Με επίτιμο καλεσμένο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα παρουσιάστηκε στις 21 Ιουνίου, στo Πατριαρχείο Βουλγαρίας, το βιβλίο «Σύγχρονοι Γέροντες της Ορθοδοξίας», που εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ρούσε και το Ίδρυμα «Ντβέρι» με την υποστήριξη της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Μπασαρμπόφσκι.
Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα
Τη συλλογή, που είναι αφιερωμένη στη ζωή έντεκα σύγχρονων ασκητών, παρουσίασε ο Μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος είναι ο εμπνευστής της ελληνικής έκδοσης (που είναι και η αυθεντική-πρώτη και βρέθηκε στη Βουλγαρία μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρούσε κ. Ναούμ.
Στην παρουσίαση του βιβλίου, τον Έλληνα προσκεκλημένο Μητροπολίτη τίμησαν με την παρουσία τους οι Μητροπολίτες Μεγάλου Τυρνάβου Γρηγόριος, Πλόβδιβ (Φιλιππουπόλεως) Νικόλαος, Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης, Νευροκοπίου Σεραφείμ, Βράτσης Γρηγόριος και Βιδινίου Δανιήλ, καθώς και ο Επίσκοπος Μπελογκράντσικ Πολύκαρπος.
Στην ομιλία του στα εγκαίνια της βραδιάς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρούσε Ναούμ παρουσίασε τον Μητροπολίτη Βεροίας, ενώ αναφέρθηκε και στα «Παύλεια» της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, που διοργανώνονται κάθε χρόνο τον Ιούνιο:
«Οι συνεργάτες του λένε ότι είναι άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων. Ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται πολύ για την πνευματική συνέχεια: Νιώθει κάθε πράξη του στην μητροπολιτική επαρχία του ως «παιδί» του και προσπαθεί να τη διαφυλάξει και να την αναπτύξει. Από όλα τα «παιδιά» του δύο είναι τα αγαπημένα του: τα λεγόμενα «Παύλεια», που φέτος συμπληρώνονται είκοσι οκτώ χρόνια από τη γέννησή τους και η αποκατάσταση του παλιού μητροπολιτικού ναού Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Βέροια.
Οι ιστορίες που συγκεντρώθηκαν σε αυτό το βιβλίο παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο αυτών των «Παυλείων» από το 2004 έως το 2016.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, η συμμετοχή των χριστιανών σε αυτές τις βραδιές είναι εντυπωσιακή. Το ενδιαφέρον τους ήταν που τον παρακίνησε να συγκεντρώσει όλες τις ιστορίες σε μια έκδοση και έτσι να προσφέρει στους αναγνώστες παραδείγματα ευσέβειας και αγιότητας. Η Ιερά Μητρόπολη Ρούσε είχε την τιμή να εκδώσει αυτό το βιβλίο στα βουλγαρικά το 2021, ώστε οι Χριστιανοί που αναζητούν την ευσέβεια στη Βουλγαρία να εμπλακούν στη ζωή και τα έργα των ασκητών του Αγίου Όρους. Επιπλέον, επειδή ακριβώς είναι σύγχρονοί μας, μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση, υποστήριξη και παρηγοριά για όλους όσους αγωνίζονται να ζήσουν εν Θεώ.
Η μεταφράστρια Ζλατίνα Καραβάλτσεβα επέστησε την προσοχή στις ιδιαίτερες ιστορίες από τους βίους των: Αγίου Παΐσίου του Αγιορείτη, Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ (Ζαχάρωφ), Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, Οσίου Εφραίμ Κατουνακιώτη, Οσίου Φιλοθέου Ζερβάκου, Οσίου Ιακώβου του Τσαλίκη, Οσίου Αμφιλόχιου Μακρή, Οσίου Ιωσήφ Ησυχαστή, μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτη, γέροντος Φιλάρετου Κωνσταμονήτη και γέροντος Γαβριήλ Διονυσιάτη.
Η εικόνα για κάθε έναν από αυτούς αναπαρίσταται μέσα από τα μάτια τεσσάρων ή πέντε πνευματικών του παιδιών ή ανθρώπων με τους οποίους ήταν πνευματικά συνδεδεμένοι. Πρόκειται για περισσότερα από πενήντα άτομα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν επίσκοποι, μοναχοί και μοναχές, κληρικοί και λαϊκοί από διάφορα επαγγέλματα.
Ανάμεσα στα γνωστά ονόματα των συγγραφέων είναι: ο Μωυσής ο Αγιορείτης, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο π. Νικολάι (Ζαχάρωφ), ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ηγούμενοι του Αγίου Όρους όπως ο γέροντας Εφραίμ, ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και ο γέροντας Ελισαίος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας κ.ά. Ανάμεσά τους, βέβαια, και ο Μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος πρωτοστάτησε στην έκδοση αυτής της εντυπωσιακής συλλογής.
Σύμφωνα με αυτόν, το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό αυτού του βιβλίου είναι ότι λόγω της φύσης της προέλευσής του είναι «πολύχρωμο», ποικιλόμορφο. Είναι εκπληκτικό να ανακαλύπτεις πώς με διαφορετική γλώσσα, εντυπώσεις και συναισθήματα μιλούν διαφορετικοί άνθρωποι για το ίδιο άτομο. Και αυτό δεν εμπλουτίζει απλά την εικόνα του κάθε αγίου – αλλά είναι όλα πραγματικά πολύ πυκνά και ρεαλιστικά, γεγονός που ενθαρρύνει τον αναγνώστη να πιστέψει ότι ο «παράδεισος» δεν είναι κλειστός σήμερα, αλλά είναι ανοιχτός σε όποιον αναζητά τον Θεό χωρίς όφελος.
Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων μίλησε για την προσωπική του εμπειρία με τους περισσότερους ασκητές που περιγράφονται στο βιβλίο. Επτά από αυτούς έχουν ήδη αγιοκαταταχθεί. Ο ίδιος, πάντως, εστίασε στις αναμνήσεις του από την επικοινωνία με τον γέροντά του Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη και τον γέροντα Φιλάρετο Κωνσταμονίτη, που είναι λιγότερο γνωστοί στη Βουλγαρία. Μίλησε για τη νεανική του δίψα για τα θαύματα που αναζητούσε στην επίσκεψή του στο Άγιο Όρος και για το διακριτικό μάθημα του χαρισματικού γέροντα Γεράσιμου, που του αποκάλυψε την ομορφιά της αυθεντικής μοναστικής ζωής.
Ξεχωριστό χαρακτηριστικό όλων τους ήταν η αγάπη τους για τον Χριστό, που ήταν προτεραιότητα στη ζωή τους.
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, πολλοί από τους παρευρισκόμενους θέλησαν να συνομιλήσουν με τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα και να του κάνουν ερωτήσεις.