Με αφορμή την σημερινή εορτή των Τριών Ιεραρχών, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος σε μήνυμά του, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τη Θεολογική Σχολή “Άγιος Κλήμης της Αχρίδας”, του Πανεπιστημίου Σόφιας.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
“Ο κοινός εορτασμός που σοφά όρισε η Αγία Εκκλησία για τους Τρεις Ιεράρχες – τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο – ορθώς ορίζεται ως εορτασμός των ανώτερων Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών. Όπου διδάσκεται και μαθαίνεται η ανώτερη θεολογία, τα πρότυπα θα πρέπει επίσης να είναι τα υψηλότερα. Οι τρεις γίγαντες της εκκλησιαστικής θεολογίας, με την ιερότητα της ζωής τους και με την θεόπνευστη και ευλογημένη δημιουργικότητά τους, παραμένουν σημείο αναφοράς και θέτουν τον κανόνα για όσους επέλεξαν να ακολουθήσουν το δρόμο τους”, είπε στην αρχή του μηνύματός του.
“Η εκκλησιαστική θεολογία δεν είναι θεωρητική γνώση, αλλά συνδυάζει τη γνώση του Θεού με την εμπειρία του να ζεις σύμφωνα με όσα προστάζει η πίστη μας”, τόνισε ο Μακαριώτατος.
“Φέτος, η χαρά σας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τότε που, με την έναρξη της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας το 1923, τέθηκε η αρχή της τριτοβάθμιας θεολογικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Είθε αυτή η σημαντική επέτειος, που είναι μια γιορτή όχι μόνο για τη Σχολή, αλλά και για όλες τις ανώτερες θεολογικές σχολές της αγαπημένης μας πατρίδας, να είναι για εσάς ένα επιπλέον κίνητρο για ακόμη πιο επιμελή εργασία στη διδασκαλία και την κατάκτηση της ανώτερης από όλες τις επιστήμες”, επεσήμανε.
“Είθε οι προσευχές και η ουράνια πρεσβεία της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Κλήμεντος της Αχρίδας”, κατέληξε.
Λίγα λόγια για την Θεολογική Σχολή
Το κτίριο της Θεολογικής Σχολής βρίσκεται στην πλατεία “Света Неделя” (Αγίας Κυριακής) στην Σόφια, στην αρχή της λεωφόρου Βίτοσα. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Εθνικό Μουσείο Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Χτίστηκε την περίοδο 1919-1923 και ανάμεσα στους αρχιτέκτονες που το σχεδίασαν ήταν και ο Αυστριακός αρχιτέκτονας Φρίντριχ Γκρουνάνγκερ. Προκαλεί εντύπωση η εξωτερικής της διακόσμηση, καθώς θυμίζει την Βουλγαρική εκκλησιαστική αρχιτεκτονική των Μεσαιωνικών χρόνων.
Το 1923 η Σχολή αποτέλεσε το μεγάλο κέντρο Θεολογικών σπουδών. Το 1950 έγινε Ακαδημία Θεολογίας, αλλά το 1991 ξαναπήρε την θέση της ως Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας.
Τα εκθέματα του Εθνικού Μουσείου Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας, με πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το 1921 αποφασίστηκε η ίδρυση του μουσείου, κάτι το οποίο έγινε επίσημα το 1923. Σήμερα η συλλογή ανέρχεται στα 11.000 εκθέματα.
Με πληροφορίες και φωτογραφίες bg-patriarshia.bg