Ο Πατριάρχης Ηλίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Γεωργίας
Με επιστολή του ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας στέλνει το μήνυμά του για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Γεωργίας η οποία εορτάζεται κάθε 26 Μαΐου. Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια του Γεωργιανού στριατιωτικού και Προέδρου του Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος της Γεωργίας Κωνσταντίνου (Κότε) Αμπχάζι, ο οποίος αποτελεί και εθνικό ήρωα: «Πεθαίνω ευτυχισμένος, γιατί έγινα άξιος να θυσιαστώ για τη Γεωργία. Ο θάνατός μου θα φέρει τη νίκη στη Γεωργία».
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Η Hμέρα της Aνεξαρτησίας της Γεωργίας αποτελεί εθνική εορτή, η οποία γιορτάζεται ως ένδειξη της αποκατάστασης της κρατικής ανεξαρτησίας της χώρας από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και την ΕΣΣΔ. Αν και η ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ ανακηρύχθηκε στις 9 Απριλίου 1991, η 26η Μαΐου 1918 – η ημέρα της ανεξαρτησίας που ανακηρύχθηκε από την Πρώτη Δημοκρατία – εξακολουθεί να εορτάζεται ως εθνική εορτή.
«Η 26η Μαΐου είναι η ειδική ημερομηνία για όλους τους Γεωργιανούς και τους πολίτες της Γεωργίας, καθώς αποτελεί την ημέρα αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της χώρας μας. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα το 1918 και είχε προηγηθεί η αποκατάσταση της αυτοκεφαλίας της εν Γεωργία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Με αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα, η Γεωργία ανέκτησε την κυριαρχία της εκκλησίας και της χώρας μας, η οποία καταργήθηκε πριν από πάνωαπό 100 χρόνια», όπως αναφέρεται στην αρχή της επιστολής.
Να σημειωθεί ότι το 1990 επικυρώθηκε το αυτοκέφαλο της εν Γεωργία Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικού Πατριαρχείου, χάρη στην πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου. Το ζήτημα της κανονικότητος της αυτοκεφαλίας της επαναθεωρήθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εν συνεχεία με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη, η Εκκλησία της Γεωργίας (Ιβηρίας) ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη, εκδοθέντος του σχετικού Συνοδικού Τόμου και αναγνωρίστηκε η Πατριαρχική τιμή του προκαθημένου της.
«Σήμερα όμως θέλουμε να θυμηθούμε και άλλα γεγονότα. Όπως είναι γνωστό, η ανεξαρτησία της χώρας διήρκεσε μόνο μέχρι το 1921, αν και διαπότισε τους κατοίκους με το πνεύμα του αγώνα για ελευθερία. Γι’ αυτό, όταν πήραν την εξουσία οι Μπολσεβίκοι, η κοινωνία μας, ολόκληρη η Γεωργία αντιτάχθηκε από την αρχή στο βίαιο καθεστώς τους και προσπάθησε με όλη της την αποφασιστικότητα να το ανατρέψει», όπως τονίζεται.
«Ακριβώς πριν από 100 χρόνια στην περιοχή Vake Park της Τιφλίδας, τα μέλη της Τσεκά (Πανρωσική Έκτακτη Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Αντεπαναστάσεως και του Σαμποτάζ ) πυροβόλησαν τους αυτούς που αντιτάχθηκαν και αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία της πατρίδας», όπως επισημαίνεται.
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια του Γεωργιανού στριατιωτικού και Προέδρου του Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος της Γεωργίας Κωνσταντίνου (Κότε) Αμπχαζί, ο οποίος αποτελεί και εθνικός ήρωας: «Πεθαίνω ευτυχισμένος, γιατί έγινα άξιος να θυσιαστώ για τη Γεωργία. Ο θάνατός μου θα φέρει τη νίκη στη Γεωργία».
«Ο λαός μας, ιδιαίτερα οι νέοι, πρέπει να γνωρίζουν τα ονόματα των ηρώων, την ιστορία εκείνων που θυσιάστηκαν για τη Γεωργία ενάντια στο σοβιετικό αθεϊστικό καθεστώς, γιατί αυτό το παρελθόν είναι η βάση της ανεξαρτησίας μας, το παρόν μας», υπογράμμισε.
«Είθε ο Θεός να δώσει το Βασίλειο των Ουρανών στον Κωνσταντίνο Αμπχαζί και τις αθάνατες ψυχές των συντρόφων του και όλων των μελών της οικογένειάς του που είναι αφιερωμένες στη Γεωργία, και να ευλογεί τους απογόνους τους με ειρήνη. Θα ήθελα να σας συγχαρώ εκ των προτέρων για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Γεωργίας. Είθε ο Θεός, με το έλεός Του, να προστατεύει όλη τη Γεωργία, τον καθένα σας, και αυτούς που ζουν στη Γεωργία και αυτούς που ζουν εκτός των συνόρων της πατρίδας. Ο Θεός να σας ευλογεί με ειρήνη και πνευματική χαρά», κατέληξε ο Μακαριώτατος.
Σημειώνεται ότι στις 31 Μαρτίου 1991 έλαβε χώρα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Δημοκρατία της Γεωργίας. Η ανεξαρτησία εγκρίθηκε από το 99.5% των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με το Wikipedia, το δημοψήφισμα έλαβε χώρα με τη συγκατάθεση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Γεωργίας το οποίο εξελέγη από τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στη Σοβιετική Γεωργία τον Οκτώβριο του 1990. Η Γεωργία έγινε η τέταρτη σοβιετική δημοκρατία η οποία διοργάνωσε δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησής της, μετά από τις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία στις 9 Φεβρουαρίου 1991, Λετονία και Εσθονία στις 3 Μαρτίου).
Το μόνο ερώτημα του δημοψηφίσματος έλεγε τα εξής: “Υποστηρίζετε την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Γεωργίας, σύμφωνα με την Πράξη Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Γεωργίας της 26ης Μαΐου 1918;” Τα επίσημα αποτελέσματα έδειξαν συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας, καθώς το 99% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ και η προσέλευση έφτασε το 90.6%.
Τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, το γεωργιανό Ανώτατο Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας κατά τη δεύτερη επέτειο της στρατιωτικής καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων στην Τιφλίδα στις 9 Απριλίου 1989.
Το δημοψήφισμα συνέπεσε με μια ιδιωτική επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος επισκέφθηκε μερικά εκλογικά τμήματα στην Τιφλίδα. Αργότερα στις 31 Μαρτίου ο Νίξον αναχώρησε για τη Μόσχα.
Περισσότερες φωτογραφίες αρχείου ΕΔΩ
Με πληροφορίες από patriarchate.ge , Wikipedia
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.