Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
05 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Διαδώστε:

Με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο Θεομητορικό Μνήμα εορτάστηκε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 (23 Αυγούστου με το παλαιό εορτολόγιο) στη Γεθσημανή η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η άνοδος της ομώνυμης Ιεράς Εικόνος στο Μετόχι της Γεθσημανής.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Θεομητορικό Μνήμα προεξάρχοντος του Τελετάρχη Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίου.

Μετά την Απόλυση άρχισε η άνοδος της Εικόνας την οποία κράταγε ο Ηγούμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, ο οποίος περιστοιχιζόταν από ιερείς και πλήθος προσκυνητών οι οποίοι έψαλλαν «Απόστολοι εκ περάτων…» και «Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας…».

Η λιτανεία ανήλθε διερχομένη μέσω των Μονών Αγίου Στεφάνου, Αγίας Άννης, Πραιτωρίου, μέσω της Οδού του Μαρτυρίου, της Μονής του Αγίου Χαραλάμπους και της Μονής Σεϊδανάγιας, ενώ δεξιά και αριστερά της στολισμένης οδού παρέστησαν ντόπιοι πιστοί και προσκυνητές οι οποίοι με ευλαβεία ζητούσαν την βοήθεια της Θεοτόκου.

Όταν η λιτανεία έφθασε στην διασταύρωση των οδών του Πατριαρχείου και της Χριστιανικής, αναπέμφθηκε δέηση και προσκύνησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, Αγιοταφίτες Πατέρες, ντόπιοι πιστοί και προσκυνητές. Ακολούθως η λιτανεία συνέχισε μέσω της Χριστιανικής Οδού, στάθηκε στην Αυλή του Ναού της Αναστάσεως, όπου και αναπέμφθηκε δέηση .

Εν τέλει η πομπή ανήλθε στο παρεκκλήσι του Μετοχίου της Γεθσημανής, αναπέμφθηκε δέηση, εψάλη το Πολυχρόνιο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και η Εικόνα τοποθετήθηκε στη θέση της προς διαφύλαξη και προσκύνηση μέχρι την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου την επόμενη χρονιά.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Διαδώστε: