- Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr
“Η πατρίδα δεν είναι απλώς μια γεωγραφική θέση. Η πατρίδα είναι η γλώσσα σας, ο πολιτισμός σας, η ιστορία σας, ο αέρας γεμάτος με τα συναισθήματα και τις προσευχές των προγόνων σας, η γη που ποτίστηκε με το αίμα τους, τον ιδρώτα τους και τους τάφους τους. H πατρίδα είναι το μοναδικό Θεόσταλτο σπίτι, δίχως το οποίο θα είμαστε πάντα άστεγοι σε αυτόν τον κόσμο, ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλής είναι η ζωή που μπορεί να έχουμε αλλού”, τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ στο μήνυμα του για την 28η Μαΐου, ημέρα που ήταν αφιερωμένη στην διασπορά της Γεωργίας.
Αρχικά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Γεωργίας αναφέρει ότι η ημέρα που ήταν αφιερωμένη στην Γεωργιανή διασπορά “δεν είναι τυχαίο ότι εορτάζεται μετά την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Γεωργίας, το οποίο δείχνει την σημασία της για τη χώρα μας. Έχω αναφέρει στο παρελθόν και θα το επαναλάβω τώρα ότι ο καθένας από εσάς είναι πολύτιμος για την πατρίδα μας”.
Στην συνέχεια σημειώνει: “Όπως γνωρίζετε, η διασπορά είναι το πρόσωπο της πατρίδας και επομένως κάθε μέλος της διασποράς έχει μεγάλη ευθύνη. Στη χώρα όπου βρίσκεστε, εναπόκειται σε εσάς να διαμορφώσετε την εικόνα και την κοινή γνώμη για την Γεωργία και τους Γεωργιανούς γενικά. Πολλοί από εσάς ίσως να μην συνειδητοποιείτε αυτήν την ευθύνη, αλλά είναι μια πραγματικότητα και δεν πρέπει ποτέ να την λησμονείτε”.
Καταλήγοντας ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’, μεταξύ άλλων, προσθέτει: “Η πατρίδα δεν είναι απλώς μια γεωγραφική θέση. Η πατρίδα είναι η γλώσσα σας, ο πολιτισμός σας, η ιστορία σας, ο αέρας γεμάτος με τα συναισθήματα και τις προσευχές των προγόνων σας, η γη που ποτίστηκε με το αίμα τους, τον ιδρώτα τους και τους τάφους τους. H πατρίδα είναι το μοναδικό Θεόσταλτο σπίτι, δίχως το οποίο θα είμαστε πάντα άστεγοι σε αυτόν τον κόσμο, ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλής είναι η ζωή που μπορεί να έχουμε αλλού.
Η επιθυμία για ενίσχυση αυτών των συναισθημάτων οδήγησε πριν χρόνια στην ίδρυση Επισκοπών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι από τους κληρικούς εκεί εργάζονται σκληρά για την δημιουργία ενός οικείου περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές που θα γεννηθούν στο εξωτερικό, για την διδασκαλία και την γραφή της Γεωργιανής γλώσσας, για την ιστορία, για τον Γεωργιανό χορό και το τραγούδι, για τις παραδόσεις και για την ενότητα των πιστών προς δόξαν Θεού.
Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω μαζί με όλους όσοι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις πρεσβείες μας για το έργο τους εν μέσω πανδημίας. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας για τη συνάντηση μας σήμερα, παρά τις δυσκολίες.
Πιστεύουμε ότι τόσο η Πρόεδρος όσο και η κυβέρνηση θα εντείνουν τη φροντίδα τους για τη διασπορά στο μέλλον, το οποίο θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα για όλους.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι, αν και αυτή η δοκιμασία έχει θέσει νέους κανόνες στην ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, δεν πρέπει να φοβάστε.
Όλα είναι ακόμα στα χέρια του Θεού και Τον εμπιστευόμαστε”.