Τα 76α γενέθλιά του γιόρτασε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος κάλεσε όσους επιθυμούσαν να προσευχηθούν μαζί με την Αγία Εκκλησία για την απαλλαγή του κόσμου τούτου από τη μάστιγα της πανδημίας. Παράλληλα, παρότρυνε υποστήριξη, ανάλογα με τις ικανότητές του ο καθένας, σε άτομα που έχουν ανάγκη.
Το κοσμικό όνομα του Μακαριώτατου Πατριάρχου Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτου είναι Συμεών Νικόλοφ Ντιμιτρόφ. Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1945, στην πόλη της Σόφιας. Μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το φθινόπωρο του 1959, έγινε δεκτός ως σπουδαστής στο Θεολογικό Σεμινάριο της Σόφιας στο σταθμό Cherepish, το οποίο ολοκλήρωσε το 1965.
Τον Σεπτέμβριο του 1967 εισήχθη στη Θεολογική Ακαδημία “Άγιος Κλήμης Οχρίδος” στη Σόφια, αποφοιτώντας από εκεί το 1971.
Από το φθινόπωρο του 1971 έως το 1973, παρακολούθησε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με εξειδίκευση στην Εκκλησιαστική Μουσική και την Υμνολογία στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας. Στις 01.09.1973 διορίστηκε καθηγητής της ανατολικής εκκλησιαστικής μουσικής και μαέστρος της φοιτητικής χορωδίας στη Θεολογική Ακαδημία “Άγιος Κλήμης Οχρίδος” στη Σόφια.
Στις 03.08.1975 στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος εκάρη μοναχός από τον μακαριστό Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρό Μάξιμο. Λίγες ημέρες αργότερα στις 15 Αυγούστου 1975 χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ στις 25 Μαρτίου 1976 στον καθεδρικό ναό της Αγίας Κυριακής στην Σόφια έλαβε τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης.
Στις 30.09.1975 διορίστηκε διευθυντής της χορωδίας των Ιερέων της Σόφιας. Δύο χρόνια αργότερα, το 1977, ανέλαβε την έδρα του καθηγητή της Υμνολογίας και της Λειτουργικής στη Θεολογική Ακαδημία “Άγιος Κλήμης Οχρίδος” στη Σόφια.
Κατά τη διάρκεια της διακονίας του, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Κυριακής στην Σόφια, στις 21 Νοεμβρίου 1977, πραγματοποιήθηκε η χειροθεσία του σε Αρχιμανδρίτη από τον μακαριστό Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρό Μάξιμο. Στις 08.12.1985 στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι έλαβε τον τρίτο βαθμό ιερωσύνης. Χειροτονήθηκε Αρχιερέας και ανέλαβε καθήκοντα βοηθού επισκόπου του Πατριάρχου και Μητροπολίτη Σόφιας.
Στις 01.12.1989 αναλαμβάνει τη θέση του Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας “Άγιος Κλήμης Οχρίδος” στη Σόφια και στις 26 Ιουλίου 1991, εκλέγεται κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής. Διατήρησε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιανουάριο του 1992.
Στη συνέχεια, διορίζεται Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στον Καθεδρικό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.
Στις 27 Μαρτίου 1994 εξελέγη Μητροπολίτης Δοροστόλου. Στις 17.12.2001 με απόφαση της Ε’ Εκκλησιαστικής-Λαϊκής Συνέλευσης, η Μητρόπολη Δοροστόλου διαιρέθηκε, όπου και ο ίδιος πήρε τον τίτλο και την επαρχία της Μητρόπολης Ρούσης.
Στις 02.12.2008 ως Μητροπολίτης Ρούσης έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σόφιας “Άγιος Κλήμης Οχρίδος”. Ο τίτλος απονεμήθηκε για τη συνολική συμβολή του στην ανάπτυξη της πνευματικότητας στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και για την ενεργό συμμετοχή του στην ανάπτυξη της Θεολογικής Σχολής.
Στις 22.06.2010 βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας με το παράσημο «Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος», για την ανάπτυξη της Θεολογικής Ακαδημίας «Άγιος Κλήμης Οχρίδος». Τιμήθηκε ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στην ανάπτυξη επιστημονικών σχέσεων μεταξύ Χριστιανών της Ανατολής και της Δύσης.
Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, εκλέγεται Πατριάρχης Πάσης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας. Παράλληλα, συνέχισε να είναι τοποτηρητής στη Μητρόπολης Ρούσης μέχρι την ημέρα των εκλογών του νέου Μητροπολίτη Ρούσης κ. Ναούμ, που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Μαρτίου 2014.
Η ενθρόνιση του Μακαριώτατου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα της εκλογής του, στις 24 Φεβρουαρίου 2013 το απόγευμα, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.