15/06/2022 15/06/2022 Τα προεόρτια της μνήμης του Αγίου Παΐσίου του Χιλανδαρινού, που τιμάται την Κυριακή, 19 Ιουνίου, από την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν ήδη αρχίσει σε πολλές περιοχές της Βουλγαρίας. Ο Άγιος Παΐσιος ο Χιλανδαρινός (από τον οποίο ονομάστηκε και η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους) θεωρείται ο θεμελιωτής της Βουλγαρικής Αναγέννησης, που αφύπνισε την ορθόδοξη πίστη...
15 Ιουνίου, 2022 - 11:25
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2022 - 13:52

Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση: «Η εποχή του Αγίου Παϊσίου»

Διαδώστε:
Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση: «Η εποχή του Αγίου Παϊσίου»

Τα προεόρτια της μνήμης του Αγίου Παΐσίου του Χιλανδαρινού, που τιμάται την Κυριακή, 19 Ιουνίου, από την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν ήδη αρχίσει σε πολλές περιοχές της Βουλγαρίας. Ο Άγιος Παΐσιος ο Χιλανδαρινός (από τον οποίο ονομάστηκε και η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους) θεωρείται ο θεμελιωτής της Βουλγαρικής Αναγέννησης, που αφύπνισε την ορθόδοξη πίστη στον λαό της χώρας του και οδήγησε στην αποκατάσταση του βουλγαρικού κράτους και στην ανεξαρτησία του.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Το Μουσειακό Συγκρότημα στο Μπάνσκο (πιθανός τόπος γέννησης του Αγίου) και το Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο του Πέρνικ εγκαινίασαν χθες το απόγευμα κοινή έκθεση με θέμα «Η εποχή του Παΐσιου».

Πολύτιμα εκθέματα από τα δύο μουσεία εκτίθενται από χθες, λοιπόν, στο Πνευματικό και Ιστορικό Κέντρο «Άγιος Παΐσιος ο Χιλανδαρινός» στο Μπάνσκο. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι ο αγιορείτικος ξυλόγλυπτος σταυρός, ο οποίος συγκρίνεται σε ομορφιά με τον σταυρό του μοναχού Ραφαήλ, που βρίσκεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας.

Ακόμα, την πρώτη ημέρα της έκθεσης παρουσιάστηκε βιβλίο με πολύτιμο αρχειακό υλικό, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Αγίου Παΐσίου του Χιλανδαρινού στο «Σπίτι των Τεχνών» του Μουσείου. Το βιβλίο λέγεται «Άρχισε από το Μπάνσκο» και περιλαμβάνει έγγραφα και θρύλους, τα οποία οι συγγραφείς επέλεξαν συνειδητά, αντικειμενικά και αμερόληπτα για παρουσίαση στους αναγνώστες.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων