Το μήνυμά του για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εξέδωσε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σήμερα τιμώνται «όλες οι γυναίκες που θρηνούν για τους συζύγους, τα αδέρφια και τα παιδιά που χάθηκαν ή τραυματίστηκαν στον καταστροφικό πόλεμο που μαίνεται στην αδελφική Ουκρανία».
Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι
«Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι ημέρα κατά την οποία η αγία Εκκλησία απευθύνεται στη χριστιανή γυναίκα με ιδιαίτερη αγάπη και ευλογία. Ο σεβασμός που αποδίδει ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία στη γυναίκα είναι ασύγκριτος με οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η μέρα εορτάζεται και ως η Ημέρα της Μητέρας. Προσευχόμαστε ιδιαίτερα σήμερα για τις γυναίκες που θρηνούν για τους συζύγους, τα αδέρφια και τα παιδιά που χάθηκαν ή τραυματίστηκαν στον καταστροφικό πόλεμο που μαίνεται στην αδελφική Ουκρανία για δεύτερη χρονιά. Προσευχόμαστε στον Κύριο και την Υπεραγία μας Θεοτόκο να τους παρηγορήσει στη θλίψη τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Προκαθήμενος της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας.
«Κάθε χρόνο την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου δοξάζουμε τον Θεό και θυμόμαστε την αποφασιστική για τον κόσμο και την ανθρωπότητα συνάντηση της Παναγίας με τον αρχάγγελο Γαβριήλ ο οποίος εστάλη για να Της μεταφέρει τα πιο χαρμόσυνα νέα […] Εκείνη τη στιγμή, το μέλλον της ανθρωπότητας βρισκόταν στα χέρια μιας γυναίκας. Με ταπεινοφροσύνη και αφοσίωση στον Θεό αποδέχτηκε το θέλημα του Θεού», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και Εκείνη ήταν ελεύθερη να επιλέξει, και «η απουσία οποιασδήποτε αμφιβολίας για την παντοδυναμία του Θεού, η βαθιά και ακλόνητη εμπιστοσύνη της στην καλή πρόνοια και την αγάπη του Θεού, – όλα αυτά αποδίδουν στην Παρθένο Μαρία μια μοναδική σημασία και αναγνώριση σε όλη την θεανθρώπινη ιστορία: “ἰδοὺ γὰρ ἀπὸ τοῦ νῦν μακαριοῦσί με πᾶσαι αἱ γενεαί” (Λουκάς 1:48).
Αυτά τα λόγια της Υπεραγίας Θεοτόκου μαρτυρούν ότι όχι μόνο έδειξε υπακοή στο θέλημα του Θεού, αλλά και ότι είχε βαθιά συνείδηση του νοήματος και της σημασίας αυτού που αποδέχτηκε ελεύθερα. Συνειδητοποίησε ότι
“ἐποίησέ μοι μεγαλεῖα ὁ δυνατὸς καὶ ἅγιον τὸ ὄνομα αὐτοῦ,
Διότι έκαμε μεγάλα και θαυμαστά έργα εις εμέ ο παντοδύναμος Κυριος, του οποίου το όνομα είναι άγιον.
καὶ τὸ ἔλεος αὐτοῦ εἰς γενεὰς γενεῶν τοῖς φοβουμένοις αὐτόν” (Λουκάς 1:49-50)».
«Παντού και για πάντα θα μείνει “τιμιωτέραν των χερουβείμ και ενδοξότεραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ”. Ως Μητέρα του Θεού, η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η μητέρα όλων των Χριστιανών και ολόκληρου του ανθρώπινου γένους […] Με την αγνότητα, την αγιότητα και την αθωότητά της παραμένει αιώνιο πρότυπο για όλους τους ανθρώπους», είπε.
«Είθε οι προσευχές και η μητρική μεσιτεία της Παναγίας να είναι μαζί μας», κατέληξε.
Με πληροφορίες από bg-patriarshia.bg