Με εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας, προεδρεύοντος του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, εξέδωσε το μήνυμά της για το Πάσχα. “Χωρίς αγάπη για τον άλλον, για τον πλησίον, ο Χριστιανισμός μας είναι μόνο φαινομενικός”, τονίζεται μεταξύ άλλων.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Παρακάτω η εγκύκλιος:
“Τα χαρμόσυνα νέα του Αναστάντος Κυρίου Ιησού Χριστού από τους νεκρούς και η γιορτή της ζωής ζεσταίνει τις καρδιές μας και φωτίζει το νου μας, διώχνει από όλους μας το άγχος, την θλίψη και την απόγνωση, δυναμώνει και επιβεβαιώνει την πίστη μας. Ο Χριστός Ανέστη και ο θάνατος έχασε για πάντα τη δύναμη που είχε πάνω στο ανθρώπινο γένος! Ο Χριστός Ανέστη και το σκοτάδι έδωσε τη θέση του στο Φως που δεν μπόρεσε να νικήσει! Χριστός Ανέστη και η ζωή βασίλευσε! Και μολονότι στον κόσμο μας ακόμη και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες των εκρήξεων του κακού, ξέρουμε ότι ο εορτασμός του είναι μόνο φαινομενικός, γιατί όλη η δύναμή του « κατεπόθη ο θάνατος εις νίκος·» (Α’ Κορ. 15:54). Και γι’ αυτό δεν θρηνούμε πλέον ως «οι μη έχοντες ελπίδα» (Α’ Θεσ. 4,13), γιατί: «Χριστός ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας, καί τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος» (Τροπάρ. στο Πάσχα)”, αναφέρεται στην αρχή της εγκυκλίου.
“Με την ένδοξη Ανάστασή Του ο Κύριος νίκησε τον θάνατο όχι για τον εαυτό Του, αλλά για χάρη μας, για να έχουμε ζωή. Γι’ αυτό ενσαρκώθηκε, έζησε ανάμεσά μας, μας αποκάλυψε τη θεότητά Του και ο κόσμος είδε «εθεασάμεθα την δόξαν αυτού, δόξαν ως μονογενούς παρά πατρός» (Ιωάννης 1:14) – γιατί τέτοιο ήταν το άγιο θέλημα του Θεού: «Όποιος παραδέχεται τον Υιό και πιστεύει σ’ αυτόν, να αποκτήσει αιώνια ζωή» (Ιωάννης 3:15)”, τονίζεται.
“Η Ανάσταση του Χριστού είναι το θεμέλιο της πίστης μας. Η φωτεινή και αμείωτη ελπίδα μας στηρίζεται πάνω Του. Και η πίστη και η ελπίδα μας βρίσκουν την εκπλήρωσή τους και εκδηλώνονται με τον καλύτερο τρόπο στην αγάπη που μας δίδαξε πρώτος ο Χριστός”, υπογραμμίζεται. “Ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού”, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, “καλούμαστε να εκπληρώσουμε την πιο σημαντική εντολή του Χριστού προς όλους μας: ««Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους» (Ιωάν.). Χωρίς αγάπη για τον άλλον, για τον πλησίον, ο Χριστιανισμός μας είναι μόνο φαινομενικός”.
Η αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να ζει με ειρήνη
“Aυτή η τέλεια Χριστιανική αγάπη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, ειδικά σήμερα, που οι δοκιμασίες τόσο για τους Χριστιανούς όσο και για όλη την ανθρωπότητα αυξάνονται. Ζούμε μία ολοένα μεγαλύτερη αβεβαιότητα και φόβο. Φυσικές καταστροφές και στρατιωτικές συγκρούσεις εκτοπίζουν εκατοντάδες και εκατομμύρια ανθρώπους. Αμέτρητες ανθρώπινες ζωές χάνονται. Το αίσθημα αδυναμίας εντείνεται ολοένα και περισσότερο στον κόσμο.
Η αδυναμία μας ως ανθρώπινα όντα να ζήσουμε με διαρκή ειρήνη, ταπεινοφροσύνη, αλληλοκατανόηση και αλληλοβοήθεια, συμπόνια και έλεος στη σχέση μας με τον πλησίον, καθώς και η απροθυμία να πραγματοποιήσουμε το άγιο και τέλειο θέλημα του Θεού, χαρακτηρίζουν το πρόσωπο του σύγχρονου κόσμου και απειλεί να μας στερήσει την εμπιστοσύνη στο ίδιο το νόημα της ζωής και της ύπαρξής μας”, επισημαίνεται.
“Ως Χριστιανοί, γνωρίζουμε ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση και έτσι να αλλάξει την πραγματικότητα στην οποία ζούμε, είναι η εμπιστοσύνη μας στον Θεό και στο καλό Του σχέδιο για τον κόσμο και τον άνθρωπο. Ως Χριστιανοί, δεν ξεχνάμε ότι με την πρόνοια του Θεού ο άνθρωπος δεν δημιουργήθηκε για θάνατο, αλλά για ζωή. Αυτή είναι η μόνη αληθινή μας παρηγοριά, και γι’ αυτό σήμερα, ανεξάρτητα από όλα όσα βλέπουμε στον κόσμο, η χαρά μας είναι μεγάλη. Η Ανάσταση του Χριστού είναι ένας υπέροχος καρπός της απεριόριστης αγάπης του Θεού για εμάς“, υπογραμμίζεται.
“Την ημέρα της Ανάστασης του Χριστού, δοξάζοντας τη νίκη επί του θανάτου και τον εορτασμό της ζωής, ας προσφέρουμε ακόμη πιο θερμές προσευχές στον Παντοδύναμο για όλους εκείνους των οποίων το νήμα της ζωής κόπηκε σε πόλεμο ή σε άλλες συμφορές, καθώς και για όλους αυτούς που υποφέρουν, για όλους τους καταπιεσμένους, αδικημένους, και ας συνδυάσουμε τις προσευχές μας με έργα φιλανθρωπίας και αγάπης”, καταλήγει η εγκύκλιος.
Διαβάστε όλη την εγκύκλιο στα βουλγαρικά ΕΔΩ
Με πληροφορίες και φωτογραφία από bg-patriarshia.bg (Angel Karadakov)