Πατριαρχείο Γεωργίας
25 Δεκεμβρίου, 2023

Κλήρος και λαός εόρτασε την 46η επέτειο ενθρόνισης του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία

Διαδώστε:

Με την τέλεση Συνοδικής Θείας Λειτουργίας εορτάστηκε στην Τιφλίδα η συμπλήρωση σαράντα έξι (46) χρόνων από την ενθρόνιση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β’.

 

Ήταν 25 Δεκεμβρίου 1977 όταν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Ηλίας Β’ ενθρονίστηκε ως Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Γεωργίας και έκτοτε η Ορθοδοξία γνώρισε μεγάλη αναγέννηση υπό την καθοδήγηση του.

Την εποχή της ενθρόνισής του υπήρχαν δεκαπέντε (15) Μητροπόλεις, Αρχιεπισκοπές και Επισκοπές και είχαν απομείνει μόνο τριάντα (30) ενεργές εκκλησίες εξαιτίας του κομμουνιστικού διωγμού. Σήμερα χάρη στον Πατριάρχη κ.κ. Ηλία Β’ υπάρχουν σαράντα επτά (47) Μητροπόλεις, Αρχιεπισκοπές και Επισκοπές στη Γεωργία και στο εξωτερικό, περίπου 2.000 ενεργές ενορίες και μοναστήρια, και περίπου 3.000 κληρικοί.

Της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας 25ης Δεκεμβρίου 2023, ανήμερα της επετείου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σενάκι και Τσχορότσκου κ. Σιό (Μουτζίρι), συλλειτουργούντων μελών της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Γεωργίας, οι οποίοι πλαισιώθηκαν από πλειάδα κληρικών.

Παρέστη πλήθος κλήρου, μοναχών, μοναζουσών και λαού.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ είναι επίσης η πιο αγαπητή και έμπιστη προσωπικότητα στη χώρα και ο ανάδοχος περισσοτέρων από 47.000 παιδιών.

«Αγαπητά μας εν Χριστώ πνευματικά τέκνα,

Αυτά τα 46 χρόνια είναι χρόνια οδύνης, αλλά αυτή η οδύνη επίσης ήταν και είναι ευχάριστη. Η ευλογία του Θεού μας ενίσχυε, όπως και η δίκη σας αγάπη. Είμαστε ευγνώμονες για την αγάπη σας.

Μεθ´ ημών ο Θεός», ανέφερε στη σύντομη ομιλία του ο Μακαριώτατος.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σενάκι και Τσχορότσκου κ. Σιό (Μουτζίρι) προσφωνώντας τον Πατριάρχη κ.κ. Ηλία εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια του για την σημαντική επέτειο εκ μέρους των μελών της Ιεράς Συνόδου, του κλήρου, των μοναχών και των μοναζουσών του Πατριαρχείου Γεωργίας.

«Η 25η Δεκεμβρίου 1977 είναι αναμφίβολα μια καθοριστική ημερομηνία για την Εκκλησία και τη χώρα μας», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της προσφώνησης του ο Μητροπολίτης κ. Σιό και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, με ευγνωμοσύνη στους καρπούς του πολυετούς ποιμαντικού έργου του Πατριάρχη κ.κ. Ηλία Β’, που εκδηλώθηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής της Εκκλησίας με την αύξηση του αριθμού των ιερέων και των μοναχών, τη συνεχιζόμενη ανέγερση εκκλησιών και μοναστηριών, τις εκπαιδευτικές, ιεραποστολικές και κοινωνικές δραστηριότητες, το έργο για τη νεολαία και πολλά άλλα.

Καταλήγοντας στην προσφώνηση του ο Μητροπολίτης Σενάκι και Τσχορότσκου κ. Σιό (Μουτζίρι) ανέφερε:

«Μακαριώτατε, τη σημερινή πανηγυρική ημέρα, σας ευχαριστώ για την πατρική σας αγάπη. Η πορεία της ζωής σας, τα προσωπικά σας χαρακτηριστικά, η σοφία, η προνοητικότητα, η ταπεινοφροσύνη, η μακροθυμία, η υπομονή, η καλοσύνη και η συγχώρεση είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα μεγάλης πνευματικότητας για τον καθένα μας. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες κερδίσατε τη μεγάλη αγάπη του γεωργιανού λαού.

Επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να σας συγχαρώ για την επέτειο της ενθρόνισης. Σας εύχομαι με τη βοήθεια του Θεού, πνευματικό κουράγιο και χαρά, υγεία και μακροημέρευση, προς δόξα του Θεού και το καλό της χώρας μας.

Ο Θεός να ευλογεί πολλάκις τη ζωή σας για πολλά χρόνια, Εις πολλά έτη Δέσποτα!»

Διαδώστε: