Πατριαρχείο Βουλγαρίας
22 Νοεμβρίου, 2021

Ημέρα Ορθοδόξου Χριστιανικής Νεολαίας και Οικογένειας

Διαδώστε:

Την ημέρα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Νεολαίας και Οικογένειας γιορτάζει η Βουλγαρία μαζί με τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου εκάστου έτους. Ως εκ τούτου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος στο φετινό μήνυμά του προς κάθε χριστιανικό, ορθόδοξο σπίτι, τόνισε ότι ο ζήλος της Παναγίας μας για τον Θεό και τον Ναό αποτελεί παράδειγμα για κάθε ορθόδοξο Χριστιανό.

Φέτος συμπληρώνονται 92 χρόνια από την καθιέρωση της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ως Ημέρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Νεολαίας και της Χριστιανικής Οικογένειας.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου για τα Εισόδια της Θεοτόκου και την Ημέρα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Νεολαίας και Οικογένειας:

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω,

Μεταξύ όλων των σημαντικών γεγονότων της επίγειας ζωής της Θεοτόκου, που σώζονται απ’ την Παράδοση της Εκκλησίας μας, τα Εισόδιά της στον ναό είναι εξαιρετικά σημαντικό και κατέχει ιδιαίτερη θέση στη θεανθρώπινη ιστορία της σωτηρίας. Οι Άγιοι Πατέρες και οι υμνογράφοι της Εκκλησίας είδαν την είσοδο της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ναό της Ιερουσαλήμ, που ήταν η καρδιά και το κέντρο όλων των προσδοκιών του Παλαιοδιαθηκικού Ισραήλ, ως ένα χαρμόσυνο σημάδι: «της ευδοκίας Θεού το προοίμιον και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξη» και προάγγελο της ανθρώπινης σωτηρίας.

Με ποια λόγια να ψάλλουμε σήμερα την Πανένδοξη Μητέρα του Θεού, την οποία ο ίδιος επέλεξε για τον ιερό ναό Του; Πώς να τη δοξάσουμε, που, ανήλικο παιδί ακόμα, με παιδική καρδιά, μπήκε στο σπίτι του Θεού και «όρμησε» στα βήματά του, για να μείνει εκεί και να προετοιμαστεί για τη συνάντησή της μαζί Του, ετοιμάζοντας τον εαυτό της για το υπέροχο μυστήριο της ενσάρκωσής Του, που θα λύτρωνε και θα έσωζε το ανθρώπινο γένος από τη δύναμη της αμαρτίας και του θανάτου; Πώς μπορούμε να δοξάσουμε την Παρθένο του Θεού, την οποία ο αρχιερέας Ζαχαρίας εισήγαγε όχι απλώς στον ναό, αλλά ακριβώς στα Άγια των Αγίων, επιτρέποντάς της να προσεύχεται εκεί όποτε θέλει! Σε αυτήν, την Άμωμη Παρθένο, θα αναφωνήσουμε πάλι με χαρά, μαζί με τον άγιο αρχάγγελο, τον ευαγγελιστή Γαβριήλ: «Χαίρε, κεχαριτωμένη! Ο Κύριος μετά σου. Ευλογημένη συ εν γυναιξί».

Η εικόνα και το παράδειγμα της Αμώμου είναι πάντα μπροστά στα μάτια μας. Το υπέροχο ξεκίνημα της επίγειας ζωής της, o παιδικός και άγιος ζήλος της προς τον Θεό και τον Ναό, μας καλούν ακόμη και σήμερα να τη μιμηθούμε, να έχουμε τον ιερό της ζήλο, να αναζητήσουμε εκείνη την αγνότητα που θα μας κάνει ιερούς και αμόλυντους ναούς του ζώντος Θεού, του Αγίου Πνεύματος, αντάξιους του Κυρίου μας, που μέσω αυτής ήρθε ανάμεσά μας, για να μας δώσει τη σωτηρία και την αιώνια ζωή. Τα εισόδια της Θεοτόκου στον ναό μας υπενθυμίζουν ότι ο εν Θεώ ζήλος πρέπει να είναι η κατεύθυνση της καρδιάς μας, ολόκληρης της ζωής μας, που θα μας σμιλεύει  -κατά τα λόγια του Αγίου Αποστόλου Πέτρου- «ζωντανούς λίθους». Το «πνευματικό μας σπίτι» και η «αγία ιεροσύνη» μας (Α΄ Πέτρου 2:5), που είναι, επίσης, η αληθινή μας κλήση και το νόημα της ύπαρξής μας.

Αυτή την άγια ημέρα στρεφόμαστε με ιδιαίτερη αγάπη στην Ορθόδοξη νεολαία μας, την οποία έχουμε πάντα στις καρδιές και στις προσευχές μας, μαζί με κάθε ορθόδοξο Χριστιανικό σπίτι και οικογένεια, με κάθε «οικιακή εκκλησία», καλώντας σας να παραμείνουμε στην αλήθεια του Χριστού και στην στενή, αλλά σωτήρια οδό του Κυρίου, ώστε ολόκληρη η ορθόδοξη χριστιανική κοινωνία μας να εκπληρώσει τον «νόμο του Χριστού» (Γαλ. 6, 2) και την εντολή Του που απευθύνεται σε όλους μας: «το φως λοιπόν (που επήρατε από εμέ και είναι τώρα ιδικόν σας) ας λάμψη εμπρός στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον ουράνιο Πατέρα σας, που έχει τέτοια ενάρετα τέκνα» (Κατά Ματθ. 5:16).

Είθε η αγάπη του Θεού και το μεγάλο Του έλεος να είναι μαζί μας!

Καλή κι ευλογημένη γιορτή!

† Νεόφυτος

Πατριάρχης Βουλγαρίας

Διαδώστε: