25/07/2023 25/07/2023 Μέλη της Ιεράς Συνόδου της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας συναντήθηκαν χθες στο Συνοδικό Μέγαρο με τον υπουργό Παιδείας και Επιστημών Καθηγητή Δρ. Galin Tsokov. Συγκεκριμέα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ – προϊστάμενος του Συνοδικού Πολιτιστικού και Μορφωτικού Τμήματος, ο Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, και ο Επίσκοπος Μπρανίτσης κ. Παχώμιος, Σχολάρχης...
25 Ιουλίου, 2023 - 8:31

Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας για την υποχρεωτική διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας για την υποχρεωτική διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία

Μέλη της Ιεράς Συνόδου της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας συναντήθηκαν χθες στο Συνοδικό Μέγαρο με τον υπουργό Παιδείας και Επιστημών Καθηγητή Δρ. Galin Tsokov.

Συγκεκριμέα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ – προϊστάμενος του Συνοδικού Πολιτιστικού και Μορφωτικού Τμήματος, ο Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, και ο Επίσκοπος Μπρανίτσης κ. Παχώμιος, Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής της Σόφιας “Άγιος Ιωάννης της Ρίλας” συζήτησαν με τον υπουργό Παιδείας το καθεστώς της θρησκευτικής εκπαίδευσης στη Βουλγαρία.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, στη συνάντηση συμμετείχαν η Nataliya Michalevska – επικεφαλής του γραφείου του υπουργού, η Evgenia Kostadinova – διευθύντρια της Διεύθυνσης «Περιεχόμενο προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης» και η Vanya Naydenova – επικεφαλής εμπειρογνώμονας σε θέματα Θρησκευμάτων.

Ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ τόνισε το πνευματικό και ηθικό όφελος από τη μελέτη των Θρησκευτικών στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο και κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να συνδράμει έτσι ώστε να συμπεριληφθούν τα Θρησκευτικά στο σχολικό πρόγραμμμα, δηλαδή να υπάρχουν υποχρεωτικές ώρες μελέτης.

Από τη μεριά του ο κ. Galin Tsokov δήλωσε ότι εγκρίνει την αποκατάσταση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για τη Θρησκεία στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και τη θρησκευτική εκπαίδευση ως βασικό μηχανισμό για τη «δημιουργία αξιών και τη διαμόρφωση ηθικών θεμελίων σε παιδιά και νέους».

Οι ειδικοί στην εκπαίδευση ανέφεραν στον υπουργό Παιδείας ότι υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι, το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό και τα εγχειρίδια για τη Θρησκεία για τη διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ακόμη, ο Επίσκοπος κ. Παχώμιος υπογράμμισε την ανάγκη για πνευματική και ηθική αγωγή στο σχολείο για τους μαθητές.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν γύρω από την ιδέα του αναμφισβήτητου οφέλους μιας στοχευμένης κρατικής πολιτικής στον τομέα της εκπαίδευσης και του εγγραμματισμού παιδιών και μαθητών σε θρησκευτικά θέματα ως παράγοντα οικοδόμησης της ταυτότητας, καλλιέργειας της ανθρωπιάς και της κοινωνικής ευθύνης.

Πηγή: bg-patriarshia.bg (Δρ Desislava Panayotova)

Φωτογραφίες: bg-patriarshia.bg (Desislava Panayotova, Milan Martinov)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων