Πατριαρχείο Βουλγαρίας
16 Απριλίου, 2022

Φωτιά σε Ναό της Βουλγαρίας ρίχνει την καμπάνα και τον Σταυρό!

Διαδώστε:

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε εξαιτίας βραχυκυκλώματος δύο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στον Ιερό Ναό του χωριού Καράς, της επαρχίας Βράτσης. Η φωτιά ξέσπασε μία ώρα μετά το κλείσιμο του ναού, οπότε δεν υπήρχαν άνθρωποι εντός του. Ωστόσο, κατάφερε να γκρεμίσει την καμπάνα και τον σταυρό της εκκλησίας!  

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ο νεωκόρος Πέτκο Στάνκοφ δεν παρατήρησε κάτι ανησυχητικό προτού κλείσει τον ναό. Περίπου μια ώρα αργότερα, ωστόσο, η πυρκαγιά ξέσπασε.

«Είδαμε ότι καιγόταν το καμπαναριό. Φλόγες και καπνοί έβγαιναν από την οροφή», λέει ο Πέτκο.

«Δεν μπορώ να συνέλθω. Η φωτιά είναι συνεχώς μπροστά στα μάτια μου. Ήταν τρομαχτικό! Ερχόταν από ψηλά και γκρέμισε την καμπάνα. Πώς λύγισε τον Σταυρό!», διηγείται η αυτόπτης Μαρία Στάνκοβα.

«Οι πρώτοι που την είδαν, δύο άνδρες, δοκίμασαν να τη σβήσουν με κουβάδες με νερό. Προσπάθησαν. Μπήκα μέσα. Έκαιγε πολύ άσχημα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ιβάν Ιβάνοφ.

Στη συνέχεια, οι πυροσβέστες έσβηναν για άλλες 3 ώρες! «Ο ναός είναι σημαντικός για τους ανθρώπους εδώ. Χτίστηκε πριν την Απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τους Οθωμανούς, με την άδεια του σουλτάνου. Είναι πολιτιστικό μνημείο περιφερειακής σημασίας, αλλά με τα χρόνια χρειάστηκε να επισκευαστεί και να συντηρηθεί κυρίως με δωρεές.

«Αυτός ο ναός είναι πολύ σημαντικός για εμάς, γιατί εδώ μπορεί κάποιος να αναπαύσει τη θλίψη του και να καταθέσει τη χαρά του στις ευχάριστες στιγμές, όπως η γέννηση ενός παιδιού», είπε η Μαρία.

«Τώρα απλώς αναρωτιέμαι πού θα βρούμε τα κεφάλαια, για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Τώρα όλα ανέβηκαν – είναι ακριβά τα υλικά, όλα ακριβά», ανησυχεί ο αντιδήμαρχος…

Την Κυριακή των Βαΐων και το Πάσχα, πάντως, ο κόσμος είναι αποφασισμένος να πάει στον ναό, παρόλο που κάηκε.

«Θα κάνουμε τις ακολουθίες γύρω από την εκκλησία», είναι ανένδοτη η Μαρία. «Η πίστη μας δεν θα καεί. Δεν θα καεί ποτέ!», είναι κατηγορηματικός ο Πέτκο.

Δείτε το βίντεο εδώ

Διαδώστε: