Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
31 Δεκεμβρίου, 2023

Η εορτή του Αγίου Μοδέστου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Διαδώστε:

Το Σάββατο, 17/30 Δεκεμβρίου 2023, εορτάστηκε εκ μεταθέσεως με η μνήμη του Αγίου Μοδέστου Πατριάρχου Ιεροσολύμων στην επ᾽ ονόματι αυτού Ιερά Μονή, η οποία βρίσκεται επί του λόφου Αμπού Τορ, το οποίο χωρίζεται εκ του λόφου της Αγίας Σιών διά της κοιλάδας Γκεχενώμ.

Κατά την ημέρα αυτήν η Εκκλησία όλη, ιδία η των Ιεροσολύμων, αναμιμνήσκεται ότι ο Άγιος Μόδεστος ήκμασε τον 7ον αιώνα. Ησκήθη πρώτα στην Ιερά Μονή Αββά Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου της ερήμου της Ιουδαίας.

Διάδοχος ων του Πατριάρχου Ζαχαρίου στον Θρόνο των Ιεροσολύμων ανακαίνισε ναούς και μονές και ανεδείχθη αρωγός τεθραυσμένων ψυχών, καταβεβλημένων εκ της μανίας της Περσικής εισβολής το έτος 614. Εκοιμήθη οσίως.

Προς τιμήν αυτού τελέσθηκε Εσπερινός αφ᾽ εσπέρας υπό των Αρχιμανδριτών π. Χριστοδούλου και π. Αμφιλοχίου και του Ιεροδιακόνου π. Ευλογίου και θεία Λειτουργία το πρωί, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου π. Συμεών και προσευχομένων μοναχών, μοναζουσών και πιστών εξ Ιεροσολύμων.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή για να προσκυνήσει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών .

Την Πατριαρχική και Αρχιερατική Συνοδεία εδεξιώθη ο καλώς και αφωσιωμένως επιμελούμενος των της Μονής και υπερασπίζων αυτήν εκ των προκλήσεων των περιοίκων μοναχός Αντίοχος.

Διαδώστε: