Η συνεισφορά της Βουλγαρικής βασιλικής οικογένειας στην Ορθόδοξη Εκκλησία
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππούπολης κ. Νικόλαος τέλεσε χθες Δοξολογία με την ευκαιρία των 90στών γενεθλίων της πριγκίπισσας Μαρίας Λουίζας, στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου «Νιέφσκι» Γιαροσλάβιτς, παρουσία πολλών μελών της βασιλικής οικογένειας. Η Πριγκίπισσα φημίζεται για τις φιλανθρωπικές της πρωτοβουλίες στη χώρα.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Σημειώνεται ότι το 1946 η μοναρχία καταργήθηκε κατόπιν δημοψηφίσματος στη Βουλγαρία και ο Συμεών Β’ εξορίστηκε. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 1996. Στη συνέχεια, διατέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας από τον Ιούλιο του 2001 έως τον Αύγουστο του 2005.
Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν άνθρωποι με τους οποίους, τα τελευταία 32 χρόνια, η Πριγκίπισσα έχει συνεργαστεί για εκατοντάδες φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες στη Βουλγαρία. Υπήρχαν εκπρόσωποι του Βουλγαρικού Ερυθρού Σταυρού και ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στο Μπλαγκόεβγκραντ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου η Πριγκίπισσα είναι μέλος εδώ και 24 χρόνια.
Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι δεκάδων μοναρχικών και πατριωτικών οργανώσεων νεολαίας, η Ένωση Αποφοίτων της Στρατιωτικής Σχολής της Μεγαλειότητας και ο πατριωτικός εφεδρικός στρατός, γυναικείες φιλανθρωπικές οργανώσεις, ευρωβουλευτές και μέλη της Εθνοσυνέλευσης, εκπρόσωποι Ανωτάτων Σχολών, ο δήμαρχος της Φιλιππούπολης, δήμαρχοι οικισμών, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και τα μέλη της Βασιλικής Ιστορικής Εταιρείας κ.λπ.
Η ομιλία του Μητροπολίτη Φιλιππούπολης:
“Εκ μέρους του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου και της Ιεράς Συνόδου της εν Βουλγαρία Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκφράζω τις πιο ειλικρινείς ευχές μας με την ευκαιρία των γενεθλίων σας. Την ημέρα της γέννησής σας, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Σόφια για να εκφράσουν τη χαρά τους. Δύο μέρες αργότερα, λάβατε το Άγιο Βάπτισμα. Βαπτιστήκατε από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Στέφανο. Από τη στιγμή της γέννησής σας και της βάπτισής σας, είστε στην αγκαλιά της εν Βουλγαρία Ορθόδοξης Εκκλησίας και του βουλγαρικού λαού και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό ισχύει έως σήμερα”, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος.
“Το ότι εσείς και ο αδελφός σας, Μεγαλειότατος Συμεών Β’, χάσατε τον πατέρα σας τόσο νέοι είναι λυπηρό και δεν πρέπει να συμβεί σε κανένα παιδί. Το γεγονός ότι αμέσως μετά εκδιώχτηκες εσύ και η οικογένειά σου από την πατρίδα σου είναι συνέπεια των ιστορικών αντιξοοτήτων των οποίων έπεσε θύμα ολόκληρος ο λαός μας. Λυπούμαστε και υποφέρουμε μαζί σας, αλλά δυστυχώς η ιστορία είναι αυτή που είναι. Δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, αλλά πρέπει να τη θυμόμαστε”, είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι η πριγκίπισσα στάθηκε στο πλευρό του βασιλιά Συμεών Β’: “Αυτό που έχει τεράστια αξία είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια σταθήκατε στο πλευρό του αδελφού σας, του βασιλιά των Βουλγάρων. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι έκανε ο Μεγαλειότατος Συμεών Β για το βουλγαρικό κράτος και για τον βουλγαρικό λαό, τις προσπάθειες που κατέβαλε για να αποτελέσει και πάλι η Βουλγαρία αναπόσπαστο μέρος της οικογένειας των ευρωπαϊκών εθνών. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έκανε η Αυτού Μεγαλειότητα για τη εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία”.
Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για την στήριξη που έδειξε η πριγκίπισσα στον βασιλιά, είπε: “Είμαστε σίγουροι ότι, όπως σε καθοριστικές στιγμές βασίστηκε, ο βασιλιάς Συμεών Β’ ζήτησε τις συμβουλές της συζύγου του, της Βασίλισσας Μαργαρίτας και της οικογένειάς του, έτσι στράφηκε και σε εσάς. Και εσείς του δίνατε πάντα καλές συμβουλές και ειλικρινή υποστήριξη ως στοργική αδερφή. Είμαι βέβαιος ότι σας έχει ευχαριστήσει για την αφοσίωσή σας σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Σας ευχαριστούμε επίσης, γιατί η αγάπη σας και η αφοσίωσή σας στον αδερφό σας είναι έκφραση της αγάπης σας για τους Βούλγαρους και για τη Βουλγαρία“.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: “Τελειώνοντας, θέλω να μοιραστώ μια μικρή αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια της προσωπικής σας ιστορίας, η οποία με συγκίνησε πολύ. Η θεία σας η πριγκίπισσα Ευδοκία, σας κληροδότησε το προσωπικό της προσευχητάριο, στην πρώτη σελίδα του οποίου ήταν γραμμένο “Στη Μαρία-Λουίζα, που απευθύνεται στον Θεό στα βουλγαρικά”. Ζούσες σε ξενόγλωσσο περιβάλλον αλλά απευθυνόσουν στον Θεό στα βουλγαρικά! Σε αυτές τις χειρονομίες βρίσκεται η αληθινή αξιοπρέπεια των ανθρώπων με βασιλικό αίμα. Αυτοί που και στην εξορία, όταν ένιωθαν την ανάγκη να στραφούν στον Θεό, απευθύνονταν σε Αυτόν μόνο στη μητρική τους γλώσσα”.
“Το αίτημά μου προς εσάς είναι να δώσετε και στα παιδιά και στα ανιψιά σας ένα βουλγαρικό προσευχητάριο και να γράψετε πάνω του τα λόγια της θείας σας: «… να απευθυνθώ στον Θεό στα βουλγαρικά». Προσκαλέστε τους να λένε μαζί σας κάθε μέρα μια ταπεινή προσευχή για τον βουλγαρικό λαό και για τη Βουλγαρία”, κατέληξε.
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από bg-patriarshia.bg
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.