Πατριαρχείο Βουλγαρίας
20 Φεβρουαρίου, 2024

Με δύο Αγίους σε όψη κερμάτων εισέρχεται στην Ευρωζώνη η Βουλγαρία

Διαδώστε:

Δύο Άγιοι βρίσκονται μεταξύ των προσωπικοτήτων που επέλεξε η Βουλγαρία προκειμένου να απεικονίζονται στην εθνική όψη των κερμάτων ευρώ τα οποία θα κοπούν με αφορμή την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη το 2025. 

Συγκεκριμένα, στο βουλγαρικό νόμισμα των 2 ευρώ θα εμφανίζεται ο Άγιος Παΐσιος Χιλανδαρινός (1722–1773), ένας Αθωνίτης μοναχός βουλγαρικής καταγωγής που συνέβαλε στην ιστοριογραφία και την εδραίωση της εθνικής ταυτότητας των Βουλγάρων. Ο άγιος παριστάνεται επίσης στην εμπρόσθια όψη των τραπεζογραμματίων των 2 λέβα που εκδόθηκαν από την Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας το 1999 και το 2005.

Ένας άλλος άγιος, ήδη παρών στα βουλγαρικά εθνικά νομίσματα του 1 λέβα που εκδόθηκαν τη δεκαετία του 2000, θα βρεθεί επίσης στα νομίσματα του 1 ευρώ της γειτονικής χώρας: ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα, ο ιδρυτής του βουλγαρικού μοναχισμού (έζησε μεταξύ 876 και 946 ).

Πρόκειται για μια ξεχωριστεί περίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας αναπαρίστανται σε νομίσματα ευρείας κυκλοφορίας.

Το ευρώ (EUR ή €) είναι το κοινό νόμισμα 20 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αποτελούν την Ευρωζώνη. Τα κέρματα έχουν μια κοινή όψη και για τις 20 χώρες και μια εθνική όψη που περιλαμβάνει ένα σχέδιο επιλεγμένο από το κράτος-μέλος για λογαριασμό του οποίου γίνεται η κοπή. Η Βουλγαρία δε συμμετέχει ακόμη στην Ευρωζώνη, οπότε νόμισμά της παραμένει το λεβ. Η Βουλγαρία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 και θα υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2025. Ήδη το λεβ είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το ευρώ, με σταθερή ισοτιμία.

 

Διαδώστε: