Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
19 Ιουλίου, 2024

Εορτή Αγίου Προκοπίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Διαδώστε:

Σήμερα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου κατά μετάθεση από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία θυμάται ότι ο Άγιος Προκόπιος καταγόταν από την Καισαρεία της Παλαιστίνης, ήταν στρατιωτικός στο αξίωμα επί Διοκλητιανού κατά το έτος 403 μ.Χ., διώκτης χριστιανών, και κλήθηκε στη χριστιανική πίστη με σημείο του Σταυρού και με θεία φωνή να του λέει “εγώ είμαι ο εσταυρωμένος Ιησούς”.

Αφού πίστεψε, κήρυξε τον Χριστό στην πατρίδα του και καταγγέλθηκε από την ίδια του τη μητέρα, η οποία πίστεψε στον Χριστό αργότερα. Ο Άγιος βασανίστηκε βάναυσα ομολογώντας Χριστό και έλαβε ουράνιο στέφανο αφού αποκεφαλίστηκε.

Η μνήμη του εορτάστηκε στο φερώνυμο παρεκλήσιο, που βρίσκεται δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγίου Μοδέστου Πατριάρχουν Ιεροσολύμων στον λόφο Αμπού-Τορ των Ιεροσολύμων έναντι του λόφου της Αγίας Σιών.

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο τελέσθηκε το πρωί η Θεία Λειτουργία, λειτουργούντος του Αρχιμ. π. Χριστοδούλου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Τιμίου Σταυρού, έψαλλε ο Ιεροδιάκονος π. Δοσίθεος, ο μοναχός Ιουβενάλιος και η μοναχή Σαλώμη. Συμμετείχαν μοναχές και λίγοι Ιεροσολυμίτες πιστοί.

Μετά την Θεία Λειτουργία δεξιώθηκε την Ιερατική συνοδεία και το εκκλησίασμα ο επιστάτης μοναχός Σεραφείμ με τη βοήθεια της μοναχής Σεραφείμας, ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Σεϊδανάγιας.

 

Διαδώστε: