Πατριαρχείο Βουλγαρίας
24 Μαΐου, 2023

Ο Πατριάρχης Νεόφυτος για την «Ημέρα Βουλγαρικής Παιδείας και Πολιτισμού και Σλαβονικής Λογοτεχνίας»

Διαδώστε:

Το μήνυμά του για την «Ημέρα Βουλγαρικής Παιδείας και Πολιτισμού και Σλαβονικής Λογοτεχνίας», ημέρα κατά την οποία η Βουλγαρία τιμά τους φωτιστές των Σλάβων, Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, με το παλαιό εορτολόγιο, εξέδωσε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος. «Η σημερινή γιορτή μάς θυμίζει τα θεμέλια της πνευματικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας», είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί εθνική αργία εορτασμού του Βουλγαρικού πολιτισμού και λογοτεχνίας, καθώς και το αλφάβητο.

«Η εθνική εορτή των γραμμάτων έρχεται κάθε χρόνο με τις φωτεινές εικόνες των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, των θεόπνευστων παιδαγωγών και πρώτων διδασκάλων μας και όλων των σλαβικών λαών στη σωτήρια Ορθόδοξη πίστη. Αυτή η ημέρα τιμάται με δόξα και τιμή από την χριστιανική βουλγαρική φυλή, γιατί το έργο των Ισαποστόλων αδελφών της Θεσσαλονίκης δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τις ευνοϊκές συνθήκες που βρήκαν εδώ – ανάμεσα στον λαό μας, ο οποίος με την πρόνοια του Θεού, με την πάροδο του χρόνου, υπό τον Άγιο Ισαπόστολο τσάρο Boris, τον μετονομασθέντα Μιχαήλ, ανανεώθηκε», είπε στην αρχή του μηνύματός του ο Προκαθήμενος της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ένωσαν τον ευρωπαϊκό χριστιανικό πολιτισμό

«Το ιεραποστολικό εκκλησιαστικό-εκπαιδευτικό, πνευματικό-εκπαιδευτικό και μορφωτικό έργο των αγίων Αδελφών, το οποίο έργο συνεχίστηκε από άξιους ζηλωτές τους ανά τους αιώνες, ολοκλήρωσε την ανανέωση αυτή. Χάρη σε αυτούς δόθηκε η ευκαιρία στους μακρινούς μας προγόνους να αντιληφθούν τη νέα και σωτηριώδη πίστη, ενώνοντας μέσω αυτής τον κόσμο του ευρωπαϊκού χριστιανικού πολιτισμού, στον οποίο ανήκουμε ακόμη και σήμερα. Για όλα αυτά τους οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη και εκτίμηση», υπογράμμισε.

«Η σημερινή γιορτή μάς θυμίζει τα θεμέλια της πνευματικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας. Μας ταξιδεύει πίσω στην εποχή που ο λαός και η χώρα μας έκαναν την επιλογή τους υπέρ του Αληθινού Φωτός που είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και αυτής της φώτισης που είναι δυνατή μόνο ακολουθώντας το μονοπάτι που Αυτός υπέδειξε προς το Φως. “Έτσι θα καταλήξουμε όλοι στην ενότητα που δίνει η πίστη και η βαθιά γνώση του Υιού του Θεού, θα γίνουμε ώριμοι και θα φτάσουμε στην τελειότητα που μέτρο της είναι ο Χριστός” (πρβλ. Εφεσ. 4:13)», επεσήμανε.

Να πολλαπλασιάσουμε την κληρονομιά που μας άφησαν

Αναφερόμενος στην πλούσια κληρονομιά των Αγίων Κύριλλο και Μεθοδίου, ο Προκαθήμενος τη εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας τόνισε:«Ας είμαστε άξιοι αυτής της μεγάλης περιουσίας. Να τηρήσουμε τη διαθήκη των αγίων Αδελφών και να πολλαπλασιάσουμε την κληρονομιά που μας άφησαν, γιατί μόνο έτσι θα τους ευχαριστήσουμε για το μεγάλο όφελος που μας έδωσε ο Θεός μέσω αυτών δίνοντάς μας γλώσσα και γραφή, με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να οικοδομήσουμε τον πνευματικό και πολιτιστικό πλούτο».

«Την ημέρα αυτή, συγχαίρουμε ολόψυχα και προσευχόμαστε για όλους τους ακούραστους εργάτες της βουλγαρικής λογοτεχνίας, εκπαίδευσης και πολιτισμού που συνεχίζουν αυτό το αποστολικό έργο. Ο Θεός να τους δίνει υγεία, δύναμη και έμπνευση στη διακονία στην οποία έχουν αφιερωθεί, και ο Θεός να πολλαπλασιάζει τους καρπούς των κόπων τους προς όφελος του Ορθοδόξου λαού μας και την επιβίωσή του ανά τους αιώνες», ανέφερε ο Μακαριώτατος.

«Με τις προσευχές των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου και όλων των μαθητών και συνεχιστών τους, ο Θεός να μας δώσει τη σοφία και το φως Του και να μας καθοδηγήσει στο μονοπάτι της καθαρής και αγίας γνώσης του Θεού!», κατέληξε.

Λίγα λόγια για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο

Ο Κύριλλος (827-869μ.Χ.) ήταν Έλληνας θεολόγος και κληρικός από τη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε μαθητής του ιερού Φωτίου, αρχειοφύλακας, βιβλιοφύλακας, γραμματεύς του Πατριαρχείου και καθηγητής της Φιλοσοφίας στην Ανωτέρα Σχολή της Κων/πόλεως. Θεωρούνταν ως ο διάδοχος του Φωτίου. Ήταν γνώστης της σλαβικής γλώσσας και γι’ αυτό τέθηκε επικεφαλής των αποστολών εκχριστιανισμού των Σλάβων. Επινόησε τη σλαβική γραφή και συνέβαλε αποφασιστικά στην πνευματική ανάπτυξη και γενικότερα στην κοινωνική συγκρότηση των σλαβικών λαών.

Στη Δύση κατηγορήθηκε ως αιρετικός. Πριν φθάσει στη Ρώμη για να τακτοποιήσει ζητήματα χειροτονίας κληρικών, ο Πάπας Νικόλαος πέθανε και ο διάδοχός του Αδριανός Β’ δεν έφερε κανένα εμπόδιο στις δραστηριότητές του. Στη Ρώμη ο Κων/νος έλαβε το μοναχικό σχήμα, μετονομασθείς σε Κύριλλο. Εκοιμήθη εν Κυρίω εκεί το 869μ.Χ. και τάφηκε στο ναό του αγίου Κλήμεντος, τα λείψανα του οποίου βρήκε ο ίδιος στην Κριμαία.

Ο Μεθόδιος (825-885μ.Χ.), αδελφός του Κυρίλλου, συνεργάσθηκε μαζί του στον εκχριστιανισμό των Σλάβων στη Μοραβία. Ήταν λιγότερο λόγιος από τον Κύριλλο, αλλά πιο πρακτικός από αυτόν. Διακρίθηκε ως διοικητής σλαβικής επαρχίας στην περιοχή του Στρυμόνα και ως ηγούμενος της Μονής Πολυχρονίου στη Βιθυνία. Μετά τον θάνατο του Κυρίλλου, ο Μεθόδιος διορίστηκε από τον Πάπα αρχιεπίσκοπος των Σλάβων. Εγκαταστάθηκε στην Παννονία, αλλά δικάστηκε και φυλακίστηκε το 870μ.Χ. από τους Βαυαρούς Επισκόπους, οι οποίοι αντιδρούσαν στην προσάρτηση της Παννονίας στη Ρώμη. Απελευθερώθηκε με παρέμβαση του Πάπα, αλλά υποχρεώθηκε να μη χρησιμοποιεί τη σλαβική γλώσσα στη λατρεία. Μετέφρασε την Αγία Γραφή στα σλαβικά. Εκοιμήθη εν Κυρίω στη Μοραβία το 885μ.Χ.

Διαβάστε σχετικά: 11 Μαΐου: Εορτάζουν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι Φωτιστές των Σλάβων

Διαδώστε: