Πατριαρχείο Αντιοχείας
21 Ιουνίου, 2022

Οι κίνδυνοι για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής οδηγούν σε σταδιακό ξεριζωμό – Ο ρόλος της Εκκλησίας

Διαδώστε:

Στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί της Ανατολής και τις αλλεπάλληλες κρίσεις οι οποίες οδηγούν σταδιακά στον ξεριζωμό από τις αρχέγονες κοιτίδες, επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μπαλαμάντ, έδρα του Πατριαρχείου στον Λίβανο λίγες ημέρες μετά την 12η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου που είχε πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον περασμένο μήνα με τη συμμετοχή του Προκαθημένου της εν Αντιοχεία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι στόχοι στους οποίους σκοπεύει να επικεντρωθεί το συμβούλιο στις περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας όπου το χριστιανικό στοιχείο τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται ένεκα των πολυποίκιλων δοκιμασιών όπως ο πόλεμος και η οικονομική και κοινωνική κρίση.

Αρχικά ο Πατριάρχης κ.κ. Ιωάννης καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του Συμβουλίου και ενημερώθηκε για τα καθήκοντα καθενός εξ’ αυτών εκφράζοντας τις ευχές του για καλή πορεία και ευόδωση της αποστολής τους.

Οι Χριστιανοί απειλούνται με ξεριζωμό

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στους στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι λαοί της Μέσης Ανατολής εστιάζοντας στη θέση των χριστιανών. “Οι διαδοχικές κρίσεις είναι αυτές που απειλούν την περιοχή της Ανατολής, σε όλες τις συνιστώσες της, εστιάζοντας στους χριστιανούς τους οποίους προσπαθεί να τους ξεριζώσει ψυχολογικά, πριν ακόμη ξεκινήσει ο υλικός ξεριζωμός”, ανέφερε.

Μιλώντας για τον ρόλο της Εκκλησίας σε αυτή την περιοχή τόνισε ότι αυτός είναι απαραίτητος καθώς μέσα από το έργο της και το μήνυμα του ευαγγελίου δίνει απαντήσεις στις κρίσεις. “Ο ρόλος της εκκλησίας εδώ είναι απαραίτητος, όπως και ο ρόλος του συμβουλίου των εκκλησιών της Μέσης Ανατολής. Οι ποιμαντικές περιηγήσεις και τα κηρύγματα δίνουν στους πιστούς απαντήσεις τις οποίες ακούει όλη η κοινωνία. Σχηματίζουν άμεση απάντηση σε αυτή την αρρωστημένη ατμόσφαιρα που προσπαθούν να διαδώσουν κάποιοι διεθνείς κύκλοι”, επισήμανε προς τον Γενικό Γραμματέα Δρ. Μισέλ Αμπάς και τη συνοδεία του.

Ακολούθως εξήγησε στην αντιπροσωπεία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκκλησία, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της οικογένειας στην Ανατολή και τις αρνητικές επιπτώσεις στη πίστη εξαιτίας των προβλημάτων που ανακύπτουν.

Τέλος υπήρξε ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων ενώ στην ατζέντα του συμβουλίου τέθηκαν και δράσεις οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Οι στόχοι του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής

Υπενθυμίζεται ότι κατά την την τελευταία συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών Μέσης Ανατολής τον περασμένο Μάιο στο τελικό του πόρισμα σχετικά με τα πεπραγμένα των εργασιών, επικεντρώθηκε σε πέντε βασικά σημεία καλώντας μέσα από αυτά:

  1. Στην αποκήρυξη της βίας και του φανατισμού κάθε είδους και κάθε μορφής, στην απόρριψη του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας, του αποκλεισμού και των διακρίσεων λόγω θρησκείας, φυλής, χρώματος, φύλου και άλλων.
  2. Σε αλληλεγγύη προς τους περιθωριοποιημένους και ευάλωτους, τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους και κάνει έκκληση προς τους αξιωματούχους και τη διεθνή κοινότητα να εργαστούν για την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.
  3. Σε σεβασμό της ελευθερίας των πεποιθήσεων και στην εδραίωση των αξιών της ιθαγένειας και της κοινής ζωής με τους μουσουλμάνους αδελφούς.
  4. Σε υποστήριξη των εκκλησιών και των πιστών στην Ιερουσαλήμ, το καθήκον διατήρησης των ιερών τόπων και υπενθύμιση στη διεθνή κοινότητα και στους λαούς του κόσμου της σημασίας της ενίσχυσης της Χριστιανικής παρουσίας στην Πόλη της Ειρήνης.
  5. Τέλος, σε παρότρυνση  τους αξιωματούχους και τους φορείς λήψης αποφάσεων να εργαστούν σκληρά για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις που ξέσπασαν στις διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, προκειμένου να τεθεί τέλος στα δεινά που βαρύνουν τους λαούς.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση είχε τονίσει ότι η χριστιανική παρουσία βρίσκεται στον πυρήνα της οντότητας της Ανατολής, και οι Χριστιανοί έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην οικοδόμηση των χωρών τους και στην ευημερία τους.

Φωτογραφίες: ‎Antioch Patriarchate

Διαδώστε: