Πατριαρχείο Βουλγαρίας
31 Μαρτίου, 2022

Με κρατική επιδότηση ο φωτισμός στον Καθεδρικό της Βάρνας

Διαδώστε:

Με κρατική επιδότηση αλλάζει ο φωτισμός στον πρόσφατα ανακαινισμένο Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βάρνας. 

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Σύμφωνα με την βουλγάρικη εφημερίδα Trud, για τον σκοπό αυτό, από τον προϋπολογισμό του δήμου θα διατεθούν 409.884 λέβα (υπολογίστε περίπου τα μισά σε ευρώ), όπως αποφάσισαν οι σύμβουλοι της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της τοπικής Βουλής.

Ο σημερινός φωτισμός της 136χρονης εκκλησίας εγκαταστάθηκε πριν από 20 χρόνια και χρειάζεται αλλαγή, καθώς ο καθεδρικός ναός είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης και η ανάδειξή του είναι επιτακτική ανάγκη.

Έτσι, τα μέλη της Επιτροπής με πλήρη ομοφωνία ψήφισαν να αναλάβει ο δήμος τα έξοδα του ηλεκτρικού ρεύματος για τον εντυπωσιακό φωτισμό του Καθεδρικού Ναού, όπως και του νεόδμητου Αγίου Προκοπίου Βάρνας, ο οποίος θα λάβει επίσης 63.635 λέβα για τη βελτίωση του παρακείμενου εδάφους.

Στο μεταξύ, ο δήμος Μοντάνα (113 χλμ βόρεια της Σόφιας) ενέκρινε τον νέο προϋπολογισμό του, στον οποίο προβλέπεται το ποσό των 250.000 λέβα για την αγιογράφηση του νεόδμητου Ιερού Ναού Αγίου Πνεύματος στην περιοχή.

Η αγιογράφηση του ναού ξεκίνησε πέρυσι, όταν η εκκλησία υποδέχθηκε τους πιστούς το Πάσχα με νέες αγιογραφίες. Η σκηνή από την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη έχει ολοκληρωθεί και φαίνεται ψηλά αριστερά πάνω από το τέμπλο της εκκλησίας.

Ο ναός βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο αγιογράφησης. Εικόνες αγίων και βιβλικές σκηνές ολοκληρώνονται στον βόρειο τοίχο, ενώ αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες στο νότιο. Στο πλαίσιο του έργου, ο δήμος της Μοντάνα επένδυσε συνολικά 500.000 λέβα (περίπου 250.000 ευρώ) πέρυσι για τις αγιογραφίες της μεγαλύτερης εκκλησίας του.

Πηγή: dobrotoliubie.com

 

Διαδώστε: