Πατριαρχείο Αντιοχείας
04 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας για τον Δημιουργό Θεό και τη Δημιουργία Του

Διαδώστε:

Για τη σημασία της ανανέωσης της σχέσης μας με τον Δημιουργό Θεό και τη Δημιουργία Του κάνει λόγο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι’ μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προς τους πιστούς σε όλον τον κόσμο, με αφορμή τον φετινό εορτασμό της «Εποχής της Δημιουργίας» (Season of Creation), μια παγκόσμια οικουμενική Χριστιανική εορτή προσευχής και δράσης για το περιβάλλον, που ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 4 Οκτωβρίου.

Στο μήνυμα του ο Μακαριώτατος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η Εποχή της Δημιουργίας είναι μια περίοδος ανανέωσης της σχέσης μας με τον Δημιουργό και όλη τη Δημιουργία μέσω προσευχής και μετανοίας».

Σημειώνει δε ότι ο Θεός μας καλεί με διαφορετικούς τρόπους να εορτάσουμε την Εποχή της Δημιουργίας χριστιανικά και επίσης τονίζει την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης, της επικοινωνίας και της ανταπόκρισης στα μηνύματα που στέλνει το περιβάλλον.

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο προσεύχονται για τη Δημιουργία. του Θεού. Είναι η «Εποχή της Δημιουργίας». Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της Εποχής της Δημιουργίας συνδέονται με το ενδιαφέρον για τη Δημιουργία στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις του Χριστιανισμού, αντίστοιχα.

Η 1η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε ως ημέρα προσευχής για το περιβάλλον από τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη κυρό Δημήτριο Α’ το 1989. Το Ορθόδοξο εκκλησιαστικό έτος ξεκινά εκείνη την ημέρα,ενώ στις 4 Οκτωβρίου, οι Ρωμαιοκαθολικοί και άλλες δυτικές Εκκλησίες τιμούν τη μνήμη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Διαδώστε: