Το Πατριαρχείο Γεωργίας δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης του δαπέδου στο Καθολικό της Μονής Κιντσβίσι, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία τοπικών εκκλησιαστικών προσώπων.
Αυτό δήλωσε ο π. Ανδρέας, Προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας με δηλώσεις του στο InterpressNews.
“Το Πατριαρχείο δεν γνώριζε για τις τρέχουσες εργασίες. Δεν συμφωνήσαμε ποτέ σχετικά με αυτές και δεν ενημερωθήκαμε σχετικά” υπογράμμισε.
Η Εθνική Επιτροπή Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γεωργίας θεωρεί αυθαίρετες και παράνομες τις εργασίες που τελούνται, τονίζοντας ότι γίνονται εν αγνοία των επισήμων φορέων και είναι σε πλήρη αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία και τις αρχές της προστασίας του μνημείου.
“Παραβιάζει σε μεγάλο βαθμό τις εθνικές αξίες και προκαλεί ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά” ανέφερε η Επιτροπή και ζήτησε γραπτή απάντηση από το Γεωργιανό Πατριαρχείο.
Το Μοναστήρι του Κίντσβισι είναι ένα Γεωργιανό Ορθόδοξο μοναστήρι που βρίσκεται στην δασωμένη πλαγιά ενός ψηλού βουνού της κοιλάδας του ποταμού Τζάμα. Η μοναστική ζωή στο Κιντσβίσι άρχισε κατά τον 10ο αιώνα, διακόπηκε κατά τον 19ο αιώνα και συνεχίστηκε το 1995. Η εκκλησία της Παναγίας είναι η παλαιότερη του μοναστηριού, χτίστηκε τον 12ο αιώνα και τώρα είναι ερειπωμένη.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Τον ίδιο αιώνα τοιχογραφήθηκε το εσωτερικό των 2 εκκλησιών. Το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεώργιου χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Τον 15ο αιώνα χτίστηκε ένα καμπαναριό στην είσοδο του μοναστηριού. Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι θολωτή, διαστάσεων 19,7 x 14 μ., φτάνει σε ύψος τα 24,3 μ. και είναι χτισμένη με τούβλα στις αρχές του 13ου αιώνα. .
Οι τοιχογραφίες της είναι του 13ου αιώνα και αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα της μεσαιωνικής τέχνης. Η εκκλησία είναι πλήρως τοιχογραφημένη, και οι εικόνες συνοδεύονται από επιγραφές στα Γεωργιανά και μερικές στα Ελληνικά.