Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
22 Απριλίου, 2022

Η Ακολουθία των Παθών στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως

Διαδώστε:

Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης τελέσθηκε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Χριστού, δηλαδή ο Όρθρος της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής.

Σε ταύτη την Ακολουθία η Εκκλησία θυμάται τα Άγια και Φρικτά πάθη του Κυρίου, δηλαδή τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τους κολαφισμούς, τους ήλους, την λόγχη, προ πάντων δε τον σταυρό και την θανή έτι δε και την μετάνοια και ομολογία του ευγνώμονος ληστού.

Της ακολουθίας προέστη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο οποίος και ανέγνωσε το πρώτο Ευαγγέλιο, τα άλλα δε Ευαγγέλια της Ακολουθίας τα ανέγνωσαν οι Αγιταφίτες Αρχιερείς και οι Ιερείς κατά την τάξη της χειροτονίας τους. Του δεξιού ψαλτηρίου της Ακολουθίας προΐστατο ο Ιεροδιάκονος π. Συμεών, του δε αριστερού ο κ. Βασίλειος Γκοτσόπουλος, ψάλλοντας κατανυκτικά τα τροπάρια αυτής. Παρέστη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Βλιώρας.

Μετά την ανάγνωση του Ε’ Ευαγγελίου εψάλη το «σήμερον κρεμάται επί ξύλου», το οποίο μετ’ ευλαβείας άκουσαν όλοι οι πιστοί, ενώ τα σήμαντρα και οι καμπάνες έκρουαν πένθιμα . Το ΙΑ΄ Ευαγγέλιο είχε την μνήμη του ενταφιασμού του Κυρίου υπό του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας, το δε ΙΒ΄ την σφράγιση του Τάφου μετά της Κουστωδίας. Η Ακολουθία επεσφραγίσθη διά του «εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του Νόμου τω Τιμίω Σου αίματι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απορρίπτει τους περιορισμούς της Αστυνομίας για την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

Διαδώστε: