Στην απόφαση να αποδεχθεί την “Ορθόδοξη Εκκλησία της Βορείου Μακεδονίας”, όπως την αναφέρει, προχώρησε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Ηλία Β’ στην Τιφλίδα την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023.
-
Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, κατόπιν συζήτησης του ζητήματος της «Μακεδονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι «η Εκκλησία της Γεωργίας εισέρχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βόρεια Μακεδονία της οποίας ηγείται ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος (Βελιανόφσκι)».
Επίσης σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η εισήγηση σχετικά με το ζήτημα έγινε από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας Μητροπολίτη Ζουγκντίντι και Τσαΐσι κ. Γεράσιμο. Ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρουσίασε την επιστολή του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου στα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην οποία αναφέρεται ότι «το σχίσμα θεραπεύτηκε και η ευχαριστιακή σύνδεση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας έχει αποκατασταθεί καθώς και ότι ο Πατριάρχης Σερβίας χορήγησε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην εν λόγω Εκκλησία».
Ακόμη στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Γεωργίας σημειώνεται ότι «η αυτοκεφαλία της Μακεδονικής Εκκλησίας, έχει αναγνωριστεί, εκτός από την Εκκλησία της Σερβίας, και από τις Εκκλησίες της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας, ενώ οι Εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης (σ.σ. Οικουμενικό Πατριαρχείο), της Αντιοχείας, της Ελλάδος και της Πολωνίας, εισήλθαν σε ευχαριστιακή κοινωνία χωρίς να αναγνωρίζουν την Αυτοκεφαλία».
Ωστόσο όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις αναγνώρισης από τοπικές Εκκλησίες, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, το όνομα της Εκκλησίας των Σκοπίων φαίνεται ότι παραμένει το μεγάλο ζήτημα καθώς επίσης και το καθεστώς της τοπικής αυτής Εκκλησίας που 55 χρόνια μετά την απόσχισή της βρίσκει και πάλι τα πατήματά της στον Πανορθόδοξο κόσμο. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μεν ικανοποίηση για την αναγνώριση από μία ακόμη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, ωστόσο πουθενά στο ανακοινωθέν δεν γίνεται λόγος για «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», αλλά αντιθέτως για «Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».
Επίσης, αυτή είναι ακόμη μια περίπτωση στην οποία γίνεται λόγος για χορήγηση «αυτοκεφάλου», ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία τέτοια ενέργεια από το μόνο αρμόδιο να τη χορηγήσει, δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο αναγνώρισε τον Μάϊο του 2022 την σχισματική Εκκλησία με το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», αποκλείοντας την χρήση του όρου «Μακεδονική» και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης «Μακεδονία».
Σημειώνεται ότι το Πατριαρχείο Γεωργίας είναι η τρίτη Αυτοκέφαλη Εκκλησία η οποία χαιρετίζει την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας με την τοπική αυτή Εκκλησία εντός του 2023, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στην ονομασία. Σε πρόσφατες συνεδριάσεις τους, σε παρόμοιες αποφάσεις προέβησαν επίσης το Πατριαρχείο Ρουμανίας και η Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας.