Ιδιαίτερη ανησυχία για τις ολοένα αυξανόμενες επιθέσεις εις βάρος των Χριστιανών και των προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους, εκφράζουν οι Αρχηγοί των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα στο κοινό μήνυμα τους για τα Χριστούγεννα.
- Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr
Όπως επισημαίνουν, τα τελευταία χρόνια οι Χριστιανοί «αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες επιθέσεις εις βάρος της Άσκησης της Θρησκευτικής Ελευθερίας τους, που συμπεριλαμβάνουν προσωπικές επιθέσεις, ιεροσυλίες εκκλησιών και κοιμητηρίων, αδικαιολόγητους περιορισμούς στη συμμετοχή τους στα μυστήρια και νομικές απειλές κατά της κατοχής και διαχείρισης εκκλησιαστικών περιουσιών».
Επίσης, κάνουν λόγο για έλλειψη ελπίδας, ειδικά μεταξύ των Χριστιανών νέων «οι οποίοι αισθάνονται όλο και περισσότερο ανεπιθύμητοι στη γη όπου κατοικούσαν οι πρόγονοί τους ακόμη και πριν από τη γέννηση της Εκκλησίας την Πεντηκοστή (Πράξεις 2:11). Ως αποτέλεσμα, πολλοί εγκαταλείπουν την περιοχή για τόπους με περισσότερες ευκαιρίες, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη Χριστιανική παρουσία ακόμη περισσότερο κάτω από τη μικρή μειοψηφία του 2% του γενικού πληθυσμού».
Καταλήγοντας στο μήνυμα τους, οι Αρχηγοί των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα, μεταξύ άλλων, απευθύνουν κάλεσμα προς τους Χριστιανούς να υποστηρίξουν το θρησκευτικό Status Quo και να προσεύχονται για μια ενάρετη και διαρκή ειρήνη στη χώρα Γέννησης του Κυρίου.
Αναλυτικά, το μήνυμα των Αρχηγών των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα για τα Χριστούγεννα:
Εμείς οι Πατριάρχες και οι Αρχηγοί των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα, απευθύνουμε τις ευχές μας στους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο με το ίδιο πνεύμα δέους και θαυμασμού που βιώνουν εκείνοι που είναι παρόντες στη Βηθλεέμ για τη Γέννηση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.
Όπως θα κήρυττε αργότερα ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, η Γέννηση του Χριστού ήταν η ένδοξη εκδήλωση του Ενσαρκωμένου Θεού, του Λόγου που έγινε σάρκα πλήρης χάριτος και αληθείας. Αποκάλυψε στην ανθρωπότητα τη βαθιά και διαρκή αγάπη του Θεού για όλο τον λαό του: ότι ο Παντοδύναμος θα καταδεχόταν να γεννηθεί ανάμεσά του ως τέλειος Άνθρωπος και τέλειος Θεός.
Μέσω αυτής της πράξης ευσπλαχνίας, ο Χριστός βίωσε τα δεινά του κόσμου, υπομένοντας με την Αγία Οικογένεια τις πλείστες δυσκολίες της ζωής υπό κατοχή. Αυτές περιελάμβαναν βίαιες απειλές, καταναγκαστική απογραφή, εκτοπισμός οικογένειας και ζωή ως πρόσφυγες σε μια ξένη χώρα.
Παρόμοιες θλίψεις και δεινά συνεχίζουν να πλήττουν τον κόσμο στην εποχή μας, είτε στην Ουκρανία, είτε στην Αρμενία, είτε στη Συρία είτε σε όλους τους Αγίους Τόπους, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Υπό αυτό το πρίσμα, εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας για εκείνους τους πιστούς που παραμένουν ως Χριστιανική παρουσία στη χώρα της Γέννησης του Κυρίου μας, καθώς υπάγονται στη δική μας ποιμαντική φροντίδα.
Τα τελευταία χρόνια, αυτοί οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες επιθέσεις εις βάρος της Άσκησης της Θρησκευτικής Ελευθερίας τους, που συμπεριλαμβάνουν προσωπικές επιθέσεις, ιεροσυλίες εκκλησιών και κοιμητηρίων, αδικαιολόγητους περιορισμούς στη συμμετοχή τους στα μυστήρια και νομικές απειλές κατά της κατοχής και διαχείρισης εκκλησιαστικών περιουσιών.
Μια τέτοια αποκαρδιωτική ατμόσφαιρα οδήγησε σε έλλειψη ελπίδας, ειδικά μεταξύ των Χριστιανών νέων μας, οι οποίοι αισθάνονται όλο και περισσότερο ανεπιθύμητοι στη γη όπου κατοικούσαν οι πρόγονοί τους ακόμη και πριν από τη γέννηση της Εκκλησίας την Πεντηκοστή (Πράξεις 2:11). Ως αποτέλεσμα, πολλοί εγκαταλείπουν την περιοχή για τόπους με περισσότερες ευκαιρίες, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη Χριστιανική παρουσία ακόμη περισσότερο κάτω από τη μικρή μειοψηφία του 2% του γενικού πληθυσμού.
Σε αυτούς τους νέους, προσφέρουμε το ενσαρκωτικό μήνυμα της Γέννησης του Χριστού ως φάρο ελπίδας, υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι ο Κύριός μας συνεχίζει να υποφέρει τόσο μαζί μας όσο και για εμάς, οδηγώντας μας σε νέα ζωή υπό το φως της Αναστάσιμης Δόξας Του. Επιπλέον, οι εκκλησίες μας συνεχίζουν να προσφέρουν στέγη παρηγοριάς, δύναμης και υποστήριξης μέσω των Ακολουθιών, των διακονιών εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, των προσκυνημάτων και των ευκαιριών για ουσιαστική απασχόληση.
Σε αυτό το πνεύμα, είμαστε ευγνώμονες που οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο επιστρέφουν τώρα σε μεγαλύτερους αριθμούς για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Τους ενθαρρύνουμε όχι μόνο να επισκέπτονται με ευλάβεια τους ευλογημένους λίθους των Αγίων τοποθεσιών, αλλά και να συμμετέχουν και να υποστηρίξουν τους «ζωντανούς λίθους» της τοπικής Χριστιανικής παρουσίας, της οποίας οι οικογένειες έχουν βοηθήσει στην οικοδόμηση και φροντίδα αυτών των σεβάσμιων τοποθεσιών ανά τους αιώνες έως τη σημερινή εποχή.
Παρομοίως, καλούμε τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο να προσηλωθούν στην υποστήριξη για το θρησκευτικό Status Quo και να συνεχίσουν να εργάζονται και να προσεύχονται για μια ενάρετη και διαρκή ειρήνη στη χώρα της Γέννησης του Κυρίου μας, καθώς και στις πολλές πληγείεσες από τον πόλεμο περιοχές του κόσμου, έτσι ώστε το ευλογημένο μήνυμα ελπίδας που διακηρύχθηκε για πρώτη φορά από τον άγγελο στους ποιμένες γύρω από τη Βηθλεέμ να γίνει πραγματικότητα όλο και περισσότερο σε όλη τη γη: «μὴ φοβεῖσθε· ἰδοὺ γὰρ εὐαγγελίζομαι ὑμῖν χαρὰν μεγάλην, ἥτις ἔσται παντὶ τῷ λαῷ, ὅτι ἐτέχθη ὑμῖν σήμερον σωτήρ, ὅς ἐστι Χριστὸς Κύριος, ἐν πόλει Δαυΐδ» (Κατά Λουκάν 2:10-11).