Πατριαρχείο Βουλγαρίας
04 Μαΐου, 2022

Η τρίτη ομιλία στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Μητροπόλεως Σόφιας

Διαδώστε:

Παρά τις αργίες που είχαν προηγηθεί, το Εκπαιδευτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Σόφιας κατακλύσθηκε από κόσμο κάθε ηλικίας. στις  2 Μαΐου, όταν και πραγματοποιήθηκε η τρίτη από μια σειρά πνευματικών ομιλιών, με τις ευλογίες του Πατριάρχη Βουλγαρίας και στόχο την πραγματοποίηση ολοκληρωμένων θεματικών συνομιλιών για τις ορθόδοξες χριστιανικές εορτές, καθώς και για επίκαιρα θέματα της πνευματικής ζωής.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Αυτή την εβδομάδα το θέμα ήταν «Η πίστη του Θωμά και το βάπτισμά μας», σε σχέση με τη 2η Κυριακή μετά το Πάσχα (του Θωμά ή Αντίπασχα) και τη γιορτή του Αγίου Τσάρου Μπορίς-Μιχαήλ, Βαπτιστή του βουλγαρικού λαού. Ομιλητές ήταν ο π. Σάββα Κοκούντεφ, ιερέας στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας και λέκτορας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης Οχρίδας» και ο π. Βεντσισλάβ Ποπιβάνοφ, ιερέας στο Μπούχοβο και διδάκτωρ στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Οι ομιλούντες πατέρες ξεκίνησαν την παρουσίασή τους διαβάζοντας το αποστολικό και ευαγγελικό αναγνώσμα από την Κυριακή του Θωμά και στη συνέχεια έπιασαν το νήμα της σχέσης μεταξύ των δύο. Τονίστηκε η «ευλογημένη αμφιβολία» του Αποστόλου Θωμά, στην οποία ο Χριστός συγκαταβαίνει, όπως και σε όλους μας σε περιόδους πειρασμού και απιστίας.

Η εκδήλωση ονομάστηκε «μυστική βάπτιση του Θωμά» και από εκεί έγινε σύνδεση με το θεμελιώδες έργο του Αγίου Τσάρου Μπορίς-Μιχαήλ για τον πανεθνικό εκχριστιανισμό των Βουλγάρων.

Οι πατέρες εξέφρασαν τον πόνο τους που πολλοί άνθρωποι, κυρίως παιδιά, βαφτίστηκαν αλλά δεν συνέχισαν να συμμετέχουν στα μυστήρια. Σύμφωνα με αυτούς, αυτή είναι μια πρόκληση για τον κλήρο.

Διαδώστε: