13/02/2021 13/02/2021 Τη θέση της σχετικά με το ζήτημα των εμβολιασμών εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε μετά το πέρας των εργασιών της, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021. «Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι η υγεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα και ως εκ τούτου υποστηρίζει όλες τις ενέργειες που στοχεύουν...
13 Φεβρουαρίου, 2021 - 17:10
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2021 - 18:12

Το Πατριαρχείο Γεωργίας για τους εμβολιασμούς

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Γεωργίας για τους εμβολιασμούς

Τη θέση της σχετικά με το ζήτημα των εμβολιασμών εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε μετά το πέρας των εργασιών της, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021.

«Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι η υγεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα και ως εκ τούτου υποστηρίζει όλες τις ενέργειες που στοχεύουν στην προστασία αυτού του δικαιώματος και δεν αντιβαίνουν στη Χριστιανική ηθική. Χαιρετίζουμε την απόφαση ότι η διαδικασία εμβολιασμού κατά της πανδημίας COVID-19 είναι εθελούσια και όχι υποχρεωτική», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Επίσης, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι οι ειδικοί της δημόσιας υγείας από όλο τον κόσμο εκφράζουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο ζήτημα, ενώ τίθενται ερωτήματα σχετικά με την παρασκευή, προέλευση, αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων.

Παράλληλα, γίνεται απολογισμός της συμβολής της Εκκλησίας στην καταπολέμηση της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι έχει παράσχει βοήθεια σε ασθενείς με κορωνοϊό και συνολικά σε 10.000 ασθενείς από τον Απρίλιο του 2020. Ακόμη, ευχαριστεί το υγειονομικό προσωπικό για το έργο τους κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι η Εκκλησία της Γεωργίας εκτιμάει μεν την προσφορά της ιατρικής στην ανθρώπινη υγεία, αλλά δεν θα αναλάβει την ευθύνη προωθητικών ενεργειών για τον εμβολιασμό, καθώς αυτό αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Ακόμη, ένα εκ των θεμάτων της συνεδρίασης ήταν το μοναστηριακό συγκρότημα του Οσίου Δαυίδ στην έρημο Γκαρέτζη που αποτελεί μείζον αντικείμενο εδαφικών διαφορών μεταξύ της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν από το 1991.

Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η μονή αποτελείμέρος της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας του γεωργιανού έθνους” και απευθύνεται κάλεσμα προς τις αρχές της χώρας να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την φίλη χώρα του Αζερμπαϊτζάν αναφορικά με το ζήτημα.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πατριάρχου Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β’ την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας Πρωτοπρ. Ανδρέα Τζαγμάϊτζε μετά το πέρας της Συνόδου, υπήρξε σύγκλιση απόψεων από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τα περισσότερα θέματα που συζητήθηκαν.

Ως γραμματέας της Ιεράς Συνόδου διορίστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γκόρι και Ατένι κ. Ανδρέας (Γκβαζάβα).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πατριαρχείο Γεωργίας: Σύνοδος για τη Μονή Οσίου Δαυίδ και τον εμβολιασμό

 

 

 

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων