Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
25 Μαΐου, 2023

Ο Εσπερινός της Αναλήψεως στο ομώνυμο προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα

Διαδώστε:

Το όρος των Ελαιών στα Ιεροσόλυμα αποτελεί το επίκεντρο του εορτασμού της Αναλήψεως του Κυρίου. Χθες το απόγευμα τελέσθηκε ο Εσπερινός της εορτής και το Μικρό Απόδειπνο ενώ εν  συνεχεία ακολούθησε η λιτανεία προς την Ιερά Μονή Γαλιλαίων Ανδρών στο Όρος των Ελαιών και το προσκύνημα της Αναλήψεως.

Των ιερών  ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γεράσων κ. Θεοφάνης.

Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, το όρος των Ελαιών ήταν το μέρος στο οποίο έλαβε χώρα η Ανάληψη του Ιησού. Στον τόπο της Αναλήψεως υπήρχε μεγάλη χριστιανική βασιλική, που ονομάζονταν Εκκλησία εν Ελαιώνι. Την εκκλησία έκτισε η Αγία Ελένη και κατέστρεψαν οι Πέρσες το 614 μ.Χ. και ξαναχτίσθηκε με τα ίδια σχεδόν σχέδια από τους Σταυροφόρους. Το 1187 ο νικητής Σαλαντίν την έκαμε τζαμί, ενώ τους γύρω χριστιανικούς προσκυνηματικούς χώρους τους χάρισε σε μουσουλμανικές οικογένειες της Ιερουσαλήμ.

Τα ερείπια της βασιλικής αυτής βρίσκονται σήμερα στη λατινική εκκλησία του Πάτερ Ημών. Στον τόπο της Ανάληψης κτίσθηκε το 387 μεγάλη οκταγωνική εκκλησία, το Εμβώμιον, όπως το έλεγαν οι βυζαντινοί, ο φωτεινός σταυρός του οποίου φαινόντανε απ’ όλη την Ιερουσαλήμ. Μέσα στην εκκλησία αυτή βρίσκεται το αποτύπωμα του δεξιού ποδιού του Κυρίου κατά την Ανάληψη. Το προσκύνημα αυτό ανήκει στους Μωαμεθανούς αλλά έχουν δικαίωμα και τα άλλα δόγματα να τελούν τις ακολουθίες τους. Οι Ορθόδοξοι τελούν εσπερινό και Θ. Λειτουργία στην εορτή της Ανάληψης.

Διαδώστε: