- του Νίκου Οικονόμου / ope.gr
Στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα τυχερά παιχνίδια στο κοινωνικό σύνολο εξαιτίας του νομοθετικού κενού που υπήρχε μέχρι τώρα στον τομέα αυτό, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Τζαγμάϊτζε με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε και τελικά εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της χώρας την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 και προβλέπει την αυστηροποίηση της νομοθεσίας.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, από την 1η Μαρτίου 2022 θα απαγορεύεται η συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια για τους κάτω των 25 ετών και τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και η προβολή σχετικών διαφημίσεων στην τηλεόραση, στο Διαδίκτυο και στους εξωτερικούς χώρους.
Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας παρέστη στην συζήτηση του νομοσχεδίου και σε δηλώσεις του επισήμανε παράλληλα ότι είναι ακατανόητο το επιχείρημα των επικεφαλής των Μέσων Ενημέρωσης ότι οι διαφημίσεις δεν επηρεάζουν την συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια.
«Γενικά αυτό το πρόβλημα (σ.σ. του εθισμού στον τζόγο) είναι πολύ σύνθετο στην χώρα. Δεν έχουμε ακούσει να γίνεται κάτι όσον αφορά την ευαισθητοποίηση για αυτό, ούτε έχουμε κέντρα απεξάρτησης. Αυτός ο νόμος, φυσικά, θα μειώσει σε κάποιο βαθμό αυτό το πρόβλημα. Ειπώθηκε ότι αυτά τα μέτρα θα επανεξεταστούν για την αποτελεσματικότητα τους», υπογράμμισε ο Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Τζαγμάϊτζε και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε:
«Όλοι συμφωνούν ότι το πλήγμα στην κοινωνία εξαιτίας του νομοθετικού κενού είναι αρκετά σοβαρό. Αναφορικά με το θέμα αν (σ.σ. ο τζόγος) πάρει μια παράνομη μορφή, υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις για το πόσο ρεαλιστικό είναι το παιχνίδι να γίνει παράνομο. Μας λένε ότι αυτό μπορεί επίσης να ρυθμιστεί. Ακούσαμε και το περίεργο ότι η διαφήμιση δεν επηρεάζει την συμμετοχή σε αυτά τα παιχνίδια. Αυτό είναι πολύ περίεργο γιατί γνωρίζουμε ποιος είναι ο σκοπός της διαφήμισης. Αυτό είναι ένα εντελώς ακατανόητο επιχείρημα».
Το Πατριαρχείο Γεωργίας έχει πάρει σειρά πρωτοβουλιών το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια διοργανώνοντας, μεταξύ άλλων, ενημερωτικά σεμινάρια και συναντήσεις, ενώ όπως σημείωσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Τζαγμάϊτζε σε πρόσφατες δηλώσεις του, η Εκκλησία συμμετείχε και εργάστηκε ενεργά για ένα και πλέον χρόνο για την επεξεργασία, μελέτη και προώθηση του νομοσχεδίου.