Στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων μέσα στις δύο χιλιετίες ζωής της καθώς και στις πρωτοφανείς απειλές και επιθέσεις που δέχεται στις μέρες μας από ακραίες ριζοσπαστικές ομάδες, αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατά τη Στρογγυλή Τράπεζα που διεξήχθη χθες, Τρίτη 6 Ιουνίου, στην Ιερή Πόλη και είχε ως θέμα «Οι Θρησκευτικοί Ηγέτες Ενώνονται για την Ειρήνη».
Στην Ιερουσαλήμ βρέθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες ο Μανουέλ Ασιμπάγιεφ, Πρόεδρος της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζακστάν και επικεφαλής της Γραμματείας του Συνεδρίου Ηγετών Παγκοσμίων και Παραδοσιακών θρησκειών, μαζί με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους. Σύμφωνα με το Πατριαρχείο η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε απόδειξη της συνεχιζόμενης δέσμευσης για την προώθηση της θρησκευτικής αρμονίας και την καλλιέργεια της ειρηνικής συνύπαρξης. Η στρογγυλή τράπεζα ήταν αφιερωμένη στο 7ο Συνέδριο Ηγετών Παγκοσμίων και Παραδοσιακών θρησκειών το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στην Αστάνα.
Η επίσκεψη του κ. Ασιμπάγιεφ και της αντιπροσωπείας του έχει τεράστια σημασία για το Πατριαρχείο, ιδίως δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η περιοχή, με τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας να εκφράζει της πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ του Καζακστάν και της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ, καθώς και με τις τοπικές Εκκλησίες.
Το Πατριαρχείο ως ζωντανή μαρτυρία της ιστορίας
Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος επεφύλαξε θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία η οποία τον επισκέφθηκε με σκοπό να του επιδόσει την πρόσκληση για να συμμετάσχει στη στρογγυλή τράπεζα. Ο Μακαριώτατος αναγνώρισε τον ευγενή σκοπό πίσω από την αποστολή τους. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη βαθιά ιστορική σημασία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, υπογραμμίζοντας τη διάκρισή του ως θρησκευτικής κοινότητας με την πιο εκτεταμένη αδιάσπαστη κληρονομιά στους Αγίους Τόπους. Ακόμη, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι το Πατριαρχείο λειτουργεί ως ζωντανή μαρτυρία της ιερής ιστορίας και των βαθιών συναντήσεων του Θείου με το ανθρώπινο.
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι η πνευματική ακτινοβολία της Ιερουσαλήμ ξεπερνά τα όρια των Αγίων Τόπων και καλύπτει ολόκληρο τον κόσμο. Το Πατριαρχείο, τόνισε, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαφύλαξη και την καλλιέργεια του μωσαϊκού της ζωής στην περιοχή, καλλιεργώντας ένα περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει διαφορετικούς πολιτισμούς, εθνότητες και θρησκείες. Μέσω της ακλόνητης δέσμευσής του για την προώθηση ηθικών και πνευματικών αξιών που έχουν τις ρίζες τους στις Αβρααμικές παραδόσεις, όπως διατυπώνονται στα Ιερά Βιβλία, το Πατριαρχείο έχει καλλιεργήσει μια γόνιμη συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Επιπλέον, ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος τόνισε τις προσπάθειες συνεργασίας που αναλαμβάνουν οι διάφορες Εκκλησίες και οι χριστιανικές κοινότητες στους Αγίους Τόπους. Ενωμένοι στο σκοπό, προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ευημερία όλων των κατοίκων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας και ιστορικής χριστιανικής κοινότητας. Αγκαλιάζοντας με σεβασμό, την ανεκτικότητα και την αμοιβαία ευημερία, αυτές οι θρησκευτικές οντότητες στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα υποδειγματικό προηγούμενο για τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Μακαριώτατος αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Ασιμπάγιεφ στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι αυτές οι ιδιότητες είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η περιοχή σε αυτούς τους καιρούς δοκιμών. Τέλος, έδωσε την ευλογία του στον λαό της Δημοκρατίας του Καζακστάν, τονίζοντας τις κοινές αξίες και τις πνευματικές συνδέσεις μεταξύ των δύο περιοχών.
Η στρογγυλή τράπεζα στην Ιερουσαλήμ και οι στόχοι της
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, έλαβε χώρα στην Ιερουσαλήμ η στρογγυλή τράπεζα με βασικό θέμα συζήτησης την ευθύνη των ηγετών απέναντι στη διαφύλαξη και την επιδίωξη της ειρήνης.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόφιλος και ο κ. Ασιμπάγιεφ, καθώς και διακεκριμένοι Αρχιραβίνοι του Ισραήλ, εκπρόσωποι του Λατινικού Πατριαρχείου και μέλη από μουσουλμανικές, Μπαχάι και Δρούζικές κοινότητες, μαζί με άλλες προσωπικότητες.
Κατά την ομιλία του, ο Μακαριώτατος εξήρε τους στόχους και τις προτεραιότητες του Συνεδρίου των Ηγετών Παγκοσμίων και Παραδοσιακών θρησκειών, επαινώντας τη σταθερή εστίασή του στην προώθηση του αμοιβαίου σεβασμού, της ανεκτικότητας, του διαλόγου και της ειρήνης. Υπογράμμισε τη σημασία του Συνεδρίου για την αναγνώριση του κομβικού ρόλου που διαδραματίζει η θρησκεία στην ανθρώπινη κοινωνία και τις δυνατότητές της για την προώθηση της οικοδόμησης της ειρήνης. Στην επιδίωξη της ειρήνης, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αναγνώρισε τις μυριάδες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκκλησίες.
Τόνισε ότι η αληθινή ειρήνη μπορεί να οικοδομηθεί μόνο σε θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και γνήσιας επιθυμίας για την ευημερία των άλλων, αναγνωρίζοντας τις εγγενείς δυσκολίες στη διατήρηση αυτών των αρετών.
Η χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους και οι πρωτοφανείς απειλές
Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι στους Αγίους Τόπους η χριστιανική παρουσία έρχεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς απειλές και επιθέσεις από ριζοσπαστικές Ισραηλινές ομάδες που απορρίπτουν τις αξίες που υποστηρίζουν οι μεγάλες μονοθεϊστικές παραδόσεις. Ο Πατριάρχης εξέφρασε τη λύπη του για την τρέχουσα κατάσταση, καθώς οι Άγιοι Τόποι θα έπρεπε ιδανικά να χρησιμεύουν ως πρότυπο για τα έθνη, δείχνοντας πως διαφορετικοί πολιτισμοί, θρησκείες και εθνότητες μπορούν να συνυπάρξουν και να ανθίσουν μαζί. Δυστυχώς, η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό το όραμα στη γη που ενσαρκώνει τη θεϊκή- ανθρώπινη συνάντηση.
Καθώς ολοκληρώθηκε η ημέρα, οι συμμετέχοντες στη Στρογγυλή Τράπεζα δεσμεύτηκαν να συνεχίζουν την αποστολή τους για την προώθηση της διαθρησκευτικής κατανόησης, της αρμονίας και των συλλογικών προσπαθειών για ειρήνη. Οι γόνιμες ανταλλαγές απόψεων μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών θρησκειών και παραδόσεων λειτούργησαν ως ισχυρή υπενθύμιση της δυνατότητας συνεργασίας και κοινών αξιών να ξεπεράσουν τα όρια και να προωθήσουν έναν καλύτερο κόσμο για όλους.
Ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος ανέφερε ότι στην αρχαία και Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου η ιστορία και η πνευματικότητα αλληλεπιδρούν, η επίσκεψη και το στρογγυλό τραπέζι στάθηκαν ως φάροι ελπίδας, φωτίζοντας την πορεία προς ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από ειρήνη, συμπόνια και ενότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από της θρησκευτικής τους καταγωγής.