε όλους στον Λίβανο να υιοθετήσουν τη λογική της αλληλεγγύης και να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες.

Προτρέπω τους αξιωματούχους να κοιτάξουν πρώτα τον λιβανέζικο λαό που υποφέρει από το υψηλό κόστος φαρμάκων και διαβίωσης. Καλούμε ιδιαίτερα τους βουλευτές να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου του Λιβάνου, ως ένα βήμα προς την ανάκαμψη του Λιβάνου, την οποία ελπίζουμε».

Στο τέλος, ο Μακαριώτατος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία Badi Touma.

Σημειώνεται ότι στις 31 Οκτωβρίου 2022, ο Μισέλ Αούν, ο οποίος ήταν Πρόεδρος του Λιβάνου τα προηγούμενα έξι χρόνια, παραιτήθηκε επισήμως από τα καθήκοντά του. Εξαιτίας της έλλειψης συμφωνίας στο πολιτικό σύστημα για το ποιος θα πρέπει να τον αντικαταστήσει, δεν έχει επιλεγεί διάδοχος.

Τέλος, οι κρατικές υποδομές του Λιβάνου έχουν πληγεί από τις αλόγιστες σπατάλες και τη διαφθορά. Ο μέσος μισθός ενός δημόσιου υπαλλήλου μειώθηκε από τα 1.000 δολάρια σε λιγότερα από 50 εξαιτίας της υποτίμησης της λιβανέζικης λίρας.

 

 

Διαδώστε: