13/05/2022 13/05/2022 Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια της αείμνηστης Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Shireen Abu Aqla. Η είδηση του θανάτου της έγινε πρωτοσέλιδο της παλαιστινιακής καθημερινής εφημερίδας «Al-Quds», χθες Πέμπτη 12 Μαΐου. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάνει λόγο για δολοφονία της...
13 Μαΐου, 2022 - 12:22
Τελευταία ενημέρωση: 13/05/2022 - 15:56

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων για την απώλεια της δημοσιογράφου Shireen Abu Aqla

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων για την απώλεια της δημοσιογράφου Shireen Abu Aqla

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια της αείμνηστης Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Shireen Abu Aqla. Η είδηση του θανάτου της έγινε πρωτοσέλιδο της παλαιστινιακής καθημερινής εφημερίδας «Al-Quds», χθες Πέμπτη 12 Μαΐου. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάνει λόγο για δολοφονία της αγαπημένης κόρης της Παλαιστίνης.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους αγαπημένους της ανταποκρίτριας και αγαπημένης κόρης της Παλαιστίνης.

Η 51χρονη δημοσιογράφος εντάχθηκε στο Al Jazeera το 1997 και ήταν μια από τις πρώτες επιτόπιες ανταποκρίτριές του. Είναι γνωστή για την κάλυψη της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης. «Ας αναπαυθεί η ψυχή της σε αιώνια ειρήνη», όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θα παραπέμψει τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Shireen Abu Aqla στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ ).

Σε μια ομιλία του σε μια τελετή μνήμης στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι το Ισραήλ ήταν «πλήρες υπεύθυνο» για τον θάνατό της, καθώς πυροβολήθηκε ενώ κάλυπτε μια ισραηλινή επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το bbc.

Το Al Jazeera είπε ότι η Abu Aqla σκοτώθηκε από ισραηλινά στρατεύματα. Το Ισραήλ είπε ότι μπορεί να πυροβολήθηκε από ένοπλους Παλαιστίνιους.

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ζητήσει να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα.

Το πρωί της Πέμπτης, το φέρετρό της, ντυμένο με την παλαιστινιακή σημαία, μεταφέρθηκε στα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα. Πλήθη πενθούντων παρατάχθηκαν στους δρόμους της πόλης της Δυτικής Όχθης καθώς περνούσε η αυτοκινητοπομπή.

Ο Μαχμούντ Αμπάς απέτισε φόρο τιμής στην Abu Aqla, χαρακτηρίζοντάς την ως «μάρτυρα του ελεύθερου λόγου» που «θυσίασε τη ζωή της» για να υπερασπιστεί την παλαιστινιακή υπόθεση.

«Θεωρούμε τις ισραηλινές αρχές κατοχής πλήρως υπεύθυνες για τη δολοφονία της και δεν θα μπορέσουν να κρύψουν την αλήθεια με αυτό το έγκλημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε μια ισραηλινή πρόταση για κοινή έρευνα «επειδή δεν τους εμπιστευόμαστε» και ότι «θα πάει αμέσως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να εντοπίσει τους εγκληματίες».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε σε μια συνάντηση ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εμποδίζει «ακόμα και την πρόσβαση στα βασικά ευρήματα που θα ήταν απαραίτητα για να φτάσουμε στην αλήθεια», και προειδοποίησε την Παλαιστινιακή Αρχή “να μην λάβει κανένα μέτρο που θα μπορούσε να εμποδίσει την έρευνα ή να αλλοιώσει την ανακριτική διαδικασία”.

Ισραήλ: Συγκρούσεις στη σκιά της δολοφονίας της δημοσιογράφου

Συγκρούσεις ξέσπασαν στον περίβολο του νοσοκομείου Σαν Ζοζέφ της Ιερουσαλήμ κατά την έξοδο του φερέτρου με τη σορό της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ όταν η ισραηλινή αστυνομία διέλυσε το πλήθος που κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και τοπικά ΜΜΕ.

Πλάνα που μετέδωσε το δίκτυο Palestine TV δείχνουν το φέρετρο της δημοσιογράφου να κινδυνεύει να πέσει στο έδαφος ενώ Ισραηλινοί αστυνομικοί διαλύουν το πλήθος. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τις ισραηλινές δυνάμεις να εισορμούν στον περίβολο του νοσοκομείου στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πηγή φωτογραφιών: bbc, epa, ap

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων