Με δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα τίμησαν οι Βούλγαροι χθες, 19 Φεβρουαρίου, τη συμπλήρωση 149 ετών από τον δια απαγχονισμού θάνατο του Βασίλ Λέφσκι, αποκαλούμενου και «Αποστόλου της Ελευθερίας» τους από τον οθωμανικό ζυγό.
Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα
Ο Μητροπολίτης Στάρα Ζαγκόρας κ. Κυπριανός μίλησε στο ποίμνιο για τον Εθνικό Ήρωα της Βουλγαρίας, λέγοντας εξής:
Αδελφοί και αδελφές,
149 χρόνια μας χωρίζουν από την αξέχαστη ημέρα του Φεβρουαρίου του 1873, όταν στα περίχωρα της τότε Σόφιας ο Ιεροδιάκονος Ιγνάτιος – Βασίλ Ιβάνοφ Κούντσεφ – Λέφσκι απαγχονίστηκε από τις Οθωμανικές αρχές. Λίγο πριν από αυτό, στην εξομολόγησή του στον πατέρα Τόντορ Μίτοφ, ο ίδιος, ο ταλαίπωρος, είπε τα τελευταία του λόγια «Αυτό που έκανα είναι προς όφελος του λαού».
Λέξεις βγαλμένες από μια φωτεινή ψυχή, από μια καρδιά γεμάτη πατριωτισμό και πίστη στο μέλλον του λαού του. Κάλεσμα για μια άξια σταυροφορία. Διαθήκη σε εμάς τους γεννημένους μετά από αυτόν στο λίκνο της Μητέρας Βουλγαρίας, για τους οποίους ο διάκονος γράφει στο τετράδιό του «Και μην ξεχνάτε…»
Μια υπενθύμιση που ακούγεται σαν βουητό για ενάμιση αιώνα. Κάλεσμα που επιμένει να παραμένει ζωντανή η γηγενής μας συνείδηση και μνήμη. Τα σημεία καμπής, τα ηρωικά και ιερά γεγονότα, που συγκέντρωσαν την μακραίωνη ιστορία της Πατρίδας μας, να βάλουν βαθιές ρίζες στη βουλγαρική ψυχή, για να μεγαλώσει η αγάπη για την πίστη, την οικογένεια και την πατρίδα.
Έχοντας σηκώσει ο ίδιος το βάρος αυτής της αγάπης, υποφέροντάς το με κόπους και στερήσεις, ο Απόστολος της Ελευθερίας γνώριζε ότι στο ένδοξο μαρτύριο των Ορθοδόξων προγόνων μας, των βασανισμένων από αιώνες οθωμανικής σκλαβιάς, βρίσκεται η μελλοντική ανάσταση του λαού μας. Όλη του η ζωή από δόκιμος, μοναχός και κληρικός, συμμετέχων στην Α’ Βουλγαρική Λεγεώνα, σημαιοφόρος στο απόσπασμα του Παναγιότ Χίτοφ, μέχρι τις περιοδείες του στη Βουλγαρία, μέσω των οποίων κατάφερε να δημιουργήσει ένα ευρύ παράνομο δίκτυο επιτροπών, είναι αφιερωμένη σε αυτήν την εθνική ανάσταση. Όπως ο άγιος Παΐσιος ο Χιλανδαρινός, περιόδευε ακούραστα σε πόλεις και χωριά, γειτονιές και σπίτια και αντί της «Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας», ο Διάκονος μετέφερε τα χειρόγραφα της νέας ιστορίας της χώρας μας.
Μια ιστορία στην οποία κάθε θερμή βουλγαρική καρδιά γράφει τη δική της σελίδα. Και όπως ο αγιορείτης μοναχός συναντά συχνά την παρεξήγηση, την αδιαφορία, τον καθημερινό λογισμό και την πονηριά, «οι Βούλγαροί μας θέλουν την ελευθερία, αλλά τη δέχονται αν τους την σερβίρουν στο σπίτι, στο ταψί», είχε πει ο Ιεροδιάκονος Ιγνάτιος – Βασίλ Λέφσκι με την εγγενή του ευθύτητα ενώπιον της Τουρκικής Εξεταστικής Επιτροπής στη Σόφια.
Κι όμως συνεχίζει να χτυπά πόρτες και συνειδήσεις. Να ξεπερνά εσωτερικά μαρτύρια και εξωτερικά εμπόδια, να είναι Απόστολος της Ελευθερίας. Είναι η ζωντανή ενσάρκωση των λόγων του Χριστού, «Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη από αυτόν που θα δώσει τη ζωή του για τους φίλους του» (μείζονα ταύτης ἀγάπην οὐδεὶς ἔχει, ἵνα τις τὴν ψυχὴν αὐτοῦ θῇ ὑπὲρ τῶν φίλων αὐτοῦ- Ιωάννης 15:13). Ο Θεός τον έδωσε στον λαό μας, για να έχουμε μέτρο πατριωτισμού και παράδειγμα αυταπάρνησης! Για να μας δείξει ότι κανείς μπορεί να ζήσει ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς με πίστη, ελπίδα και αγάπη για τον πλησίον – τους στύλους του αληθινού ορθόδοξου πνεύματος, πάνω στους οποίους το κακό δεν έχει δύναμη.
Εξαρτάται από εμάς, την ελεύθερη βούλησή μας και την αποφασιστικότητά μας, το να φέρουμε αυτές τις πνευματικές αξίες και στις ψυχές μας. Ακούμε τα λόγια του: «Χρειάζονται πράξεις, όχι λόγια.» Αμήν!
Απόδοση τιμών από τις αρχές και τους ανώτατους Αξιωματούχους της Βουλγαρίας
Ταυτόχρονα, χθες στη Βουλγαρία, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ και η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Ιοτόβα κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Βασίλ Λέφσκι στη Σόφια. Αμέσως μετά ο αρχηγός του κράτους δήλωσε πως η απόδοση τιμών στον Λέφσκι απαιτεί όχι μόνο ταπεινοφροσύνη για τον θάνατό του αλλά και τόλμη για να παραδειγματιστεί κανείς από τις πράξεις του. «Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει εάν δεν επιστρέψουμε στην οδό της αγνής και ιερής δημοκρατίας που μας κληροδότησε ο Λέφσκι», πρόσθεσε.
«Ο Λέφσκι αφιερώθηκε στην πατρίδα του και θυσιάστηκε για την απελευθέρωσή της. Αντιλήφθηκε ότι η εθνική επανάσταση της Βουλγαρίας θα μπορούσε να πετύχει μόνο εάν παρέμενε καθαρά εθνική πράξη που δεν μπορεί να βασιστεί σε εξωτερικές υποσχέσεις και εξαρτήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος Ράντεφ.
Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ έγραψε στη σελίδα του υπουργικού συμβουλίου στο Facebook ότι η 19η Φεβρουαρίου είναι μια από τις ημερομηνίες κατά τις οποίες αισθάνεται μεγαλύτερη υπερηφάνεια που είναι Βούλγαρος. «Σχεδόν ενάμιση αιώνα από τον θάνατο του Αποστόλου, η κληρονομιά και η διαθήκη του έχουν μετατραπεί στο πιο αληθινό εγχειρίδιο για τον πατριωτισμό και την τιμιότητα» ανέφερε. Ο Λέφσκι είναι ένα σύμβολο αγνότητας αλλά και το σύμβολο που ενώνει τους Βούλγαρους, πρόσθεσε ο Πέτκοφ.
Ο πρωθυπουργός, που χθες μετείχε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, μίλησε για τον Λέφσκι στους μαθητές του Κυριακάτικου Σχολείου Ντόρα Γκάμπε στην πόλη αυτήν, όπως ανέφερε η Κυβερνητική Υπηρεσία Πληροφόρησης. «Ο Βασίλ Λέφσκι πίστευε ότι η ελευθερία πρέπει να είναι πράξη των Βουλγάρων, όχι των ξένων μεγάλων δυνάμεων. Επομένως, σήμερα είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε τη Βουλγαρία όπως θέλουμε να γίνει: μια ευημερούσα χώρα που λειτουργεί με βάση τους ίδιους κανόνες για όλους», είπε στους μαθητές.