Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
16 Σεπτεμβρίου, 2022

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων για την αξία της ειρήνης – Η ηθική υποχρέωση των θρησκευτικών ηγετών

Διαδώστε:

Τις αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης στην σημερινή εποχή των συγκρούσεων, ανέπτυξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ στην ομιλία του στο 7ο Συνέδριο Ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νούρ Σουλτάν, στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας.

Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ζούμε εκτεταμένες και βαθιές συγκρούσεις

Στην αρχή της ομιλίας του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα όσα ζούμε σήμερα: “Είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ σε μια εποχή, άνευ προηγουμένου στη ζωή μας, εκτεταμένων και βαθιών συγκρούσεων και πολέμου, οικονομικής αστάθειας, εκτοπισμού πληθυσμών, συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας και βαθιών πολιτικών και κοινωνικών διαιρέσεων σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου μας”.

Η αξία της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε την υπέρτατη αξία της ειρήνης: “Και μαζευόμαστε εδώ κυρίως ως εκπρόσωποι των πολλών θρησκευτικών μας παραδόσεων. Στην καρδιά όλων των μεγάλων ιστορικών θρησκευτικών παραδόσεων βρίσκονται οι αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης. Όλες οι θρησκευτικές παραδόσεις έχουν στην καρδιά τους την υπέρτατη αξία της ειρήνης: Ειρήνη μεταξύ Θεού και ανθρωπότητας, ειρήνη μέσα στην ανθρώπινη οικογένεια και ειρήνη μεταξύ ανθρωπότητας και δημιουργίας”.

Αναφερόμενος στην Ιερουσαλήμ, είπε χαρακτηριστικά: “Εμείς που προερχόμαστε από την Ιερουσαλήμ – που σημαίνει «το θεμέλιο της Ειρήνης» – κατανοούμε τη δύναμη της ειρήνης που γεννά τη συνύπαρξη, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αρμονία. Η ειρήνη είναι η μητέρα της αρμονίας, γιατί αν δεν υπάρχει ειρήνη στην ανθρώπινη καρδιά, όπου κατοικεί το πνεύμα του Θεού, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη μεταξύ των συνανθρώπων ή μεταξύ της υπόλοιπης δημιουργίας”.

Επίσης ο Μακαριώτατος μίλησε για την μικροπρέπεια και τη βία: “Αυτή η λαχτάρα στην ανθρώπινη φύση μας για ειρήνη μάς απομακρύνει, όποια κι αν είναι η θρησκευτική μας παράδοση, από τη μικροπρέπεια του ατομικού συμφέροντος που οδηγεί στη βία και τη σύγκρουση σε έναν νέο και ριζικό περιορισμό και σε μια ανησυχία για τον άλλον, τον ξένο, τον έναν. σε ανάγκη. Η ειρήνη γεννιέται από τη συμπόνια, και η αναζήτηση ειρήνης είναι μια πράξη της θέλησης από την πλευρά του πιστού”.

Η ηθική υποχρέωση των θρησκευτικών ηγετών

“Η πραγματικότητα επί τόπου είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αδιαμφισβήτητες προκλήσεις. Ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται υπό πραγματική απειλή. Επομένως, είναι ηθική μας αποστολή και ηθική μας υποχρέωση ως θρησκευτικοί ηγέτες να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε τους πολιτικούς ηγέτες μας να λάβουν υπόψη τη σημασία της ειρήνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανθρωπότητα έχει υποφέρει ανά τους αιώνες από τον πόλεμο και τη βία”, είπε χαρακτηριστικά.

“Είθε ο Παντοδύναμος Θεός, ο Θεός της ειρήνης, από τον οποίο μαθαίνουμε τη δύναμη της ειρήνης, να φωτίσει το μυαλό μας και να καθοδηγήσει τις σκέψεις μας κατά τη διάρκεια αυτού του Συνεδρίου, και ο Θεός να μας δώσει τη δύναμη και τη σοφία να επιστρέψουμε στις χώρες και τις κοινότητές μας ανανεωμένοι στη δέσμευσή μας να είμαστε αγγελιοφόροι της οικοδόμησης της ειρήνης του Θεού στην εποχή μας. Σας ευχαριστούμε και πάλι που μας φιλοξενήσατε”, κατέληξε ο Μακαριώτατος.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ολοκληρώθηκε το 7ο Συνέδριο Ηγετών Παγκοσμίων και Παραδοσιακών Θρησκειών

Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Γερουσίας του Καζακστάν

Έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία από τον Πατριάρχη Γεωργίας

Συνάντηση Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο

Πατριάρχης Ιεροσολύμων-Ιεράρχες του Πατριαρχείου Μόσχας στον Καθεδρικό του Νουρ-Σουλτάν

Διαδώστε: