Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ στους συμμετέχοντες της διήμερης 7ης συνάντησης των ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών στο Καζακστάν, κατά τη διάρκεια του οποίου έκανε έκκληση για προσευχή και ειρήνη στην Ουκρανία.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
“Οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία σπέρνουν φόβο στην παγκόσμια κοινότητα, κάτι που αποτελεί σοβαρή πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο. Γενικά, υπάρχει η αίσθηση ότι βρεθήκαμε σε μια κατάσταση που κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο. Είναι καθήκον μας να ξεπεράσουμε τις μεταπανδημικές δυσκολίες, να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα θύματα του πολέμου και να προσευχόμαστε για ειρήνη”, είπε χαρακτηριστικά.
Η εποχής της εκκοσμίκευσης
Ο Μακαριώτατος μίλησε εκτενώς για την εποχής της εκκοσμίκευσης η οποία έχει οδηγήσει σε μια ηθική κατάπτωση: “Είναι ευρέως γνωστό ότι στην εποχή της εκκοσμίκευσης και της αποστασίας έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα και ο αγώνας ενάντια στην αλήθεια και την ηθική έχει αποκτήσει νέα ένταση. Οι υποστηρικτές της εκκοσμίκευσης προβάλλουν την ιδέα της ψευδούς ελευθερίας χωρίς ηθική, και προβάλλουν την αρχή του επιτρεπτού των πάντων: αυτό που θέλω είναι φυσικό, δυνατό και αποδεκτό.
Μια τέτοια στάση εγκυμονεί ιδιαίτερο κίνδυνο για την επόμενη γενιά, διαμορφώνοντας αυτό που την προσανατολίζει ψευδώς, ψευδοαξίες και πίστη στις πιο σοβαρές αμαρτίες, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της αντίληψης της αληθινής ελευθερίας και του αληθινού νοήματος της ζωής.
Όλα αυτά επιδεινώθηκαν από την πανδημία, η οποία ενστάλαξε μαζικό φόβο και αποξένωσε τόσο χώρες όσο και άτομα”.
Προσευχή για ειρήνη στην Ουκρανία
Αναφερόμενος στα δεινά στην Ουκρανία, ο Μακαριώτατος κ. Ηλίας Β’ υπογράμμισε ότι οι εχθροπραξίες στην χώρα σπέρνουν φόβο στην παγκόσμια κοινότητα, κάτι που αποτελεί σοβαρή πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο. Γενικά, υπάρχει η αίσθηση ότι βρεθήκαμε σε μια κατάσταση που κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο. Είναι καθήκον μας να ξεπεράσουμε τις μεταπανδημικές δυσκολίες, να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα θύματα του πολέμου και να προσευχόμαστε για ειρήνη.
Να ξεπεράσουμε τον φόβο για τις διάφορες δοκιμασίες
“Ο κλήρος θα πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον φόβο τους για διάφορες δοκιμασίες. Η πίστη στον αληθινό Θεό και το να βαδίζουμε στον δρόμο του, απαλλάσσει τον άνθρωπο, την κοινωνία από κάθε φοβία και γεμίζει τις καρδιές τους με ειρήνη, θάρρος, αγάπη, πίστη”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
“Αυτή είναι μια κατάσταση της ψυχής όταν ο φόβος δεν είναι πλέον σε θέση να μας νικήσει και να διαταράξει τον εσωτερικό μας κόσμο, την πνευματική μας γαλήνη. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να τη βρει ο άνθρωπος. Αυτός είναι ο κύριος σκοπός της ζωής μας!”.
Να προωθηθεί ο διαθρησκευτικός διάλογος
“Ελπίζουμε ότι οι εργασίες της συνόδου θα προωθήσουν τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ειρήνη, την αμοιβαία συνύπαρξη θρησκείας και πολιτισμού, και ότι θα δημιουργήσουν συνθήκες για την προστασία των πνευματικών αξιών μέσω κοινών προσπαθειών”, κατέληξε ο Μακαριώτατος.
Με πληροφορίες από patriarchate.ge