13/01/2024 14/01/2024 Στον πρόσφατο βανδαλισμό εικόνας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίας Τριάδος στην Τιφλίδα από άγνωστο δράστη, αναφέρθηκε ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας, Πρωτοπρεβύτερος Ανδρέας Τζαγμάϊτζε κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για προσπάθεια δημιουργίας σκανδάλου εν μέσω των Χριστουγέννων. Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr   Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας δεν έμεινε...
13 Ιανουαρίου, 2024 - 13:41
Τελευταία ενημέρωση: 14/01/2024 - 3:47

Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας σχολίασε τον βανδαλισμό της εικόνας της Αγίας Ματρώνας

Διαδώστε:
Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας σχολίασε τον βανδαλισμό της εικόνας της Αγίας Ματρώνας

Στον πρόσφατο βανδαλισμό εικόνας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίας Τριάδος στην Τιφλίδα από άγνωστο δράστη, αναφέρθηκε ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας, Πρωτοπρεβύτερος Ανδρέας Τζαγμάϊτζε κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για προσπάθεια δημιουργίας σκανδάλου εν μέσω των Χριστουγέννων.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας δεν έμεινε εκεί, καθώς με αφορμή το γεγονός, στη δήλωση του έκανε επίσης λόγο για διωγμό της Εκκλησίας στη Γεωργία, εξέφρασε τον φόβο για περισσότερες επιθέσεις σε εκκλησίες στο μέλλον, ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τη ρύθμιση της νομοθεσίας και την ποινικοποίηση των προσβολών σε θρησκευτικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης έριξε χρώμα πάνω στην εικόνα στην οποία απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, ο γεννημένος στη Γεωργία Ιωσήφ Στάλιν – πρώην δικτάτορας και δηλωμένος άθεος που κατέστειλε βίαια τη θρησκεία σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση – να ευλογείται από την Αγία Ματρώνα της Μόσχας, μια αγία της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Είδαμε τις ημέρες των Χριστουγέννων να γίνεται προσπάθεια για δημιουργία σκανδάλου και τελικά το δημιούργησαν στερώντας τη χαρά των Χριστουγέννων από μεγάλο μέρος του κόσμου. Το φύλαγαν για την ημέρα των Χριστουγέννων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Πρωτοπρεβύτερος Ανδρέας Τζαγμάϊτζε.

Τόνισε δε ότι στις καρδιές των θεατών των τηλεοπτικών σταθμών ήταν ο Στάλιν αντί ο Χριστός και καταλήγοντας υπογράμμισε:

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια αποσιώπησης της εορτής. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γεωργία σε σχέση με την Εκκλησία είναι διωγμός. Είναι πιθανό στο μέλλον να περιμένουμε άμεσα επιθέσεις και επιδρομές σε εκκλησίες, κάτι που συνέβη πριν από 100 χρόνια και λίγο νωρίτερα, μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων.

Αυτός είναι ο νεομπολσεβικισμός, αυτό είναι το πρόσωπο του. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχει σημασία ποια είναι η εικόνα ή ποιος άγιος απεικονίζεται, αυτοί οι άνθρωποι το κάνουν αυτό σε οποιαδήποτε εικόνα. Είναι πολύ λυπηρό ότι ακόμα και κληρικοί της Εκκλησίας της Γεωργίας συμμετείχαν κρυφά ή εμφανώς σε αυτό το σκάνδαλο. Ελπίζω ότι όλοι θα αποκαλυφθούν στο μέλλον.

Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για την κοινωνία μας. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για τη ρύθμιση της νομοθεσίας και την ποινικοποίηση των προσβολών σε θρησκευτικούς χώρους που προσβάλλουν τα θρησκευτικά αισθήματα. Όπως είναι τώρα, είναι ένα χάος. Πριν από τρία χρόνια, το 2021, ο Μητροπολίτης Σιό επισήμανε ότι αν δεν ρυθμιστεί με νόμο, θα έχουμε πόλωση στη χώρα.

Είναι πολύ λυπηρό ότι για τον βανδαλισμό που σημειώθηκε στην εκκλησία δεν αντέδρασε κανένας διεθνής οργανισμός και καμία πρεσβεία δεν αναφέρθηκε σε αυτό το γεγονός ως βανδαλισμό. Είμαι βέβαιος ότι αν είχε συμβεί σε σχέση με άλλο δόγμα, θα είχε γίνει μεγάλος θόρυβος. Για κάποιο λόγο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας βρέθηκε και αυτή τη φορά σε μια κατάσταση διακρίσεων. Αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι για τη μελλοντική μας σχέση.

Οι ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στην επίσημη σελίδα του Πατριαρχείου είναι πάντα το κείμενο που συμφωνείται απευθείας με τον Πατριάρχη. Στις πρώτες κιόλας δηλώσεις μου, είπα ότι η συνάντηση του Στάλιν με την Αγία Ματρώνα είναι περισσότερο μύθος παρά αποδεδειγμένο γεγονός. Αυτό εκφράστηκε στην ανακοίνωση (σ.σ. του Πατριαρχείου Γεωργίας) ότι το κανονικό κείμενο του βίου της Αγίας Ματρώνας, η οποία αγιοκατατάχθηκε από την Εκκλησία της Ρωσίας, δεν αναφέρει αυτή τη στιγμή.

Σε μια μερίδα του κόσμου που διαμαρτυρήθηκε δικαιολογημένα ενάντια σε αυτόν τον βανδαλισμό, υπήρχε το αίσθημα της ανεπάρκειας για την ανακοίνωση με την οποία έπρεπε να απαιτηθεί η τιμωρία ενός συγκεκριμένου ατόμου, κάτι που αποκλείεται εντελώς, γιατί μια τέτοια ανακοίνωση δεν μπορούσε να γίνει εκ μέρους του Πατριάρχη.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βανδάλισαν εικόνα της Αγίας Ματρώνας με τον Στάλιν στη Γεωργία

Το Πατριαρχείο Γεωργίας για τον βανδαλισμό της εικόνας της Αγίας Ματρώνας με τον Στάλιν

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων