21/06/2024 30/06/2024 Στις 14:30 το μεσημέρι της Κυριακής 30 Ιουνίου θα γίνει γνωστό το όνομα του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας το αναλυτικό πρόγραμμα την εκλογής και ενθρόνισης του νέου Προκαθημένου. Το πρωί του Σαββάτου, 29 Ιουνίου, θα γίνει στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου στη Σόφια η εγγραφή...
21 Ιουνίου, 2024 - 18:19
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2024 - 10:52

Πατριαρχείο Βουλγαρίας: Το πρόγραμμα εκλογής και ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη

Διαδώστε:
Πατριαρχείο Βουλγαρίας: Το πρόγραμμα εκλογής και ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη

Στις 14:30 το μεσημέρι της Κυριακής 30 Ιουνίου θα γίνει γνωστό το όνομα του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας το αναλυτικό πρόγραμμα την εκλογής και ενθρόνισης του νέου Προκαθημένου.

Το πρωί του Σαββάτου, 29 Ιουνίου, θα γίνει στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου στη Σόφια η εγγραφή αντιπροσώπων της Πατριαρχικής Εκλογικής Συνέλευσης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων. Στην ακολουθία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ ενώ θα συμμετέχουν συμπροσευχόμενοι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου καθώς και οι αντιπροσωπείες από τα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα λάβει χώρα η εκλογή νέου Πατριάρχη, στις 9 το πρωί θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Κυριακής η επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στις 10:45 θα τελεστεί Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου.

Αναφορικά με την διαδικασία που προβλέπεται για την εκλογή Πατριάρχη, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη, από νωρίς το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο του Αγίου βασιλέως Μιχαήλ. Θα ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 41, παρ. 1, του Καταστατικού Χάρτη, ενώ μετά την επίσημη δημόσια σφράγιση της κάλπης, από τις 9:15 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ. θα  διεξαχθεί η ψηφοφορία από την Πατριαρχική Εκλογική Συνέλευση.

Στις 14:30 θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας το οποίο θα έχει προκύψει από την ψηφοφορία. 

Μετά την ανακοίνωση του ονόματος ο νέος Προκαθήμενος εν πομπή θα κατευθυνθεί από το Συνοδικό Μέγαρο στη Σόφια, συνοδευόμενος από Επισκόπους και ιερείς, προς τον ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφκσι όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης.

Κατά την τελετή ενθρόνισης στον ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι η είσοδος για τους πιστούς που επιθυμούν να παραστούν θα γίνει μόνο με την επίδειξη δελτίου εισόδου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως και τις 26 Ιουνίου προκειμένου να λάβουν δελτία εισόδου.

Τα ονόματα των Μητροπολιτών που θα βρεθούν στο τριπρόσωπο κατά την εκλογική διαδικασία έγιναν γνωστά την Πέμπτη 20 Ιουνίου. Ύστερα από 42 γύρους προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνται για να εκλεγεί ένας υποψήφιος για στο τριπρόσωπο, εξελέγησαν οι:

Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος (11 ψήφους)

Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ (9 ψήφους) 

Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δανιήλ (9 ψήφους).

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος μετά την χηρεία του Θρόνου ορίστηκε να είναι Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το τριπρόσωπο για την εκλογή του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας: Μητροπολίτες Βράτσης Γρηγόριος , Λόβετς Γαβριήλ, Βιδινίου Δανιήλ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων