26/08/2024 27/08/2024 Νέα έκκληση για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας απευθύνουν οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα μέσα από κοινό μήνυμα τους. Αναλυτικά το μήνυμα: «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοὶ υἱοὶ Θεοῦ κληθήσονται» (Ματθαίος 5:9) Καθώς πλησιάζουμε πολύ σύντομα τον δωδέκατο μήνα του εξελισσόμενου καταστροφικού πολέμου, εμείς, οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών...
26 Αυγούστου, 2024 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2024 - 0:53

Νέα έκκληση των Προκαθημένων των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου

Διαδώστε:
Νέα έκκληση των Προκαθημένων των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου

Νέα έκκληση για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας απευθύνουν οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα μέσα από κοινό μήνυμα τους.

Αναλυτικά το μήνυμα:

«Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοὶ υἱοὶ Θεοῦ κληθήσονται» (Ματθαίος 5:9)

Καθώς πλησιάζουμε πολύ σύντομα τον δωδέκατο μήνα του εξελισσόμενου καταστροφικού πολέμου, εμείς, οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τις σοβαρές ανησυχίες μας για την ολέθρια κατεύθυνση που έχει πάρει. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της βίας από εμάς και τη διεθνή κοινότητα, η κατάσταση στους αγαπημένους μας Αγίους Τόπους συνέχισε μόνο να επιδεινώνεται.

Εκατομμύρια πρόσφυγες παραμένουν εκτοπισμένοι, τα σπίτια τους παραμένουν απρόσιτα, κατεστραμμένα ή δεν μπορούν να επισκευαστούν. Εκατοντάδες αθώοι σκοτώνονται ή τραυματίζονται βαριά κάθε εβδομάδα από αδιάκριτες επιθέσεις. Αμέτρητοι άλλοι συνεχίζουν να υπομένουν την πείνα, τη δίψα και τις μολυσματικές ασθένειες. Μεταξύ αυτών είναι εκείνοι που υποφέρουν σε κάθε πλευρά στην αιχμαλωσία, αντιμετωπίζοντας επιπλέον τον κίνδυνο κακομεταχείρισης από τους απαγωγείς τους. Άλλοι πάλι, μακριά από τα πεδία των μαχών, έχουν υποστεί ανεξέλεγκτες επιθέσεις εναντίον των χωριών, των βοσκοτόπων και των αγροκτημάτων τους.

Σε όλο αυτό το διάστημα, οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός έχουν συρθεί ατέρμονα, με τους ηγέτες των αντιμαχόμενων πλευρών από ότι φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για πολιτικές επιδιώξεις παρά για την επιδίωξη του τερματισμού των θανάτων και της καταστροφής. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με άλλες προκλητικές ενέργειες, έχουν συμβάλλει μόνο στην κλιμάκωση της έντασης σε σημείο να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή.

Ενόψει αυτών των ανησυχητικών εξελίξεων, εμείς, οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα, εκλιπαρούμε για άλλη μια φορά τους ηγέτες των αντιμαχόμενων πλευρών να λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις μας και εκείνες της διεθνούς κοινότητας (Ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών), για να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός που θα έχει ως αποτέλεσμα το τέλος του πολέμου, την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων, την επιστροφή των εκτοπισμένων, την περίθαλψη των αρρώστων και των τραυματιών, τη βοήθεια σε όσους υποφέρουν από την πείνα και τη δίψα και την αναδόμηση όλων των δημόσιων και ιδιωτικών δομών που έχουν καταστραφεί.

Εξίσου σημαντική είναι η έκκληση που απευθύνουμε από κοινού με τη διεθνή κοινότητα στους ηγέτες αυτών των λαών να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διπλωματικές συζητήσεις για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαφορών τους με συγκεκριμένα βήματα που προάγουν μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή μας μέσω της υιοθέτησης μιας διεθνώς νόμιμης λύσης δύο κρατών.

Ενώ απευθύνουμε αυτές τις εκκλήσεις με σκοπό το καλύτερο συμφέρον όλων όσων κατοικούν στην περιοχή, εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας για εκείνες τις Χριστιανικές κοινότητες που βρίσκονται υπό την ποιμαντική μας ευθύνη. Αυτές περιλαμβάνουν όσους καταφεύγουν στην Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα και στην Καθολική Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας, καθώς και το θαρραλέο προσωπικό του Αγγλικανικού Νοσοκομείου Αλ-Αχλί και τους ασθενείς υπό τη φροντίδα τους. Δεσμευόμαστε σε αυτούς με τις συνεχείς προσευχές μας και με την υποστήριξή μας τόσο τώρα, όσο και στο τέλος του πολέμου, όταν θα εργαστούμε μαζί για να ανοικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε τη Χριστιανική παρουσία στη Γάζα, καθώς και σε όλους τους Αγίους Τόπους.

Τέλος, απευθύνουμε έκκληση στους Χριστιανούς και σε όλους όσους έχουν καλή θέληση σε όλο τον κόσμο να προωθήσουν ένα όραμα ζωής και ειρήνης σε ολόκληρη την κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή μας, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Χριστού, που αναφέρθηκαν παραπάνω: «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοὶ υἱοὶ Θεοῦ κληθήσονται» (Ματθαίος 5:9).

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ακραίας κρίσης, ας δεσμευτούμε ξανά όλοι μας να εργαστούμε και να προσευχόμαστε μαζί με την ελπίδα ότι, με τη χάρη του Παντοδύναμου, μπορούμε να αρχίσουμε να πραγματοποιούμε αυτό το ιερό όραμα της ειρήνης μεταξύ όλων των τέκνων του Θεού.

– Οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων