Με αφορμή την πολιτική κρίση που επικρατεί στο Λίβανο ύστερα από το κενό εξουσίας στην Προεδρεία της χώρας, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης έκανε μια σειρά από συναντήσεις.
Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της Χεζμπολάχ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Πολιτικού Συμβουλίου, Ιμπραήμ Αμίν Αλ-Σαγιέντ, επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο στην Πατριαρχική έδρα στο Μπαλαμάντ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η ανάγκη ανάδειξης Προέδρου του Λιβάνου για να ορθοστατήσει η χώρα.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
«Ήρθαμε σήμερα στο Μπαλαμάντ για να ευχηθούμε στον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη για τις άγιες ημέρες, αλλά ταυτόχρονα και να βρούμε τρόπους συνεργασίας μεταξύ των Λιβανέζων για χάρη του έθνους. Ως προς το θέμα των Προεδρικών εκλογών, συμφωνούμε με τον Μακαρώτατο ότι η κατάσταση στον Λίβανο δεν ανέχεται άλλη καθυστέρηση και ότι η χώρα χρειάζεται έναν Πρόεδρο που θα είναι το “κλειδί” για την αναμόρφωση του κράτους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι κρίσεις, θα σταματήσει η κατάρρευση και το κύμα ξενιτιάς. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο για να ιδρύσει ολόκληρο το κράτος και να βγάλει τη χώρα από την απόγνωση και να σταματήσει τη μετανάστευση του γηγενή πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ-Σαγιέντ μετά την συνάντηση.
Ακόμη, αναφερόμενος στο πότε θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο, δήλωσε: «Η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου γίνεται μόνο για απαραίτητα ζητήματα, επομένως αναμένουμε την ημερήσια διάταξη για να αποφασίσουμε για το αν είναι δυνατή η σύγκλησή του».
Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων που βιώνει η χώρα ειδικά στο θέμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Σχετικά με τη σχέση μεταξύ της Χεζμπολάχ με το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα, ένα πολιτικό κόμμα του Λιβάνου με επικεφαλής τον Γκεμπράν Μπασίλ, ο Αλ Σάιεντ υπογράμμισε ότι είναι «καλή και υπάρχει διάθεση για κατανόηση και συστράτευση των οραμάτων στα επερχόμενα γεγονότα».
Σημειώνεται ότι στις 31 Οκτωβρίου 2022, ο Μισέλ Αούν, ο οποίος ήταν Πρόεδρος του Λιβάνου τα προηγούμενα έξι χρόνια, παραιτήθηκε επισήμως από τα καθήκοντά του. Εξαιτίας της έλλειψης συμφωνίας στο πολιτικό σύστημα για το ποιος θα πρέπει να τον αντικαταστήσει, δεν έχει επιλεγεί διάδοχος.
Τέλος, οι κρατικές υποδομές του Λιβάνου έχουν πληγεί από τις αλόγιστες σπατάλες και τη διαφθορά. Ο μέσος μισθός ενός δημόσιου υπαλλήλου μειώθηκε από τα 1.000 δολάρια σε λιγότερα από 50, εξαιτίας της υποτίμησης της λιβανέζικης λίρας.
Διαβάστε ακόμη: Μήνυμα Πατριάρχη Αντιοχείας για Νέο Έτος – Έκκληση για ενότητα στη Συρία και για αλληλεγγύη στο Λίβανο