Πατριαρχείο Γεωργίας
27 Ιανουαρίου, 2021

ΓΕΩΡΓΙΑ: Τίμησαν την Αγία Ισαπόστολο Νίνα

Διαδώστε:

Η Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Αγία Νίνα την Ισαπόστολο, σήμερα Τετάρτη 14/27 Ιανουαρίου. O Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στο μήνυμά του ανέφερε:

Χρόνια πολλά σε όλους για αυτή τη σημαντική εορτή. Εύχομαι ιδιαιτέρους σε όσες φέρουν το όνομα της Αγίας. Όπως γνωρίζετε η πρόεδρος της Γεωργίας φέρει και το όνομα της Αγίας Νίνας οπότε της εύχομαι ο Θεός και η Αγία να της δώσει δύναμη να υπηρετεί τη Γεωργία” ενώ στη συνέχεια σημείωσε: “Η ζωή της Αγίας Νίνας της Ισαποστόλου είναι ένα μεγάλο θαύμα. Αναρωτηθήκατε ποτέ από που πήρε τόση δύναμη και ενέργεια για να πάει σε αυτήν τη μακρινή χώρα; Ο Θεός ήταν μαζί της και την προστάτευε. Η προσευχή της είναι ακόμα δυνατή, όλοι αισθανόμαστε τη Χάρη της. Είθε οι πρεσβείες της Αγίας Νίνας της Ισαποστόλου να μας ακολουθούν και να φτάσουν σε αυτήν οι προσευχές μας” κατέληξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Ηλίας. 

Ο Βίος της Αγίας Νίνας: 

Η Αγία Νίνα (ή Νίνω) γεννήθηκε στην Καππαδοκία, όπου κατοικούσαν πολλοί Γεωργιανοί και φέρεται ως συγγενείς του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο πατέρας της, Ζαβουλών, ευσεβής και φημισμένος στρατιωτικός, πριν ακόμα νυμφευθεί, είχε φύγει από την πατρίδα του Καππαδοκία, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον αυτοκράτορα Μαξιμιανό. Η μητέρα της, Σωσάννα, ήταν αδελφή του Επισκόπου Ιεροσολύμων Ιουβεναλίου. Ο πατέρας της, φλεγόμενος από αγάπη προς τον Θεό, έγινε, με την συγκατάθεση της συζύγου του, μοναχός στην έρημο του Ιορδάνη. Η μητέρα της Αγίας Νίνας τοποθετήθηκε ως διακόνισσα στο Ναό της Αναστάσεως. Την Αγία Νίνα την παρέδωσαν στην ευλαβέστατη Γερόντισσα Νιοφόρα, για να την αναθρέψει.

Όταν η Αγία Νίνα μελετούσε το Ευαγγέλιο και έφθασε στο κεφάλαιο που έγραφε για την σταύρωση του Κυρίου, ο λογισμός της σταμάτησε στον χιτώνα του Χριστού. Αναρωτήθηκε που αν βρίσκεται άραγε η επίγεια πορφύρα του Υιού του Θεού. Της είπαν, λοιπόν, ότι κατά την παράδοση, αυτή φυλασσόταν στην πόλη Μιτσχέτη της Ιβηρίας (Γεωργίας). Τη μετέφερε εκεί ο ραβίνος της πόλεως που ονομαζόταν Ελιόζ, ο οποίος την είχε παραλάβει από το στρατιώτη που την κέρδισε στην κλήρωση κάτω από τον Σταυρό. Τα λόγια αυτά χαράχτηκαν βαθιά στην καρδιά της. Και παρακάλεσε την Θεοτόκο να την αξιώσει να πάει στην Χώρα των Ιβήρων, για να προσκυνήσει τον χιτώνα του Υιού και Θεού της. Η Παναγία άκουσε την προσευχή της και εμφανίσθηκε στον ύπνο της Αγίας. Την προέτρεψε να πάει στην Ιβηρία να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού και της πρόσφερε ένα Σταυρό από κληματόβεργες, που θα ήταν η ασπίδα και ο φύλακάς της. Η Αγία ξύπνησε και είδε στα χέρια της το θαυμαστό Σταυρό. Τον ασπάσθηκε, έκοψε μια κοτσίδα από τα μαλλιά της, την έπλεξε στον Σταυρό και πήγε να συναντήσει αμέσως το θείο της Επίσκοπο Ιουβενάλιο. Εκείνος διέκρινε το θέλημα του Θεού και της έδωσε την ευχή του. Έτσι μετά από εντολή της Θεοτόκου, κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Γεωργία, περί τον 3ο Αιώνα μ.Χ. Η αποστολική της δράση και το χάρισμα της θαυματουργίας οδήγησαν τους βασιλείς της Γεωργίας Μιριάν (265-342 μ.Χ.) και Νάνα στην αλήθεια του Χριστού.

Η Αγία βρήκε τον τόπο, όπου είχε εναποτεθεί ο χιτώνας του Χριστού, στον κήπο των ανακτόρων και εκεί ανήγειρε το Ναό του Αγίου Στύλου.

Η Αγία Νίνα κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη και ο Θεός την δόξασε διατηρώντας το τίμιο λείψανό της άφθαρτο.

Διαδώστε: